Ders Bilgileri
FOOD PRESERVATION AND STORAGE | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GMÜ364 | Bahar | 3 | 0 | 3 | 4 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
Dili | tr |
Türü | Seçmeli |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Yrd. Doç. Dr. Salih AKSAY |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Fiziksel kimyasal ve ısıl gıda muhafaza yöntemleri ve ilkelerini/uygulamalarını, farklı gıdaların soğukta depolama ve dondurarak muhafaza yöntemlerini ilkelerini/uygulamalarını öğrenmek. |
İçeriği | Fiziksel muhafaza yöntemleri, kimyasal muhafaza, ısıl muhafaza, ısıl olmayan (Hidrostatik basınç, Ultraviyole, Elektrik alanı vb. yeni yöntemlerle) muhafaza, soğutma çevrimi, kontollü atmosfer, modifiye atmosfer, gıdaların dondurulması, soğukta depolama |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Gıda muhafaza yöntemlerinin temel ilkelerini kavrama |
2 | Gıdaların soğukta muhafaza yöntem ve ilkelerini kavrama |
3 | Gıdaların dondurarak muhaza yöntem ve ilkelerini kavrama |
4 | Gıdaların soğukta ve/veya dondurarak muhafaza ünitesi tasarımını yapabilme |
5 | Uygulanan muhafaza ve depolama yöntemlerinin gıdaların fiziksel ve kimyasal özelliklerine etkisini kavrama |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Gıda muhafaza yöntemlerinin temel ilkeleri | Anlatım, tartışma |
2 | Gıdaların kimyasal yöntemlerle muhafazası | Anlatım, tartışma |
3 | Isıl ve ısıl olmayan muhafaza yöntemleri | Anlatım, tartışma |
4 | Soğuk muhafaza ve dondurarak muhafazanın temel ilkeleri | Anlatım, tartışma |
5 | Soğutma sistemleri çevrimi ve temel bileşenleri | Anlatım, tartışma |
6 | Gıdaların soğukta ve dondurarak depolanmasında uygulanan işlemler | Anlatım, tartışma |
7 | Modifiye ve kontrollü atmosferde depolama | Anlatım, tartışma |
8 | Gıdaların dondurma ve çözündürme yöntemleri | Anlatım, tartışma |
9 | Dondurarak muhafaza ve soğukta depolama sırasında gıdalarda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler | Anlatım, tartışma |
10 | Arasınav | Yazılı sınav |
11 | Depolarda bina ve soğutucu sisteminin tasarımı ve hesaplamaları | Anlatım, tartışma |
12 | Depolarda ısı yalıtımı ve kontrol sistemleri | Anlatım, tartışma |
13 | Ürün bazlı soğutma ve dondurma uygulamaları | Anlatım, tartışma |
14 | Seminer ve sunum | Anlatım, tartışma |
15 | ||
16 | Son Sınav | Yazılı sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Rahman, M. S. 1999. “Handbook of food preservation” CRC press, New Zealand | ||
2 | Barbosa-Canovas, G.V., Tapia, M.S., Cano, M.P. 2005. “Novell food processing Technologies” CRCpress, Washington. | ||
3 | Mitra,S.K. 1997 “Postharvest physiology and storage of tropical and subtropical fruits” CAB Int. London. | ||
4 | Tressler, D.K., Arsdel, W.B., Copley, M.J. “Freezing preservation of foods” Avi Publih. Connecticut. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.2 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
3 | 0.15 | 9 | 1. Ara Proje |
4 | 0.05 | 12 | Seminer |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Gıda muhafaza yöntemlerinin temel ilkelerini kavrama | 1͵2͵3͵7͵11 | 1͵2͵3͵4 |
2 | Gıdaların soğukta muhafaza yöntem ve ilkelerini kavrama | 1͵2͵3͵7͵11 | 1͵2͵3͵4 |
3 | Gıdaların dondurarak muhaza yöntem ve ilkelerini kavrama | 1͵2͵3͵7͵11 | 1͵2͵3͵4 |
4 | Gıdaların soğukta ve/veya dondurarak muhafaza ünitesi tasarımını yapabilme | 1͵2͵3͵7͵11 | 1͵2͵3͵4 |
5 | Uygulanan muhafaza ve depolama yöntemlerinin gıdaların fiziksel ve kimyasal özelliklerine etkisini kavrama | 1͵2͵3͵7͵11 | 1͵2͵3͵4 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 1 | 2 | 2 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 1 | 2 | 2 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 3 | 3 |
7 | Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 1 | 7 | 7 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 3 | 3 |
15 | Son Sınav | 1 | 2 | 2 |
105 |