Ders Bilgileri
GIDA AMBALAJLAMA | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GMÜ304 | Bahar | 3 | 0 | 3 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Yrd. Doç. Dr. Salih AKSAY |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Gıda ambalajlamanın temel ilkelerinin verilmesi, ambalaj malzemelerinin ve ambalajlama yöntemlerinin özelliklerinin öğrenilmesi, gıdaya uygun ambalaj malzemesi ve yöntemi seçimini yapabilecek bilgi birikiminin oluşturulması ve uygulanması |
İçeriği | Dersin içeriği, gıda ambalajlamanın terminolojisi, fonksiyonları, etkileşimleri, malzemeleri, özellikleri, üretim, tasarım ve uygulamasını, ayrıca ilgili çevresel ve yasal konuları kapsamaktadır. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Öğrenciler gıda ambalaj malzemelerinin yapı ve özelliklerini tanımlayabilmesi ve gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından uygun ambalaj seçim kriterlerini tanımlayabilmeli |
2 | Farklı gıda ürünlerinin ambalajlanmasında mevcut gerçekçi ve yenilikçi yaklaşımlarla ambalaj tasarımı yapabilme |
3 | Öğrenciler gıda ambalaj malzemelerinin yapı ve özelliklerini tanımlayabilmesi ve gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından uygun ambalaj seçim kriterlerini tanımlayabilmeli |
4 | Farklı gıda ürünlerinin ambalajlanmasında mevcut gerçekçi ve yenilikçi yaklaşımlarla ambalaj tasarımı yapabilme |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Gıda ambalajlamaya giriş, ambalajlamanın fonksiyonları, gıda ve çevresi arasındaki etkileşimler, ambalaj malzemelerinin özellikleri | Anlatım, tartışma, örnekleme |
2 | Gıdalardaki bozulmalar (kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve enzimatik bozulmalar) | Anlatım, tartışma, örnekleme |
3 | Cam esaslı ambalaj malzemeleri: kompozisyonu ve yapısı, özellikleri, üretimi. | Anlatım, tartışma, örnekleme |
4 | Cam esaslı ambalaj malzemeleri: kompozisyonu ve yapısı, özellikleri, üretimi. | Anlatım, tartışma, örnekleme |
5 | Kağıt esaslı ambalaj malzemeleri: kağıt malzemenin üretimi, kimyasal ve fiziksel özellikler, kağıt çeşitleri (sargılık kağıtlar, karton ve karton kutular, oluklu mukavva malzemeler ve kutular) | Anlatım, tartışma, örnekleme |
6 | Kağıt esaslı ambalaj malzemeleri: kağıt malzemenin üretimi, kimyasal ve fiziksel özellikler, kağıt çeşitleri (sargılık kağıtlar, karton ve karton kutular, oluklu mukavva malzemeler ve kutular) | Anlatım, tartışma, örnekleme |
7 | Metal esaslı gıda ambalajları: alüminyum üretimi, alüminyum folyolar ve kaplar, metal ambalaj materyallerinde korozyon. | Anlatım, tartışma, örnekleme |
8 | Kalaylı teneke levhalar, laklı teneke levhalar, kalaysız teneke levhalar, diğer teneke levhalar, teneke kalitesi, teneke kutu tipleri, konserve kutu standartları | Anlatım, tartışma, örnekleme |
9 | Ara Sınav | Yazılı sınav |
10 | Plastik esaslı ambalaj malzemeleri: polimer kimyası, polimer yapısı ve özellikleri, doğal polimerler ve bunlardan yapılan plastikler, polimerizasyon çeşitleri, termoplastik ve termoset polimerler | Anlatım, tartışma, örnekleme |
11 | Plastik esaslı ambalaj malzemeleri: polimer kimyası, polimer yapısı ve özellikleri, doğal polimerler ve bunlardan yapılan plastikler, polimerizasyon çeşitleri, termoplastik ve termoset polimerler | Anlatım, tartışma, örnekleme |
12 | Plastik işleme yöntemleri, plastiklerin üretiminde kullanılan katkı maddeleri, plastik filmlerin gerdirilmesi (yönlendirme), gıda ambalajlamada kullanılan bazı plastiklerin karakteristikleri | Anlatım, tartışma, örnekleme |
13 | Modifiye Atmosferde Paketleme (MAP), Kontrollü Atmosfer Paketleme (TKP), vakum ve aseptik gıda ambalajlama, aktif ve akıllı ambalajlama | Anlatım, tartışma, örnekleme |
14 | Ambalaj atıkları, katı atıklar, ambalajların geri dönüşümü ve geri kullanımı, biyobozunurluk, yasal düzenlemeler | Anlatım, tartışma, örnekleme |
15 | ||
16 | Son Sınav | Yazılı sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Üçüncü Mustafa. 2010. Gıda Ambalajlama İlkeleri. ASD yayını, izmir. | ||
2 | Robertson, G.L., Food Packaging: Principles and Practice, 2nd ed., CRC Press, Boca Raton, FL, 2006. | ||
3 | Paine, H.Y., Paine F.A., A Handbook of Food Packaging. Aspen Publishers, Inc., New York, 1995. | ||
4 | Bureau, G., Multon, J.L., Food Packaging Technology. VCH Publishing. Berlin, 1996. | ||
5 | Forcinio, H.E., Hanlon, J.F. and Kelsey, R.J., Handbook of Package Engineering, 3rd ed., Technomic Publishing Company, Inc., Lancaster, 1998. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.2 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
3 | 0.1 | 13 | Dönem Ödevi |
4 | 0.1 | 12 | Seminer |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Öğrenciler gıda ambalaj malzemelerinin yapı ve özelliklerini tanımlayabilmesi ve gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından uygun ambalaj seçim kriterlerini tanımlayabilmeli | 1͵2͵3͵7͵11 | 1͵2͵3͵4 |
2 | Farklı gıda ürünlerinin ambalajlanmasında mevcut gerçekçi ve yenilikçi yaklaşımlarla ambalaj tasarımı yapabilme | 1͵2͵3͵7͵11 | 1͵2͵3͵4 |
3 | Öğrenciler gıda ambalaj malzemelerinin yapı ve özelliklerini tanımlayabilmesi ve gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından uygun ambalaj seçim kriterlerini tanımlayabilmeli | 1͵2͵3͵7͵11 | 1͵2͵3͵4 |
4 | Farklı gıda ürünlerinin ambalajlanmasında mevcut gerçekçi ve yenilikçi yaklaşımlarla ambalaj tasarımı yapabilme | 1͵2͵3͵7͵11 | 1͵2͵3͵4 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 1 | 4 | 4 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 4 | 4 |
7 | Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 1 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 1 | 12 | 12 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 6 | 6 |
15 | Son Sınav | 1 | 2 | 2 |
100 |