Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GIDA GÜVENLİĞİ VE KALİTE SİSTEMLERİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GMÜ401 Güz 3 0 3 4
Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Doç. Dr. Sedat SAYAR
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Dersin amacı gıda kalitesinin sağlanması ve korunması amacıyla mikrobiyel, kimyasal, radyoaktif maddeler gibi gıda kontaminantlarının gıdalara bulaşma yolları, analiz ve kontrolleri konularında bilgi vermek, gıda kalite sistemlerinin içerik ve alanlarını araştırmak, gıda zincirinde risk analizi yapmak, gıda standartları ve düzenlemeleri konularını incelemek, gıda kontrolü ile ilişkili ulusal ve uluslar arası kuruluşları tanıtmak bu ders kapsamında öğretilecek konulardır.
İçeriği Gıdanın mikrobiyel, kimyasal ve beslenme güvenliği kapsamında incelenecek risk analizi boyunca gıda güvenliğinin temellerini vermek. Ulusal ve uluslar arası düzeyde gıda güvenliği yönetimine endüstriyel ve yasal boyuttaki yaklaşımlar ve düzenlemeler konusunda bilgi kazandırmak.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Öğrenciler gıda kaynaklı fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeleri ve gıda işlemlerinde kritik kontrol noktaları hakkındaki bilgiyi kavrayabilmeli ve çeşitli gıda işlemlerinde kritik kontrol noktalarını belirleyebilmelidir.
3 Öğrenciler gıda kaynaklı fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeleri ve gıda işlemlerinde kritik kontrol noktaları hakkındaki bilgiyi kavrayabilmeli ve çeşitli gıda işlemlerinde kritik kontrol noktalarını belirleyebilmelidir.
5 Öğrenciler gıdaların üretimi ile ilgili yasal mevzuat ve standartlarla ilgili bilgiyi kavrayabilmelidir.
7 Öğrenciler bir gıda üretim işlemi ile ilgili HACCP planı raporunu grup ile birlikte hazırlayarak bunu sözlü bir şekilde sunabilmelidir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda güvenliğinin önemi ve temelleri Anlatım, atrtışma
2 Gıda Hijyeni. Kodeks Alimentarius’un genel prensipleri Anlatım, atrtışma
3 Gıda işleme adımlarının kontrolü, üretimde gıda kontrolünün sağlanması. Anlatım, atrtışma
4 Risk analizi ve yönetimi, risk azaltma ölçümleri Anlatım, atrtışma
5 1. Ara sınav Yazılı sınav
6 Ön gereksinim programları Anlatım, atrtışma
7 İyi Gıda Uygulamaları (GMP) Anlatım, atrtışma
8 Sanitasyon, personel hijyeni Anlatım, atrtışma
9 Gıda dağıtım zinciri. Gıda ürün bilgileri, tüketici hakları. Anlatım, atrtışma
10 2. Ara sınav Yazılı sınav
11 HACCP sisteminin temelleri, HACCP sisteminin uygulamaları için Kodeks kılavuz ilkeleri Anlatım, atrtışma
12 Kritik kontrol noktaları ve önemi, HACCP uygulamaları Anlatım, atrtışma
13 Kalite kontrol ile ilgili ulusal ve uluslar arası standartlar (ISO 9001(kalite yönetim sistem standartı), ISO 22000 (gıda güvenlik sistemi yönetim standartı), BRC (ambalaj standartı) gibi) ve düzenlemeler Anlatım, atrtışma
14 Gıda kontrolü ile ilişkili ulusal ve uluslar arası kuruluşları Anlatım, atrtışma
15 Ders değerlendirme Anket
16 Son Sınav Yazılı sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Clute M., 2009. Food Industry Quality Control Systems. CRC Press, Taylor & Francis Group, NW, USA.
2 Vasconcellos J. A., 2005. Quality Assurance for the Food Industry: A Practical Approach. CRC Press LLC, Florida, USA.
3 Hubbert W. T., Hagstad H. V., Spangler E., Hinton, M. H. and Hughes K. L., 1996. Food Safety and Quality Assurance: Foods of Animal Origin. 2nd Ed., Iowa State University Press, Awes, Iowa.
4 Alli I., 2004. Food Quality Assurance: Principles and Practices. CRC Press LLC, USA. Hester R. E. and Harrison R. M. 2001. Food Safety and Food Quality. The Royal Society of Chemistry, Manchester, UK.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.16 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav
3 0.16 1 2. Ara Sınav
4 0.04 6 1. Kısa Sınav
5 0.04 6 2. Kısa Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Öğrenciler gıda kaynaklı fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeleri ve gıda işlemlerinde kritik kontrol noktaları hakkındaki bilgiyi kavrayabilmeli ve çeşitli gıda işlemlerinde kritik kontrol noktalarını belirleyebilmelidir. 5͵9 1͵2͵4
3 Öğrenciler gıda kaynaklı fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeleri ve gıda işlemlerinde kritik kontrol noktaları hakkındaki bilgiyi kavrayabilmeli ve çeşitli gıda işlemlerinde kritik kontrol noktalarını belirleyebilmelidir. 5͵9 1͵2͵4
5 Öğrenciler gıdaların üretimi ile ilgili yasal mevzuat ve standartlarla ilgili bilgiyi kavrayabilmelidir. 11 1͵2͵3͵5
7 Öğrenciler bir gıda üretim işlemi ile ilgili HACCP planı raporunu grup ile birlikte hazırlayarak bunu sözlü bir şekilde sunabilmelidir. 6͵7͵8 2͵3͵5

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 2 4 8
7 Ara Sınav 2 1 2
8 Kısa Sınav 2 1 2
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 2 1 2
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 4 4
15 Son Sınav 1 2 2
104