Ders Bilgileri
GIDA TEKNOLOJİSİ II | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GMÜ414 | Bahar | 4 | 0 | 4 | 4 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
Dili | tr |
Türü | Seçmeli |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Yrd.Doç.Dr. Aylin ALTAN |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu dersin amacı hayvansal kaynaklı gıda hammaddelerinin fiziksel, kimyasal ve teknolojik özellikleri ile ilgili bilgilerin kazandırılması ve hayvansal kaynaklı gıda ürünlerinin üretim aşamaları, bu aşamaların önemi ve son ürün kalitesine etkileri konusunda bilgi edindirilmesidir. |
İçeriği | Sütün oluşumu, yapısı ve kimyası; süte uygulanan temel işlemler; içme sütü ve çeşitli süt ürünlerinin üretim teknolojileri; hayvansal dokuların yapısı ve kimyası; kesim sonrası oluşan biyokimyasal reaksiyonlar; taze etin özellikleri; etin dayanıklılığının artırılması yöntemleri; bazı et ürünlerinin üretim teknolojisi ve üretim akım şemaları. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Hayvansal kaynaklı gıda hammaddelerini tanımlayabilme |
2 | Hayvansal kaynaklı gıda hammaddelerinin fiziksel, kimyasal ve teknolojik özelliklerini kavrayabilme |
3 | Hayvansal kaynaklı gıda ürünlerinin üretim aşamaları, bu aşamaların önemi ve son ürün kalitesine etkilerini kavrayabilme |
4 |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Sütün bileşimi, yapısı ve özellikleri | Anlatım, tartışma |
2 | Süt bileşenleri: karbonhidratlar, tuzlar, lipidler, proteinler, enzimler, diğer bileşenler | Anlatım, tartışma |
3 | Süt bileşenleri: karbonhidratlar, tuzlar, lipidler, proteinler, enzimler, diğer bileşenler | Anlatım, tartışma |
4 | Süt ve süt ürünleri üretim teknolojisinde kullanılan temel işlemler | Anlatım, tartışma |
5 | İçme sütü üretim teknolojisi | Anlatım, üretim videosu gösterimi, tartışma |
6 | Tereyağı üretim teknolojisi | Anlatım, üretim videosu gösterimi, tartışma |
7 | Yoğurt üretim teknolojisi ve peynir üretim teknolojisi | Anlatım, üretim videosu gösterimi, tartışma |
8 | Arasınav | Yazılı sınav |
9 | Hayvansal dokuların yapısı ve kimyası | Anlatım, tartışma |
10 | Kasın kasılma mekanizması, kasın ete dönüşümü | Anlatım, tartışma |
11 | Taze etin özellikleri, et ve et ürünleri üretim teknolojisinde kullanılan temel işlemler | Anlatım, tartışma |
12 | Et ve et ürünleri üretim teknolojisinde kullanılan temel işlemler | Anlatım, tartışma |
13 | Tütsüleme ve emülsiyon tipi et ürünleri üretim teknolojisi | Anlatım, tartışma |
14 | Fermente et ürünleri ve pastırma üretim teknolojisi | Anlatım, üretim videosu gösterimi, tartışma |
15 | Fermente et ürünleri ve pastırma üretim teknolojisi | Anlatım, tartışma |
16 | Son Sınav | Yazılı sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Metin, M. 1998. Süt Teknolojisi. E.Ü. Müh. Fak. Yayınları No:33, E.Ü. Basım Evi, Bornova-İzmir. | ||
2 | Öztan, A. 1995. Et Bilimi ve Teknolojisi. Hacettepe Üni. Müh. Fak. Yayınları, No:19. Ankara. | ||
3 | Walstra, P., Greurts, T.J., Noomen, A., Jellema, A., and van Boekel, M.A.J.S. 1999. Dairy Technology. Marcel Dekker, Inc. New York , Basel. | ||
4 | Price, J.F. and Schweigert, B.S. 1971. The Science of Meat and Meat Products. W.H. Freeman Company. USA. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.2 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
3 | 0.2 | 3 | 1. Ödev |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Hayvansal kaynaklı gıda hammaddelerini tanımlayabilme | 8 | 1͵2͵3 |
2 | Hayvansal kaynaklı gıda hammaddelerinin fiziksel, kimyasal ve teknolojik özelliklerini kavrayabilme | 8 | 1͵2͵3 |
3 | Hayvansal kaynaklı gıda ürünlerinin üretim aşamaları, bu aşamaların önemi ve son ürün kalitesine etkilerini kavrayabilme | 8 | 1͵2͵3 |
4 | 1͵2͵3 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 4 | 56 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 6 | 6 |
7 | Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 4 | 5 | 20 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 3 | 3 |
15 | Son Sınav | 1 | 10 | 10 |
125 |