Ders Bilgileri
MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ I | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GDT 207 | Güz | 2 | 2 | 3 | 4 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Dr. Öğr.Üye.Ayşin GÜZEL DEĞER |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına Uygun Olarak Meyve ve Sebzelerin Üretim İçin Hazırlık Aşamaları, Konserve, Salça, Reçel, Dondurulmuş ve Kurutulmuş Meyve-Sebze Ürünlerinin Üretimini Yapma Yeterliliklerinin Kazandırılması Amaçlanmaktadır. |
İçeriği | Konserve, salça, reçel,dondurulmuş meyve sebze, kurutulmuş meyve sebze üretimi |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Meyve ve Sebzeleri Üretime Hazırlama |
2 | Konserve Üretimi |
3 | Salça Üretimi |
4 | Reçel Üretimi |
5 | Dondurulmuş Meyve-Sebze Üretimi |
6 | Kurutulmuş Meyve-Sebze Üretimi |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
16 | Son Sınav | |
1 | Meyve ve Sebzelerin Yıkanması -Ayıklama ve Sınıflandırılması | Anlatım, Uygulama |
2 | Ayıklama ve Sınıflandırma- Sap ve baş/ Uç Alma İşlemi -Çekirdek Çıkarma | Anlatım, Uygulama |
3 | Kabuk Soyma-Doğrama | Anlatım, Uygulama |
4 | Konserve Üretimi için Ön İşlemler-Dolgu Sıvısı Hazırlama | Anlatım, Uygulama |
5 | Konserve Dolumu ve Kapatma-Pastörizasyon | Anlatım, Uygulama |
6 | Salça Üretimi için Ön İşlemler-Pulp Eldesi | Anlatım, Uygulama |
7 | Pulp Eldesi-Saçanın Konsantrasyonu | Anlatım, Uygulama |
8 | Ara Sınav | |
9 | Salçanın Dolumu ve Kapatma-Isıl İşlem | Anlatım, Uygulama |
10 | Reçel Üretimi için Ön İşlemler-Pişirme İşlemi | Anlatım, Uygulama |
11 | Reçel Pişirme İşlemi-Soğutma ve Dolum | Anlatım, Uygulama |
12 | Dondurulmuş Meyve-Sebze Üretimi için Ön İşlemler | Anlatım, Uygulama |
13 | Meyve ve Sebzelerin Dondurulması | Anlatım, Uygulama |
14 | Kurutulmuş Meyve-Sebze Üretimi İçin Hammadde Hazırlık İşlemleri | Anlatım, Uygulama |
15 | Meyve-sebze kurutma | Anlatım, Uygulama |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt 1 Jale Acar- Vural Gökmen-Ferhunde Us |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Meyve ve Sebzeleri Üretime Hazırlama | 12 | 1͵2 |
2 | Konserve Üretimi | 12 | 1͵2 |
3 | Salça Üretimi | 12 | 1͵2 |
4 | Reçel Üretimi | 12 | 1͵2 |
5 | Dondurulmuş Meyve-Sebze Üretimi | 12 | 1͵2 |
6 | Kurutulmuş Meyve-Sebze Üretimi | 12 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 4 | 56 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 6 | 6 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
15 | Son Sınav | 1 | 8 | 8 |
100 |