Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

INTRODUCTION TO FOOD ENGINEERING
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GMÜ152 Bahar 2 0 2 2
Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Prof. Dr. Mahir TURHAN
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin ana hedefi gıda mühendisliği eğitiminin profesyonel alanlarına öğrencinin ilgisini uyandırmaktır. Dersin amacı, mühendislik temel kavram ve prensipleri ve gıdanın işlenmesi ve depolanmasında kullanılan temel işlemlerin öğrencilere tanıtılmasıdır.
İçeriği Gıda mühendisliğinin kapsamı, tanımı ve tarihsel gelişimi, gıda bileşenleri, gıdalarda bozulma, gıda muhafaza yöntemleri, gıda İşleme ve teknolojileri, gıda güvenliği, mühendislik etiği ve sorumlulukları

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Bilimin, mühendisliğin, teknolojinin kavranması
2 Gıda ile ilgili bilimsel, mühendislik ve teknolojik temel kavramların ve pratik bilgilerin edinilmesi
3 Bilimin, mühendisliğin, teknolojinin kavranması
4 Gıda ile ilgili bilimsel, mühendislik ve teknolojik temel kavramların ve pratik bilgilerin edinilmesi

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda mühendisliğinin kapsamı, tanımı ve tarihsel gelişimi Anlatım, tartışma
2 Mühendislik birimleri ve gıda mühendisliği temel kavramları Anlatım, tartışma
3 Gıda bilimleri ile ilgili biyolojik ve fiziksel bilimlerin prensipleri Anlatım, tartışma
4 Gıda bileşenleri Anlatım, tartışma
5 Gıda işlemede temel işlemler Anlatım, tartışma
6 1.Arasınav
7 Gıda İşleme ve Teknolojileri Teknik gezi
8 Gıda İşleme ve Teknolojileri Teknik gezi
9 Gıdalarda bozulma Anlatım, tartışma
10 Gıda muhafaza yöntemleri Anlatım, tartışma
11 Gıda güvenliği, Türkiye’deki gıda yasası ve yönetmelikler Anlatım, tartışma
12 2.Arasınav
13 Mühendislik etiği ve sorumlulukları Anlatım, tartışma
14 Öğrenci sunumları
16 Son Sınav
15

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Essentials of Food Science (3rd Edition), Vickie A. Vaclavik and Elizabeth W.Christian. Springer Science+Business Media, LLC., 2008.
2 Introduction to Food Engineering, R.Paul Singh, DennisR. Heldman, 3rd ed. Amsterdam: Academic Press, 2003 Wadsworth publication, 2003.
3 Understanding Food Science and Technology, Peter S. Murano. Publisher: Peter Marshall. Thomson
4 Introduction to Engineering, Paul H. Wright. John Wiley and Sons, 1989.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Bilimin, mühendisliğin, teknolojinin kavranması 8 1͵2
2 Gıda ile ilgili bilimsel, mühendislik ve teknolojik temel kavramların ve pratik bilgilerin edinilmesi 8 1͵2
3 Bilimin, mühendisliğin, teknolojinin kavranması 4 1͵2
4 Gıda ile ilgili bilimsel, mühendislik ve teknolojik temel kavramların ve pratik bilgilerin edinilmesi 9 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 2 28
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 1 3 3
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 2 4 8
7 Ara Sınav 2 1 2
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 4 2 8
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 10 10
15 Son Sınav 1 2 2
75