Ders Bilgileri
HAZIR YEMEKÇİLİK VE SERVİS HİZMETLERİ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GDT 219 | Güz | 2 | 2 | 3 | 4 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | YOK |
Dili | tr |
Türü | Seçmeli |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | YOK |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Yemek servisi yapılan işletmelerde uygulanan teknik ve teknolojilerin irdelenerek, yönetim esasları, mutfak tasarımları, sanitasyon ve beslenme ilkeleri konularında öğrencilere bilgi kazandırılması ve tasarım becerilerinin geliştirilmesidir. |
İçeriği | Hazır yemek endüstrisi, tarihsel gelişim ve sınıflandırılması, hazır yemek endüstrisinde geleneksel ve modern uygulamalar; Toplu Beslenme Sistemi ve yönetimi, stratejik planlama,temel işlemleri ve organizasyon;prosesin temel tanımlanması,bütçe planlanması ve kontrolü;satın alma;depolama ve tedarikçi zinciri yönetimi; menü ve üretim planlaması ile materyal kontrolü;iş gücü planlaması, personel kriterlerinin tanımlanması,personel eğitimi, üretim servis alanı tasarım ve donanım prensipleri;işçi sağlığı ve uygun çalışma koşullarının sağlanması; sanitasyon; gıda güvenliği sistemi; kalite yönetim sistemi. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Yemek servisi yapılan işletmelerde uygulanan teknik ve teknolojileri tanımlar |
2 | Catering, yönetim esasları, mutfak tasarımları, sanitasyon ve beslenme ilkelerini tanımlar |
3 | Gıda Güvenliğini tanımlar |
4 | Toplu Beslenme Servisleri çalışma yöntemleri konularında prosesleri tanır |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Hazır Yemek Endüstrisi Tarihsel Gelişim Ve Sınıflandırılması | Anlatım |
2 | Hazır Yemek Endüstrisi Tarihsel Gelişim Ve Sınıflandırılması | Anlatım, tartışma |
3 | Hazir Yemek Endüstrisinde Geleneksel Ve Modern Uygulamalar | Anlatım, tartışma |
4 | Toplu Beslenme Sistemi Ve Yönetimi, Stratejik Planlama, Temel İşlemleri Ve Organizasyon | Anlatım, tartışma |
5 | Bütçe Planlanması Ve Kontrolü, Satın Alma | Anlatım, tartışma |
6 | Depolama Ve Tedarikçi Zinciri Yönetimi | Anlatım, tartışma |
7 | Menü Ve Üretim Planlaması İle Materyal Kontrolü | Anlatım, tartışma |
8 | ARA SINAV | |
9 | İş Gücü Planlaması, Personel Kriterlerinin Tanımlanması, Personel Eğitimi | Anlatım, tartışma |
10 | Üretim/ Servis Alanı Tasarım Ve Donanım ilkeleri | Anlatım, tartışma |
11 | Üretim/ Servis Alanı Tasarım Ve Donanım ilkeleri | Anlatım, tartışma |
12 | İşçi Sağlığı Ve Uygun Çalışma Koşullarının Sağlanması | Anlatım, tartışma |
13 | İşçi Sağlığı Ve Uygun Çalışma Koşullarının Sağlanması | Anlatım, tartışma |
14 | Sanitasyon-Gıda Güvenliği Sistemi- Kalite Yönetim Sistemi | Anlatım, tartışma |
15 | Sanitasyon-Gıda Güvenliği Sistemi- Kalite Yönetim Sistemi | Anlatım, tartışma |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Ders kitapları ve diğer kaynaklar |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Yemek servisi yapılan işletmelerde uygulanan teknik ve teknolojileri tanımlar | 3͵15 | 1͵2 |
2 | Catering, yönetim esasları, mutfak tasarımları, sanitasyon ve beslenme ilkelerini tanımlar | 15 | 1͵2 |
3 | Gıda Güvenliğini tanımlar | 6͵7͵14 | 1͵2 |
4 | Toplu Beslenme Servisleri çalışma yöntemleri konularında prosesleri tanır | 6͵7͵14 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 4 | 56 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 7 | 7 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 7 | 7 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
100 |