Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

FOOD PRESERVATION AND STORAGE
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GMÜ364 Bahar 3 0 3 4
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Seçmeli
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Yrd. Doç. Dr. Salih AKSAY
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Fiziksel kimyasal ve ısıl gıda muhafaza yöntemleri ve ilkelerini/uygulamalarını, farklı gıdaların soğukta depolama ve dondurarak muhafaza yöntemlerini ilkelerini/uygulamalarını öğrenmek.
İçeriği Fiziksel muhafaza yöntemleri, kimyasal muhafaza, ısıl muhafaza, ısıl olmayan (Hidrostatik basınç, Ultraviyole, Elektrik alanı vb. yeni yöntemlerle) muhafaza, soğutma çevrimi, kontollü atmosfer, modifiye atmosfer, gıdaların dondurulması, soğukta depolama

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Gıda muhafaza yöntemlerinin temel ilkelerini kavrama
2 Gıdaların soğukta muhafaza yöntem ve ilkelerini kavrama
3 Gıdaların dondurarak muhaza yöntem ve ilkelerini kavrama
4 Gıdaların soğukta ve/veya dondurarak muhafaza ünitesi tasarımını yapabilme
5 Uygulanan muhafaza ve depolama yöntemlerinin gıdaların fiziksel ve kimyasal özelliklerine etkisini kavrama

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda muhafaza yöntemlerinin temel ilkeleri Anlatım, tartışma
2 Gıdaların kimyasal yöntemlerle muhafazası Anlatım, tartışma
3 Isıl ve ısıl olmayan muhafaza yöntemleri Anlatım, tartışma
4 Soğuk muhafaza ve dondurarak muhafazanın temel ilkeleri Anlatım, tartışma
5 Soğutma sistemleri çevrimi ve temel bileşenleri Anlatım, tartışma
6 Gıdaların soğukta ve dondurarak depolanmasında uygulanan işlemler Anlatım, tartışma
7 Modifiye ve kontrollü atmosferde depolama Anlatım, tartışma
8 Gıdaların dondurma ve çözündürme yöntemleri Anlatım, tartışma
9 Dondurarak muhafaza ve soğukta depolama sırasında gıdalarda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler Anlatım, tartışma
10 Arasınav Yazılı sınav
11 Depolarda bina ve soğutucu sisteminin tasarımı ve hesaplamaları Anlatım, tartışma
12 Depolarda ısı yalıtımı ve kontrol sistemleri Anlatım, tartışma
13 Ürün bazlı soğutma ve dondurma uygulamaları Anlatım, tartışma
14 Seminer ve sunum Anlatım, tartışma
15
16 Son Sınav Yazılı sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Rahman, M. S. 1999. “Handbook of food preservation” CRC press, New Zealand
2 Barbosa-Canovas, G.V., Tapia, M.S., Cano, M.P. 2005. “Novell food processing Technologies” CRCpress, Washington.
3 Mitra,S.K. 1997 “Postharvest physiology and storage of tropical and subtropical fruits” CAB Int. London.
4 Tressler, D.K., Arsdel, W.B., Copley, M.J. “Freezing preservation of foods” Avi Publih. Connecticut.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.2 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav
3 0.15 9 1. Ara Proje
4 0.05 12 Seminer

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Gıda muhafaza yöntemlerinin temel ilkelerini kavrama 1͵2͵3͵7͵11 1͵2͵3͵4
2 Gıdaların soğukta muhafaza yöntem ve ilkelerini kavrama 1͵2͵3͵7͵11 1͵2͵3͵4
3 Gıdaların dondurarak muhaza yöntem ve ilkelerini kavrama 1͵2͵3͵7͵11 1͵2͵3͵4
4 Gıdaların soğukta ve/veya dondurarak muhafaza ünitesi tasarımını yapabilme 1͵2͵3͵7͵11 1͵2͵3͵4
5 Uygulanan muhafaza ve depolama yöntemlerinin gıdaların fiziksel ve kimyasal özelliklerine etkisini kavrama 1͵2͵3͵7͵11 1͵2͵3͵4

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 1 2 2
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 1 2 2
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 3 3
7 Ara Sınav 1 2 2
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 1 7 7
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 3 3
15 Son Sınav 1 2 2
105