Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GIDA TEKNOLOJİSİ II
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GMÜ414 Bahar 4 0 4 4
Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili tr
Türü Seçmeli
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Yrd.Doç.Dr. Aylin ALTAN
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı hayvansal kaynaklı gıda hammaddelerinin fiziksel, kimyasal ve teknolojik özellikleri ile ilgili bilgilerin kazandırılması ve hayvansal kaynaklı gıda ürünlerinin üretim aşamaları, bu aşamaların önemi ve son ürün kalitesine etkileri konusunda bilgi edindirilmesidir.
İçeriği Sütün oluşumu, yapısı ve kimyası; süte uygulanan temel işlemler; içme sütü ve çeşitli süt ürünlerinin üretim teknolojileri; hayvansal dokuların yapısı ve kimyası; kesim sonrası oluşan biyokimyasal reaksiyonlar; taze etin özellikleri; etin dayanıklılığının artırılması yöntemleri; bazı et ürünlerinin üretim teknolojisi ve üretim akım şemaları.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Hayvansal kaynaklı gıda hammaddelerini tanımlayabilme
2 Hayvansal kaynaklı gıda hammaddelerinin fiziksel, kimyasal ve teknolojik özelliklerini kavrayabilme
3 Hayvansal kaynaklı gıda ürünlerinin üretim aşamaları, bu aşamaların önemi ve son ürün kalitesine etkilerini kavrayabilme
4

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Sütün bileşimi, yapısı ve özellikleri Anlatım, tartışma
2 Süt bileşenleri: karbonhidratlar, tuzlar, lipidler, proteinler, enzimler, diğer bileşenler Anlatım, tartışma
3 Süt bileşenleri: karbonhidratlar, tuzlar, lipidler, proteinler, enzimler, diğer bileşenler Anlatım, tartışma
4 Süt ve süt ürünleri üretim teknolojisinde kullanılan temel işlemler Anlatım, tartışma
5 İçme sütü üretim teknolojisi Anlatım, üretim videosu gösterimi, tartışma
6 Tereyağı üretim teknolojisi Anlatım, üretim videosu gösterimi, tartışma
7 Yoğurt üretim teknolojisi ve peynir üretim teknolojisi Anlatım, üretim videosu gösterimi, tartışma
8 Arasınav Yazılı sınav
9 Hayvansal dokuların yapısı ve kimyası Anlatım, tartışma
10 Kasın kasılma mekanizması, kasın ete dönüşümü Anlatım, tartışma
11 Taze etin özellikleri, et ve et ürünleri üretim teknolojisinde kullanılan temel işlemler Anlatım, tartışma
12 Et ve et ürünleri üretim teknolojisinde kullanılan temel işlemler Anlatım, tartışma
13 Tütsüleme ve emülsiyon tipi et ürünleri üretim teknolojisi Anlatım, tartışma
14 Fermente et ürünleri ve pastırma üretim teknolojisi Anlatım, üretim videosu gösterimi, tartışma
15 Fermente et ürünleri ve pastırma üretim teknolojisi Anlatım, tartışma
16 Son Sınav Yazılı sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Metin, M. 1998. Süt Teknolojisi. E.Ü. Müh. Fak. Yayınları No:33, E.Ü. Basım Evi, Bornova-İzmir.
2 Öztan, A. 1995. Et Bilimi ve Teknolojisi. Hacettepe Üni. Müh. Fak. Yayınları, No:19. Ankara.
3 Walstra, P., Greurts, T.J., Noomen, A., Jellema, A., and van Boekel, M.A.J.S. 1999. Dairy Technology. Marcel Dekker, Inc. New York , Basel.
4 Price, J.F. and Schweigert, B.S. 1971. The Science of Meat and Meat Products. W.H. Freeman Company. USA.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.2 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav
3 0.2 3 1. Ödev

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Hayvansal kaynaklı gıda hammaddelerini tanımlayabilme 8 1͵2͵3
2 Hayvansal kaynaklı gıda hammaddelerinin fiziksel, kimyasal ve teknolojik özelliklerini kavrayabilme 8 1͵2͵3
3 Hayvansal kaynaklı gıda ürünlerinin üretim aşamaları, bu aşamaların önemi ve son ürün kalitesine etkilerini kavrayabilme 8 1͵2͵3
4 1͵2͵3

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 4 56
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 6 6
7 Ara Sınav 1 2 2
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 4 5 20
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 3 3
15 Son Sınav 1 10 10
125