Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GIDA AMBALAJLAMA
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GMÜ304 Bahar 3 0 3 3
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Yrd. Doç. Dr. Salih AKSAY
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Gıda ambalajlamanın temel ilkelerinin verilmesi, ambalaj malzemelerinin ve ambalajlama yöntemlerinin özelliklerinin öğrenilmesi, gıdaya uygun ambalaj malzemesi ve yöntemi seçimini yapabilecek bilgi birikiminin oluşturulması ve uygulanması
İçeriği Dersin içeriği, gıda ambalajlamanın terminolojisi, fonksiyonları, etkileşimleri, malzemeleri, özellikleri, üretim, tasarım ve uygulamasını, ayrıca ilgili çevresel ve yasal konuları kapsamaktadır.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Öğrenciler gıda ambalaj malzemelerinin yapı ve özelliklerini tanımlayabilmesi ve gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından uygun ambalaj seçim kriterlerini tanımlayabilmeli
2 Farklı gıda ürünlerinin ambalajlanmasında mevcut gerçekçi ve yenilikçi yaklaşımlarla ambalaj tasarımı yapabilme
3 Öğrenciler gıda ambalaj malzemelerinin yapı ve özelliklerini tanımlayabilmesi ve gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından uygun ambalaj seçim kriterlerini tanımlayabilmeli
4 Farklı gıda ürünlerinin ambalajlanmasında mevcut gerçekçi ve yenilikçi yaklaşımlarla ambalaj tasarımı yapabilme

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda ambalajlamaya giriş, ambalajlamanın fonksiyonları, gıda ve çevresi arasındaki etkileşimler, ambalaj malzemelerinin özellikleri Anlatım, tartışma, örnekleme
2 Gıdalardaki bozulmalar (kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve enzimatik bozulmalar) Anlatım, tartışma, örnekleme
3 Cam esaslı ambalaj malzemeleri: kompozisyonu ve yapısı, özellikleri, üretimi. Anlatım, tartışma, örnekleme
4 Cam esaslı ambalaj malzemeleri: kompozisyonu ve yapısı, özellikleri, üretimi. Anlatım, tartışma, örnekleme
5 Kağıt esaslı ambalaj malzemeleri: kağıt malzemenin üretimi, kimyasal ve fiziksel özellikler, kağıt çeşitleri (sargılık kağıtlar, karton ve karton kutular, oluklu mukavva malzemeler ve kutular) Anlatım, tartışma, örnekleme
6 Kağıt esaslı ambalaj malzemeleri: kağıt malzemenin üretimi, kimyasal ve fiziksel özellikler, kağıt çeşitleri (sargılık kağıtlar, karton ve karton kutular, oluklu mukavva malzemeler ve kutular) Anlatım, tartışma, örnekleme
7 Metal esaslı gıda ambalajları: alüminyum üretimi, alüminyum folyolar ve kaplar, metal ambalaj materyallerinde korozyon. Anlatım, tartışma, örnekleme
8 Kalaylı teneke levhalar, laklı teneke levhalar, kalaysız teneke levhalar, diğer teneke levhalar, teneke kalitesi, teneke kutu tipleri, konserve kutu standartları Anlatım, tartışma, örnekleme
9 Ara Sınav Yazılı sınav
10 Plastik esaslı ambalaj malzemeleri: polimer kimyası, polimer yapısı ve özellikleri, doğal polimerler ve bunlardan yapılan plastikler, polimerizasyon çeşitleri, termoplastik ve termoset polimerler Anlatım, tartışma, örnekleme
11 Plastik esaslı ambalaj malzemeleri: polimer kimyası, polimer yapısı ve özellikleri, doğal polimerler ve bunlardan yapılan plastikler, polimerizasyon çeşitleri, termoplastik ve termoset polimerler Anlatım, tartışma, örnekleme
12 Plastik işleme yöntemleri, plastiklerin üretiminde kullanılan katkı maddeleri, plastik filmlerin gerdirilmesi (yönlendirme), gıda ambalajlamada kullanılan bazı plastiklerin karakteristikleri Anlatım, tartışma, örnekleme
13 Modifiye Atmosferde Paketleme (MAP), Kontrollü Atmosfer Paketleme (TKP), vakum ve aseptik gıda ambalajlama, aktif ve akıllı ambalajlama Anlatım, tartışma, örnekleme
14 Ambalaj atıkları, katı atıklar, ambalajların geri dönüşümü ve geri kullanımı, biyobozunurluk, yasal düzenlemeler Anlatım, tartışma, örnekleme
15
16 Son Sınav Yazılı sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Üçüncü Mustafa. 2010. Gıda Ambalajlama İlkeleri. ASD yayını, izmir.
2 Robertson, G.L., Food Packaging: Principles and Practice, 2nd ed., CRC Press, Boca Raton, FL, 2006.
3 Paine, H.Y., Paine F.A., A Handbook of Food Packaging. Aspen Publishers, Inc., New York, 1995.
4 Bureau, G., Multon, J.L., Food Packaging Technology. VCH Publishing. Berlin, 1996.
5 Forcinio, H.E., Hanlon, J.F. and Kelsey, R.J., Handbook of Package Engineering, 3rd ed., Technomic Publishing Company, Inc., Lancaster, 1998.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.2 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav
3 0.1 13 Dönem Ödevi
4 0.1 12 Seminer

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Öğrenciler gıda ambalaj malzemelerinin yapı ve özelliklerini tanımlayabilmesi ve gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından uygun ambalaj seçim kriterlerini tanımlayabilmeli 1͵2͵3͵7͵11 1͵2͵3͵4
2 Farklı gıda ürünlerinin ambalajlanmasında mevcut gerçekçi ve yenilikçi yaklaşımlarla ambalaj tasarımı yapabilme 1͵2͵3͵7͵11 1͵2͵3͵4
3 Öğrenciler gıda ambalaj malzemelerinin yapı ve özelliklerini tanımlayabilmesi ve gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından uygun ambalaj seçim kriterlerini tanımlayabilmeli 1͵2͵3͵7͵11 1͵2͵3͵4
4 Farklı gıda ürünlerinin ambalajlanmasında mevcut gerçekçi ve yenilikçi yaklaşımlarla ambalaj tasarımı yapabilme 1͵2͵3͵7͵11 1͵2͵3͵4

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 1 4 4
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 4 4
7 Ara Sınav 1 2 2
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 1 0 0
10 Ara Proje 1 12 12
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 6 6
15 Son Sınav 1 2 2
100