Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GDT 105 Güz 2 0 2 3
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Dr.Öğr.Üye. Ayşin GÜZEL DEĞER
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar yok
Staj Durumu Yok
Amacı Bu ders ile öğrencilere; tekniğine uygun olarak gıdalarda temel işlemleri yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır
İçeriği Gıda teknolojisinde yararlanılan temel işlemler

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Gıda proseslerinde uygulanan ısıl işlemlerin temel ilkelerini açılayabilme
2 Isıl işlemlerde sterlizasyon değeri hesaplamalarını yapabilme
3 Kurutma, dondurma ve evaporasyon işlemlerinin temel ilkelerini açıklama
4 Gıda proseslerini, uygulanan temel işlemler açısından analiz edebilme ve bu proseslerde karşılaşılan problemleri çözebilme

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Giriş Anlatım, tartışma
2 Isıl işlemler Anlatım, tartışma
3 Isıl işlemler Anlatım, tartışma
4 Kurutma Anlatım, tartışma
5 Kurutma Anlatım, tartışma
6 Soğutma Anlatım, tartışma
7 Soğutma Anlatım, tartışma
8 Ara sınav
9 Dondurma Anlatım, tartışma
10 Dondurma Anlatım, tartışma
11 Pastörizasyon Anlatım, tartışma
12 Sterilizasyon Anlatım, tartışma
13 Sterilizasyon Anlatım, tartışma
14 Depolama Anlatım, tartışma
15 Depolama Anlatım, tartışma
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler-Prof.Dr. Bekir CEMEROĞLU
2 Gıda Teknolojisi- Prof. Dr..Sıdıka BULDUK
3 Gıdalarda Temel işlemler Ders notları

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Gıda proseslerinde uygulanan ısıl işlemlerin temel ilkelerini açılayabilme 3͵5͵20 1͵2
2 Isıl işlemlerde sterlizasyon değeri hesaplamalarını yapabilme 3͵5͵20 1͵2
3 Kurutma, dondurma ve evaporasyon işlemlerinin temel ilkelerini açıklama 3͵5͵20 1͵2
4 Gıda proseslerini, uygulanan temel işlemler açısından analiz edebilme ve bu proseslerde karşılaşılan problemleri çözebilme 3͵5͵20 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 2 28
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 5 5
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 3 2 6
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 6 6
15 Son Sınav 1 1 1
75