Ders Bilgileri
GIDA GÜVENLİĞİ VE KALİTE SİSTEMLERİ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GMÜ401 | Güz | 3 | 0 | 3 | 4 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Doç. Dr. Sedat SAYAR |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Dersin amacı gıda kalitesinin sağlanması ve korunması amacıyla mikrobiyel, kimyasal, radyoaktif maddeler gibi gıda kontaminantlarının gıdalara bulaşma yolları, analiz ve kontrolleri konularında bilgi vermek, gıda kalite sistemlerinin içerik ve alanlarını araştırmak, gıda zincirinde risk analizi yapmak, gıda standartları ve düzenlemeleri konularını incelemek, gıda kontrolü ile ilişkili ulusal ve uluslar arası kuruluşları tanıtmak bu ders kapsamında öğretilecek konulardır. |
İçeriği | Gıdanın mikrobiyel, kimyasal ve beslenme güvenliği kapsamında incelenecek risk analizi boyunca gıda güvenliğinin temellerini vermek. Ulusal ve uluslar arası düzeyde gıda güvenliği yönetimine endüstriyel ve yasal boyuttaki yaklaşımlar ve düzenlemeler konusunda bilgi kazandırmak. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Öğrenciler gıda kaynaklı fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeleri ve gıda işlemlerinde kritik kontrol noktaları hakkındaki bilgiyi kavrayabilmeli ve çeşitli gıda işlemlerinde kritik kontrol noktalarını belirleyebilmelidir. |
3 | Öğrenciler gıda kaynaklı fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeleri ve gıda işlemlerinde kritik kontrol noktaları hakkındaki bilgiyi kavrayabilmeli ve çeşitli gıda işlemlerinde kritik kontrol noktalarını belirleyebilmelidir. |
5 | Öğrenciler gıdaların üretimi ile ilgili yasal mevzuat ve standartlarla ilgili bilgiyi kavrayabilmelidir. |
7 | Öğrenciler bir gıda üretim işlemi ile ilgili HACCP planı raporunu grup ile birlikte hazırlayarak bunu sözlü bir şekilde sunabilmelidir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Gıda güvenliğinin önemi ve temelleri | Anlatım, atrtışma |
2 | Gıda Hijyeni. Kodeks Alimentarius’un genel prensipleri | Anlatım, atrtışma |
3 | Gıda işleme adımlarının kontrolü, üretimde gıda kontrolünün sağlanması. | Anlatım, atrtışma |
4 | Risk analizi ve yönetimi, risk azaltma ölçümleri | Anlatım, atrtışma |
5 | 1. Ara sınav | Yazılı sınav |
6 | Ön gereksinim programları | Anlatım, atrtışma |
7 | İyi Gıda Uygulamaları (GMP) | Anlatım, atrtışma |
8 | Sanitasyon, personel hijyeni | Anlatım, atrtışma |
9 | Gıda dağıtım zinciri. Gıda ürün bilgileri, tüketici hakları. | Anlatım, atrtışma |
10 | 2. Ara sınav | Yazılı sınav |
11 | HACCP sisteminin temelleri, HACCP sisteminin uygulamaları için Kodeks kılavuz ilkeleri | Anlatım, atrtışma |
12 | Kritik kontrol noktaları ve önemi, HACCP uygulamaları | Anlatım, atrtışma |
13 | Kalite kontrol ile ilgili ulusal ve uluslar arası standartlar (ISO 9001(kalite yönetim sistem standartı), ISO 22000 (gıda güvenlik sistemi yönetim standartı), BRC (ambalaj standartı) gibi) ve düzenlemeler | Anlatım, atrtışma |
14 | Gıda kontrolü ile ilişkili ulusal ve uluslar arası kuruluşları | Anlatım, atrtışma |
15 | Ders değerlendirme | Anket |
16 | Son Sınav | Yazılı sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Clute M., 2009. Food Industry Quality Control Systems. CRC Press, Taylor & Francis Group, NW, USA. | ||
2 | Vasconcellos J. A., 2005. Quality Assurance for the Food Industry: A Practical Approach. CRC Press LLC, Florida, USA. | ||
3 | Hubbert W. T., Hagstad H. V., Spangler E., Hinton, M. H. and Hughes K. L., 1996. Food Safety and Quality Assurance: Foods of Animal Origin. 2nd Ed., Iowa State University Press, Awes, Iowa. | ||
4 | Alli I., 2004. Food Quality Assurance: Principles and Practices. CRC Press LLC, USA. Hester R. E. and Harrison R. M. 2001. Food Safety and Food Quality. The Royal Society of Chemistry, Manchester, UK. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.16 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
3 | 0.16 | 1 | 2. Ara Sınav |
4 | 0.04 | 6 | 1. Kısa Sınav |
5 | 0.04 | 6 | 2. Kısa Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Öğrenciler gıda kaynaklı fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeleri ve gıda işlemlerinde kritik kontrol noktaları hakkındaki bilgiyi kavrayabilmeli ve çeşitli gıda işlemlerinde kritik kontrol noktalarını belirleyebilmelidir. | 5͵9 | 1͵2͵4 |
3 | Öğrenciler gıda kaynaklı fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeleri ve gıda işlemlerinde kritik kontrol noktaları hakkındaki bilgiyi kavrayabilmeli ve çeşitli gıda işlemlerinde kritik kontrol noktalarını belirleyebilmelidir. | 5͵9 | 1͵2͵4 |
5 | Öğrenciler gıdaların üretimi ile ilgili yasal mevzuat ve standartlarla ilgili bilgiyi kavrayabilmelidir. | 11 | 1͵2͵3͵5 |
7 | Öğrenciler bir gıda üretim işlemi ile ilgili HACCP planı raporunu grup ile birlikte hazırlayarak bunu sözlü bir şekilde sunabilmelidir. | 6͵7͵8 | 2͵3͵5 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 2 | 4 | 8 |
7 | Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
8 | Kısa Sınav | 2 | 1 | 2 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 2 | 1 | 2 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 4 | 4 |
15 | Son Sınav | 1 | 2 | 2 |
104 |