Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE TEMEL İŞLEMLER
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GMÜ302 Bahar 3 0 3 5
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Prof. Dr. T. Koray PALAZOĞLU
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Öğrencilerin, ısı ve kütle transferi mekanizmalarını gıda prosesleri açısından anlayabilmeleri, bir gıda prosesini matematiksel olarak tasarlayabilmeleri ve temel işlemlerin kullanıldığı proseslerin performansını değerlendirebilmeleri amacıyla gerekli temellerin verilmesi
İçeriği Isıl işlemler, psikrometrik kart, kurutma, evaporasyon, dondurma-çözdürme, kristalizasyon, ekstraksiyon, distilasyon, absorpsiyon-adsorpsiyon, karıştırma, filtrasyon ve boyut küçültme gibi gıda proseslerinde uygulanan temel işlemlerin matematiksel olarak incelenmesi ve gerekli analiz ve hesaplamaların yapılabilmesi

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 ÖÇ-1. Gıda proseslerinde uygulanan ısıl işlemlerin temel ilkelerini kavrayabilme
2 ÖÇ-2. Isıl işlemlerde sterlizasyon değeri hesaplamalarını yapabilme
3 ÖÇ-3. Psikrometrik kart ve gıda kurutma işlemlerinde kullanımı
4 ÖÇ-4. Kurutma, dondurma ve evaporasyon işlemlerinin temel ilkelerini anlama
5 ÖÇ-5. Kurutma, dondurma ve evaporasyon problemlerini temel transport ilkelerini kullanarak çözebilme
6 ÖÇ-6. Ayırma işlemlerinin temel meknizmasını anlama
7 ÖÇ-7. Ayırma işlemlerinin gıda proseslerinde kullanımları hakkında bilge edinme
8 ÖÇ-8. Gıda proseslerini, uygulanan temel işlemler açısından analiz edebilme ve bu proseslerde karşılaşılan problemleri çözebilme

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Giriş Anlatım, tartışma
2 Isıl işlemler Anlatım, tartışma, problem çözme
3 Isıl işlemler Anlatım, tartışma, problem çözme
4 Psikrometri ve kurutma Anlatım, tartışma, problem çözme
5 Psikrometri ve kurutma Anlatım, tartışma, problem çözme
6 Evaporasyon Anlatım, tartışma, problem çözme
7 Evaporasyon Anlatım, tartışma, problem çözme
8 I. Ara sınav ve Ara sınav soru çözümleri
9 Dondurma - çözdürme Anlatım, tartışma, problem çözme
10 Kristalizasyon Anlatım, tartışma, problem çözme
11 Ekstraksiyon ve leaching Anlatım, tartışma, problem çözme
12 Distilasyon Anlatım, tartışma, problem çözme
13 Absorpsiyon ve adsorpsiyon Anlatım, tartışma, problem çözme
14 Karıştırma, filtrasyon ve boyut küçültme Anlatım, tartışma, problem çözme
15 II. Ara sınav ve Ara sınav soru çözümleri
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.15 1 1. Ara Sınav
2 0.15 1 2. Ara Sınav
3 0.02 6 1. Kısa Sınav
4 0.03 6 2. Kısa Sınav
5 0.01 3 1. Ödev
6 0.01 3 2. Ödev
7 0.01 3 3. Ödev
8 0.02 3 4. Ödev
9 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 ÖÇ-1. Gıda proseslerinde uygulanan ısıl işlemlerin temel ilkelerini kavrayabilme 1͵2 1͵5͵9
2 ÖÇ-2. Isıl işlemlerde sterlizasyon değeri hesaplamalarını yapabilme 1͵2 1͵5͵9
3 ÖÇ-3. Psikrometrik kart ve gıda kurutma işlemlerinde kullanımı 1͵2 1͵3͵6͵9
4 ÖÇ-4. Kurutma, dondurma ve evaporasyon işlemlerinin temel ilkelerini anlama 1͵2 1͵3͵6͵9
5 ÖÇ-5. Kurutma, dondurma ve evaporasyon problemlerini temel transport ilkelerini kullanarak çözebilme 1͵2 2͵6͵9
6 ÖÇ-6. Ayırma işlemlerinin temel meknizmasını anlama 1͵2 2͵4͵9
7 ÖÇ-7. Ayırma işlemlerinin gıda proseslerinde kullanımları hakkında bilge edinme 1͵2 2͵7͵8͵9
8 ÖÇ-8. Gıda proseslerini, uygulanan temel işlemler açısından analiz edebilme ve bu proseslerde karşılaşılan problemleri çözebilme 1͵2͵3͵4 2͵8͵9

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 2 10 20
7 Ara Sınav 2 2 4
8 Kısa Sınav 2 1 2
9 Ödev 4 3 12
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 2 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 10 10
15 Son Sınav 1 2 2
106