Ders Bilgileri
SÜT TEKNOLOJİSİ I | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GDT 201 | Güz | 2 | 2 | 3 | 6 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Dr. Öğr. Üye Elif Ayşe ERDOĞAN ELİUZ |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak yapma hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve peynir üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır |
İçeriği | Sütün nitelikleri, hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması, sütün temizlenmesi, havasının ve kokusunun alınması, yağının ayrılması, standardizasyonu, homojenizasyonu, pastörize ve sterilize içme sütü, süttozu üretimi, peynir altı suyu (pas) üretimi, kurutulmuş süt ürünlerinin depolanması, peynir üretimi. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak Ön işlemleri kontrol etmek |
2 | İçme sütü üretimini kontrol etmek |
3 | Kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek |
4 | Peynir üretimini kontrol etmek |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Sütün nitelikleri | Anlatım, Uygulama |
2 | Süt İşletmelerinde miktar ölçümü + Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması+Sütün temizlenmesi | Anlatım, Uygulama |
3 | Sütün Temizlenmesi + Sütün havasının ve kokusunun alınması | Anlatım, Uygulama |
4 | Süt Yağının Ayrılması + Sütün Standardizasyonu | Anlatım, Uygulama |
5 | Sütün Standardizasyonu + Sütün Homojenizasyonu | Anlatım, Uygulama |
6 | Sütün Homojenizasyonu + Pastörize İçme Sütü | Anlatım, Uygulama |
7 | Pastörize İçme Sütü + Sterilize İçme Sütü | Anlatım, Uygulama |
8 | Ara Sınav | |
9 | Sterilize İçme Sütü+ İçme Sütlerinin Depolanması+ Süttozu Üretimi | Anlatım, Uygulama |
10 | Süttozu Üretimi+ Peynir altı suyu (PAS) üretimi | Anlatım, Uygulama |
11 | Peynir alti suyu (pas) üretimi+ kurutulmuş süt ürünlerinin depolanmasi + beyaz peynir üretimi | Anlatım, Uygulama |
12 | Beyaz peynir üretimi | Anlatım, Uygulama |
13 | Kaşar peyniri üretimi | Anlatım, Uygulama |
14 | Lor peyniri üretimi + Eritme peyniri üretimi | Anlatım, Uygulama |
15 | Eritme peyniri üretimi | Anlatım, Uygulama |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Ders kitapları ve diğer kaynaklar |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak Ön işlemleri kontrol etmek | 9 | 1͵2 |
2 | İçme sütü üretimini kontrol etmek | 9 | 1͵2 |
3 | Kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek | 9 | 1͵2 |
4 | Peynir üretimini kontrol etmek | 9 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 4 | 56 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 14 | 2 | 28 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 8 | 8 |
7 | Ara Sınav | 1 | 5 | 5 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 10 | 10 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
150 |