Ders Bilgileri
INTRODUCTION TO FOOD ENGINEERING | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GMÜ152 | Bahar | 2 | 0 | 2 | 2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Prof. Dr. Mahir TURHAN |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu dersin ana hedefi gıda mühendisliği eğitiminin profesyonel alanlarına öğrencinin ilgisini uyandırmaktır. Dersin amacı, mühendislik temel kavram ve prensipleri ve gıdanın işlenmesi ve depolanmasında kullanılan temel işlemlerin öğrencilere tanıtılmasıdır. |
İçeriği | Gıda mühendisliğinin kapsamı, tanımı ve tarihsel gelişimi, gıda bileşenleri, gıdalarda bozulma, gıda muhafaza yöntemleri, gıda İşleme ve teknolojileri, gıda güvenliği, mühendislik etiği ve sorumlulukları |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Bilimin, mühendisliğin, teknolojinin kavranması |
2 | Gıda ile ilgili bilimsel, mühendislik ve teknolojik temel kavramların ve pratik bilgilerin edinilmesi |
3 | Bilimin, mühendisliğin, teknolojinin kavranması |
4 | Gıda ile ilgili bilimsel, mühendislik ve teknolojik temel kavramların ve pratik bilgilerin edinilmesi |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Gıda mühendisliğinin kapsamı, tanımı ve tarihsel gelişimi | Anlatım, tartışma |
2 | Mühendislik birimleri ve gıda mühendisliği temel kavramları | Anlatım, tartışma |
3 | Gıda bilimleri ile ilgili biyolojik ve fiziksel bilimlerin prensipleri | Anlatım, tartışma |
4 | Gıda bileşenleri | Anlatım, tartışma |
5 | Gıda işlemede temel işlemler | Anlatım, tartışma |
6 | 1.Arasınav | |
7 | Gıda İşleme ve Teknolojileri | Teknik gezi |
8 | Gıda İşleme ve Teknolojileri | Teknik gezi |
9 | Gıdalarda bozulma | Anlatım, tartışma |
10 | Gıda muhafaza yöntemleri | Anlatım, tartışma |
11 | Gıda güvenliği, Türkiye’deki gıda yasası ve yönetmelikler | Anlatım, tartışma |
12 | 2.Arasınav | |
13 | Mühendislik etiği ve sorumlulukları | Anlatım, tartışma |
14 | Öğrenci sunumları | |
16 | Son Sınav | |
15 |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Essentials of Food Science (3rd Edition), Vickie A. Vaclavik and Elizabeth W.Christian. Springer Science+Business Media, LLC., 2008. | ||
2 | Introduction to Food Engineering, R.Paul Singh, DennisR. Heldman, 3rd ed. Amsterdam: Academic Press, 2003 Wadsworth publication, 2003. | ||
3 | Understanding Food Science and Technology, Peter S. Murano. Publisher: Peter Marshall. Thomson | ||
4 | Introduction to Engineering, Paul H. Wright. John Wiley and Sons, 1989. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Bilimin, mühendisliğin, teknolojinin kavranması | 8 | 1͵2 |
2 | Gıda ile ilgili bilimsel, mühendislik ve teknolojik temel kavramların ve pratik bilgilerin edinilmesi | 8 | 1͵2 |
3 | Bilimin, mühendisliğin, teknolojinin kavranması | 4 | 1͵2 |
4 | Gıda ile ilgili bilimsel, mühendislik ve teknolojik temel kavramların ve pratik bilgilerin edinilmesi | 9 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 1 | 3 | 3 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 2 | 4 | 8 |
7 | Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 4 | 2 | 8 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 10 | 10 |
15 | Son Sınav | 1 | 2 | 2 |
75 |