Ders Bilgileri
GENEL MİKROBİYOLOJİ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GDT 103 | Güz | 4 | 1 | 5 | 5 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | yok |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Doç.Dr. Sadin ÖZDEMİR |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak mikrobiyolojik numune alma, mikrobiyolojik analizler için hazırlık yapma, kültür elde etme ile mikroskobik inceleme yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
İçeriği | Mikrobiyolojik analizler, Kültür, Mikrobiyal sayım, Besiyeri özellikleri |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Mikrobiyolojik numune almak |
2 | Mikrobiyolojik analizler için hazırlık yapmak |
3 | Kültür Elde Etmek |
4 | Mikrobiyolojik kültür saflaştırmak |
5 | Mikroskobik İnceleme Yapmak |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Aseptik Çalışma Tekniği | Anlatım, tartışma |
2 | Numune Alma Hijyen Kontrol Numuneleri | Anlatım, tartışma |
3 | Sterilizasyon Ön Hazırlıkları Sterilizasyon | Anlatım, tartışma |
4 | Besiyeri Hazırlanması | Anlatım, tartışma |
5 | Besiyeri Hazırlanması | Anlatım, tartışma |
6 | Dilüsyon Sıvısı Hazırlama Dilisyon Serisi Hazırlama | Anlatım, tartışma |
7 | Dilisyon Serisi Hazırlama Ekim Yapma | Anlatım, tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | İnkübasyon | Anlatım, tartışma |
10 | Koloni Morfolojisi | Anlatım, tartışma |
11 | Koloni Morfolojisi Saf Kültür Eldesi | Anlatım, tartışma |
12 | Preparat Hazırlanması | Anlatım, tartışma |
13 | Preparat Hazırlanması Mikroskopta İnceleme | Anlatım, tartışma |
14 | Mikroorganizma Hücrelerini İnceleme Lamlarda Sayım | Anlatım, tartışma |
15 | Mikroorganizma Hücrelerini İnceleme Lamlarda Sayım | Anlatım, tartışma |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | TEMİZ, Ayhan. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. Hatiboğlu Yayınları. Ankara 2010. | ||
2 | Güven, S. ve Demirel Zorba, N.N. 2011; Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Nobel Akademik Yayıncılık, No 96, Ankara |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Mikrobiyolojik numune almak | 15͵18 | 1͵2 |
2 | Mikrobiyolojik analizler için hazırlık yapmak | 18 | 1͵2 |
3 | Kültür Elde Etmek | 18 | 1͵2 |
4 | Mikrobiyolojik kültür saflaştırmak | 18 | 1͵2 |
5 | Mikroskobik İnceleme Yapmak | 14͵18 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 5 | 70 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 2 | 1 | 2 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 4 | 4 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
125 |