Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ I
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GDT 207 Güz 2 2 3 4
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Dr. Öğr.Üye.Ayşin GÜZEL DEĞER
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına Uygun Olarak Meyve ve Sebzelerin Üretim İçin Hazırlık Aşamaları, Konserve, Salça, Reçel, Dondurulmuş ve Kurutulmuş Meyve-Sebze Ürünlerinin Üretimini Yapma Yeterliliklerinin Kazandırılması Amaçlanmaktadır.
İçeriği Konserve, salça, reçel,dondurulmuş meyve sebze, kurutulmuş meyve sebze üretimi

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Meyve ve Sebzeleri Üretime Hazırlama
2 Konserve Üretimi
3 Salça Üretimi
4 Reçel Üretimi
5 Dondurulmuş Meyve-Sebze Üretimi
6 Kurutulmuş Meyve-Sebze Üretimi

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
16 Son Sınav
1 Meyve ve Sebzelerin Yıkanması -Ayıklama ve Sınıflandırılması Anlatım, Uygulama
2 Ayıklama ve Sınıflandırma- Sap ve baş/ Uç Alma İşlemi -Çekirdek Çıkarma Anlatım, Uygulama
3 Kabuk Soyma-Doğrama Anlatım, Uygulama
4 Konserve Üretimi için Ön İşlemler-Dolgu Sıvısı Hazırlama Anlatım, Uygulama
5 Konserve Dolumu ve Kapatma-Pastörizasyon Anlatım, Uygulama
6 Salça Üretimi için Ön İşlemler-Pulp Eldesi Anlatım, Uygulama
7 Pulp Eldesi-Saçanın Konsantrasyonu Anlatım, Uygulama
8 Ara Sınav
9 Salçanın Dolumu ve Kapatma-Isıl İşlem Anlatım, Uygulama
10 Reçel Üretimi için Ön İşlemler-Pişirme İşlemi Anlatım, Uygulama
11 Reçel Pişirme İşlemi-Soğutma ve Dolum Anlatım, Uygulama
12 Dondurulmuş Meyve-Sebze Üretimi için Ön İşlemler Anlatım, Uygulama
13 Meyve ve Sebzelerin Dondurulması Anlatım, Uygulama
14 Kurutulmuş Meyve-Sebze Üretimi İçin Hammadde Hazırlık İşlemleri Anlatım, Uygulama
15 Meyve-sebze kurutma Anlatım, Uygulama

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt 1 Jale Acar- Vural Gökmen-Ferhunde Us

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Meyve ve Sebzeleri Üretime Hazırlama 12 1͵2
2 Konserve Üretimi 12 1͵2
3 Salça Üretimi 12 1͵2
4 Reçel Üretimi 12 1͵2
5 Dondurulmuş Meyve-Sebze Üretimi 12 1͵2
6 Kurutulmuş Meyve-Sebze Üretimi 12 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 4 56
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 6 6
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 1 1
15 Son Sınav 1 8 8
100