Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

ENSTRÜMENTAL GIDA ANALİZİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GMÜ206 Bahar 2 0 2 4
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Dr. Özkan GÖRMEZ
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Gıda bileşenlerin tayinlerinde kullanılan analitik yöntemlerin önemi, gıda örneklerinde kullanılan enstrumental analitik yöntemler ve bu yöntemlerin dayandığı temel ilkeler, kullanılan entrumental cihazların özellikleri ve gıda analizlerinde uygulamaları
İçeriği Entrumental anltik yöntemlerin seçiminde kullanılan analitik parametreler, spektroskopik yöntemlere giriş, Moleküller spektroskopi (UV/VS, IR), Atomik Spektroskopi (Atomik absorpsiyon, ve Atomik emisyon cihazları, ICP-MS) ve gıda analizlerinde uygulamaları, Kromatografik yöntemlerin teorisi, Kromatografik Yöntemler(TLC, CC, HPLC, IC, GC, LC-GC/MS) ve gıda analizlerinde uygulamaları, Eletrokimyasal Yöntemlerin teorisi, Elektrokimyasal Yöntemler(Elektroforez, kapiller elektroforez) ve gıda analizlerinde uygulamaları, Termal analiz yöntemleri (TGA, DSC) ve gıda analizlerinde uygulamaları.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Gıda analizlerinde kullanılan analitik yöntemleri açıklar
2 Gıda analizlerinde enstrümental yöntemlerin önemini açıklar
3 Entrümental yöntemlerin dayandığı temel bilgiyi açıklar
4 Entrümental yöntemlerde kullanılan analitik cihazları tanımlama
5 Analitik cihazların blok diyagramlarını tanımlama
6 Entrümental analitik cihazların kullanılmasında beceri kazanma
7 Analiz sonuçlarının değerlendirme, tartışma
8 Analiz sonuçlarını bir rapor haline getirme

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Enstrumantal gıda analizlerine giriş, Enstrümental Analitik yöntemler ve seçimlerinde kullanılan kriterler Anlatım, tartışma, problem çözme, uygulama
2 Spektroskopik yöntemlere, Lambert-Beer yasası ve uygılamaları Anlatım, tartışma, problem çözme, uygulama
3 Moleküller Spektroskopi, UV/VIS Spektrofotometre ve uygulamaları, Infrared Spektroskopiye giris, NIR, FTIR ve uygulamaları Anlatım, tartışma, problem çözme, uygulama
4 Atomik Absorpsiyon Spektroskopi, Alevli AAS-Grafit Fırınlı AAS ve uygulamaları, Atomik Emisyon Spektroskopisi, Alevli AES, ICP-AES ve uygulamaları Anlatım, tartışma, problem çözme, uygulama
5 ICP-MS ve uygulamaları, Atomik spektroskopik yöntemlerin kullanıldığı gıda analizleri ve yöntemlerin karşılaştırlmaları Anlatım, tartışma, problem çözme, uygulama
6 1. Arasınav İleri Spektroskopik cihazlar (NMR, XRF) Anlatım, tartışma, problem çözme, uygulama
7 Kromatografik yöntemlerin dayandığı temel ilkeler TLC, Kolon Kromatografisi ve uygulamaları Anlatım, tartışma, problem çözme, uygulama
8 HPLC ve HPLC türleri, IC ve uygulamaları, Laboratuar Anlatım, tartışma, problem çözme, uygulama
9 LC-MS/MS ve uygulamaları Anlatım, tartışma, problem çözme, uygulama
10 GC, GC-MS ve uygulamaları Anlatım, tartışma, problem çözme, uygulama
11 2. Ara sınav Problem çözme
12 Elektrokimyasal yöntemlerin dayandığı temel ilkeler Anlatım, tartışma, problem çözme, uygulama
13 Elektroforez, Kapiler elektroforez ve uygulamaları Anlatım, tartışma, problem çözme, uygulama
14 Termal Gravimetrik yöntemlerin dayandığı temel ilkeler TGA, DSC ve DTA ve uygulamaları Anlatım, tartışma, problem çözme, uygulama
15 İleri Spektokopik-Kromatografik Cihazların Kombinasyonu Taramalı Elektron Mikroskopu Anlatım, tartışma, problem çözme, uygulama
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Enstrümantal Analiz İlkeleri / Skoog - Holler - Nieman / Çev.Ed.: Esma KILIÇ, Bilim Yayıncılık, 2007 An introduction to the optical spectroscopy of inorganic solids . Garcia Sole, J. Hoboken, NJ : J. Wiley, 2005
2 Advances in atomic spectroscopy, Joseph Sneddon, Stamford : IAI Press 1999.
3 High performance liquid chromatography, Lindsay, Sandie, Chichester : John Wiley & Sons, 1992.
4 Basic gas chromatography, McNair, Harold M. New York : John Wiley and Sons, 1997.
5 Sample preparation in chromatography, Moldoveanu, Serban C. Amsterdam : Elsevier, 2002
6 Electrophoresis: theory, techniques and biochemical and clinical applications, Andrews, Anthony T. New York : Oxford University Press 1986

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.2 1 1. Ara Sınav
2 0.2 11 1. Laboratuar
3 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Gıda analizlerinde kullanılan analitik yöntemleri açıklar 1͵5͵12 1͵2͵3
2 Gıda analizlerinde enstrümental yöntemlerin önemini açıklar 1͵5͵12 1͵2͵3
3 Entrümental yöntemlerin dayandığı temel bilgiyi açıklar 1͵5͵12 1͵2͵3
4 Entrümental yöntemlerde kullanılan analitik cihazları tanımlama 1͵5͵12 1͵2͵3
5 Analitik cihazların blok diyagramlarını tanımlama 1͵5͵12 1͵2͵3
6 Entrümental analitik cihazların kullanılmasında beceri kazanma 1͵5͵12 1͵2͵3
7 Analiz sonuçlarının değerlendirme, tartışma 1͵5͵12 1͵2͵3
8 Analiz sonuçlarını bir rapor haline getirme 1͵5͵12 1͵2͵3

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 2 28
1 Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 4 4
7 Ara Sınav 1 2 2
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 9 9
15 Son Sınav 1 1 1
100