Ders Bilgileri
GIDA MUHAFAZA İLKELERİ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GDT 218 | Bahar | 3 | 0 | 3 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | YOK |
Dili | tr |
Türü | Seçmeli |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | YOK |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Gıdalarda bozulmaları önlemek ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive/inhibe etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza tekniklerini öğretmek |
İçeriği | Gıda muhafaza yöntem ve teknikleri |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Gıda muhafaza yöntemlerinin sınıflandırılmasını açıklar |
2 | Gıdaların çeşitli ısıl işlem uygulamalarıyla muhafazasını açıklar |
3 | Konserve teknolojisini açıklar |
4 | Gıdaların soğutulması ve dondurulması yöntemlerini açıklar |
5 | Kurutma ve ışınlama teknolojilerini açıklar |
6 | Gıdaların kullanımına izin verilen kimyasal maddeler ile muhafazasını açıklar |
7 | Gıda ambalajlama yöntemlerini açıklar |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Ders içeriği -amacı ve genel giriş | Anlatım |
2 | Gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılması | Anlatım, tartışma |
3 | Isı işlemi uygulayarak gıdaların muhafazası | Anlatım, tartışma |
4 | Pastörizasyon ve sterilizasyon | Anlatım, tartışma |
5 | Konserve üretim teknolojisi | Anlatım, tartışma |
6 | Gıdaların soğutulması ve soğukta muhafazası | Anlatım, tartışma |
7 | Gıdaların dondurulması ve donmuş muhafazası | Anlatım, tartışma |
8 | ARA SINAV | |
9 | Kurutma teknolojisi | Anlatım, tartışma |
10 | Işınlama teknolojisi | Anlatım, tartışma |
11 | Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası | Anlatım, tartışma |
12 | Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası | Anlatım, tartışma |
13 | Modifiye atmosfer paketleme (MAP) tekniği | Anlatım, tartışma |
14 | Kontrollü atmosfer paketleme (CAP) tekniği | Anlatım, tartışma |
15 | Vakum ambalajlama tekniği | Anlatım, tartışma |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Ders kitapları ve diğer kaynaklar |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Gıda muhafaza yöntemlerinin sınıflandırılmasını açıklar | 3 | 1͵2 |
2 | Gıdaların çeşitli ısıl işlem uygulamalarıyla muhafazasını açıklar | 3͵20 | 1͵2 |
3 | Konserve teknolojisini açıklar | 3 | 1͵2 |
4 | Gıdaların soğutulması ve dondurulması yöntemlerini açıklar | 3 | 1͵2 |
5 | Kurutma ve ışınlama teknolojilerini açıklar | 3 | 1͵2 |
6 | Gıdaların kullanımına izin verilen kimyasal maddeler ile muhafazasını açıklar | 3 | 1͵2 |
7 | Gıda ambalajlama yöntemlerini açıklar | 3 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 2 | 2 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
75 |