Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

HİJYEN VE SANİTASYON
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GDT 217 Güz 2 0 2 4
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Seçmeli
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları )
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar yok
Staj Durumu Yok
Amacı Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyen sağlama ve işletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını uygulama yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçeriği Kişisel Hijyen, Kişisel Temizlik Kuralları, Periyodik Sağlık Kontrolleri, Temizlik Malzemeleri, Gıda İşletmelerinde Temizlik ve Dezenfeksiyon konuları dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
2 İşletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını uygulamak
3 Gıda İşletmelerinde Temizlik ve Dezenfeksiyon bilincini tanımlar
4 Temizlik Malzemeleri bilincini açıklar
1 Personel hijyenini tanımlar

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Kişisel Hijyen Anlatım, tartışma
2 Kişisel Hijyen Anlatım, tartışma
3 Kişisel Hijyen Anlatım, tartışma
4 Kişisel Temizlik Kuralları Anlatım, tartışma
5 Kişisel Temizlik Kuralları İşletmelerde Tuvaletler ve El Yıkama Alanları Anlatım, tartışma
6 İşletmelerde Tuvaletler ve El Yıkama Alanları Anlatım, tartışma
7 Periyodik Sağlık Kontrolleri Anlatım, tartışma
8 Ara sinav
9 İşletme Giriş ve Çıkışları Anlatım, tartışma
10 Temizlik Malzemeleri Anlatım, tartışma
11 Temizlik Malzemeleri Anlatım, tartışma
12 Temizlik Malzemeleri Anlatım, tartışma
13 Gıda İşletmelerinde Temizlik ve Dezenfeksiyon Anlatım, tartışma
14 Gıda İşletmelerinde Temizlik ve Dezenfeksiyon Anlatım, tartışma
15 Gıda İşletmelerinde Temizlik ve Dezenfeksiyon Anlatım, tartışma
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Ders kitapları ve diğer kaynaklar

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
2 İşletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını uygulamak 15 1͵2
3 Gıda İşletmelerinde Temizlik ve Dezenfeksiyon bilincini tanımlar 15 1͵2
4 Temizlik Malzemeleri bilincini açıklar 14 1͵2
1 Personel hijyenini tanımlar 15 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 2 28
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 2 3 6
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 6 6
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 4 2 8
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 8 8
15 Son Sınav 1 1 1
100