Ders Bilgileri
GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GDT 105 | Güz | 2 | 0 | 2 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | yok |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Dr.Öğr.Üye. Ayşin GÜZEL DEĞER |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu ders ile öğrencilere; tekniğine uygun olarak gıdalarda temel işlemleri yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır |
İçeriği | Gıda teknolojisinde yararlanılan temel işlemler |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Gıda proseslerinde uygulanan ısıl işlemlerin temel ilkelerini açılayabilme |
2 | Isıl işlemlerde sterlizasyon değeri hesaplamalarını yapabilme |
3 | Kurutma, dondurma ve evaporasyon işlemlerinin temel ilkelerini açıklama |
4 | Gıda proseslerini, uygulanan temel işlemler açısından analiz edebilme ve bu proseslerde karşılaşılan problemleri çözebilme |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Giriş | Anlatım, tartışma |
2 | Isıl işlemler | Anlatım, tartışma |
3 | Isıl işlemler | Anlatım, tartışma |
4 | Kurutma | Anlatım, tartışma |
5 | Kurutma | Anlatım, tartışma |
6 | Soğutma | Anlatım, tartışma |
7 | Soğutma | Anlatım, tartışma |
8 | Ara sınav | |
9 | Dondurma | Anlatım, tartışma |
10 | Dondurma | Anlatım, tartışma |
11 | Pastörizasyon | Anlatım, tartışma |
12 | Sterilizasyon | Anlatım, tartışma |
13 | Sterilizasyon | Anlatım, tartışma |
14 | Depolama | Anlatım, tartışma |
15 | Depolama | Anlatım, tartışma |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler-Prof.Dr. Bekir CEMEROĞLU | ||
2 | Gıda Teknolojisi- Prof. Dr..Sıdıka BULDUK | ||
3 | Gıdalarda Temel işlemler Ders notları |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Gıda proseslerinde uygulanan ısıl işlemlerin temel ilkelerini açılayabilme | 3͵5͵20 | 1͵2 |
2 | Isıl işlemlerde sterlizasyon değeri hesaplamalarını yapabilme | 3͵5͵20 | 1͵2 |
3 | Kurutma, dondurma ve evaporasyon işlemlerinin temel ilkelerini açıklama | 3͵5͵20 | 1͵2 |
4 | Gıda proseslerini, uygulanan temel işlemler açısından analiz edebilme ve bu proseslerde karşılaşılan problemleri çözebilme | 3͵5͵20 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 3 | 2 | 6 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 6 | 6 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
75 |