Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GIDA MUHAFAZA İLKELERİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GDT 218 Bahar 3 0 3 3
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) YOK
Dili tr
Türü Seçmeli
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları )
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar YOK
Staj Durumu Yok
Amacı Gıdalarda bozulmaları önlemek ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive/inhibe etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza tekniklerini öğretmek
İçeriği Gıda muhafaza yöntem ve teknikleri

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Gıda muhafaza yöntemlerinin sınıflandırılmasını açıklar
2 Gıdaların çeşitli ısıl işlem uygulamalarıyla muhafazasını açıklar
3 Konserve teknolojisini açıklar
4 Gıdaların soğutulması ve dondurulması yöntemlerini açıklar
5 Kurutma ve ışınlama teknolojilerini açıklar
6 Gıdaların kullanımına izin verilen kimyasal maddeler ile muhafazasını açıklar
7 Gıda ambalajlama yöntemlerini açıklar

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Ders içeriği -amacı ve genel giriş Anlatım
2 Gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılması Anlatım, tartışma
3 Isı işlemi uygulayarak gıdaların muhafazası Anlatım, tartışma
4 Pastörizasyon ve sterilizasyon Anlatım, tartışma
5 Konserve üretim teknolojisi Anlatım, tartışma
6 Gıdaların soğutulması ve soğukta muhafazası Anlatım, tartışma
7 Gıdaların dondurulması ve donmuş muhafazası Anlatım, tartışma
8 ARA SINAV
9 Kurutma teknolojisi Anlatım, tartışma
10 Işınlama teknolojisi Anlatım, tartışma
11 Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası Anlatım, tartışma
12 Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası Anlatım, tartışma
13 Modifiye atmosfer paketleme (MAP) tekniği Anlatım, tartışma
14 Kontrollü atmosfer paketleme (CAP) tekniği Anlatım, tartışma
15 Vakum ambalajlama tekniği Anlatım, tartışma
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Ders kitapları ve diğer kaynaklar

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Gıda muhafaza yöntemlerinin sınıflandırılmasını açıklar 3 1͵2
2 Gıdaların çeşitli ısıl işlem uygulamalarıyla muhafazasını açıklar 3͵20 1͵2
3 Konserve teknolojisini açıklar 3 1͵2
4 Gıdaların soğutulması ve dondurulması yöntemlerini açıklar 3 1͵2
5 Kurutma ve ışınlama teknolojilerini açıklar 3 1͵2
6 Gıdaların kullanımına izin verilen kimyasal maddeler ile muhafazasını açıklar 3 1͵2
7 Gıda ambalajlama yöntemlerini açıklar 3 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 1 1
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 2 2
15 Son Sınav 1 1 1
75