Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GENEL MİKROBİYOLOJİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GDT 103 Güz 4 1 5 5
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Doç.Dr. Sadin ÖZDEMİR
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar yok
Staj Durumu Yok
Amacı Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak mikrobiyolojik numune alma, mikrobiyolojik analizler için hazırlık yapma, kültür elde etme ile mikroskobik inceleme yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçeriği Mikrobiyolojik analizler, Kültür, Mikrobiyal sayım, Besiyeri özellikleri

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Mikrobiyolojik numune almak
2 Mikrobiyolojik analizler için hazırlık yapmak
3 Kültür Elde Etmek
4 Mikrobiyolojik kültür saflaştırmak
5 Mikroskobik İnceleme Yapmak

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Aseptik Çalışma Tekniği Anlatım, tartışma
2 Numune Alma Hijyen Kontrol Numuneleri Anlatım, tartışma
3 Sterilizasyon Ön Hazırlıkları Sterilizasyon Anlatım, tartışma
4 Besiyeri Hazırlanması Anlatım, tartışma
5 Besiyeri Hazırlanması Anlatım, tartışma
6 Dilüsyon Sıvısı Hazırlama Dilisyon Serisi Hazırlama Anlatım, tartışma
7 Dilisyon Serisi Hazırlama Ekim Yapma Anlatım, tartışma
8 Ara Sınav
9 İnkübasyon Anlatım, tartışma
10 Koloni Morfolojisi Anlatım, tartışma
11 Koloni Morfolojisi Saf Kültür Eldesi Anlatım, tartışma
12 Preparat Hazırlanması Anlatım, tartışma
13 Preparat Hazırlanması Mikroskopta İnceleme Anlatım, tartışma
14 Mikroorganizma Hücrelerini İnceleme Lamlarda Sayım Anlatım, tartışma
15 Mikroorganizma Hücrelerini İnceleme Lamlarda Sayım Anlatım, tartışma
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 TEMİZ, Ayhan. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. Hatiboğlu Yayınları. Ankara 2010.
2 Güven, S. ve Demirel Zorba, N.N. 2011; Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Nobel Akademik Yayıncılık, No 96, Ankara

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Mikrobiyolojik numune almak 15͵18 1͵2
2 Mikrobiyolojik analizler için hazırlık yapmak 18 1͵2
3 Kültür Elde Etmek 18 1͵2
4 Mikrobiyolojik kültür saflaştırmak 18 1͵2
5 Mikroskobik İnceleme Yapmak 14͵18 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 5 70
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 2 1 2
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 4 4
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 5 5
15 Son Sınav 1 1 1
125