Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GIDALARIN DUYUSAL KONTROLÜ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GDT 220 Bahar 3 0 3 3
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) yok
Dili tr
Türü Seçmeli
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Dr. Serpil Yalım Kaya
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar yok
Staj Durumu Yok
Amacı Dersin amacı öğrenciye duyusal analiz yöntemlerini, analiz sonuçlarının değerlendirilmesini ve bu konudaki gelişmeleri öğretmek.
İçeriği Duyusal analizin ilkeleri, duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri, panelist ve panel yerlerinin taşıması gerekli özellikler, panelist seçimi ve eğitimi, duyusal analiz yöntemlerinin seçimi ve farklı gıdalarda uygulanması konularını içerir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Duyusal analiz için hazırlanacak örneklerin, uygun soruları ve şıkları hazırlayabilmek
2 Analiz sonucunda çıkan değerleri değerlendirebilmek ve sonuçları rapor edebilmek
3 Duyusal analiz için uygun laboratuar koşullarını sağlayabilmek
4 Duyusal analiz için uygun laboratuar koşullarını sağlayabilmek

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Duyusal analizin ilkeleri Anlatım, tartışma
2 Duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri, Anlatım, tartışma
3 Duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri, Anlatım, tartışma
4 Panelist ve panel yerlerinin taşıması gerekli özellikler, Anlatım, tartışma
5 Panelist seçimi ve eğitimi, duyusal analiz yöntemlerinin seçimi ve farklı gıdalarda uygulanması, Anlatım, tartışma
6 Uygun formların ve skorlamanın yapılması Anlatım, tartışma
7 Eşik değerinin belirlenmesi, Anlatım, tartışma
8 Ara sınav
9 Eşik değerinin belirlenmesi Anlatım, tartışma
10 Tekstür analizi Anlatım, tartışma
11 Renk ve görünüş analizi Anlatım, tartışma
12 Kabul ve tercih analiz yöntemleri Anlatım, tartışma
13 Duyusal analiz bulgularının istatistiksel olarak değerlendirilmesi, Anlatım, tartışma
14 Tanımlayıcı analiz ve gıda tasarımında kullanımı, Anlatım, tartışma
15 Duyusal analiz tekniklerindeki gelişmeler Anlatım, tartışma
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Gıdalarda Duyusal Değerlendirme Prof.Dr.Tomris Altuğ, Yrd.Doç.Dr.Yeşim Elmacı Sidas yayınları 2005

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Duyusal analiz için hazırlanacak örneklerin, uygun soruları ve şıkları hazırlayabilmek 1͵4 1͵2
2 Analiz sonucunda çıkan değerleri değerlendirebilmek ve sonuçları rapor edebilmek 1͵4 1͵2
3 Duyusal analiz için uygun laboratuar koşullarını sağlayabilmek 1͵4 1͵2
4 Duyusal analiz için uygun laboratuar koşullarını sağlayabilmek 1͵4 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 1 1
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 2 2
15 Son Sınav 1 1 1
75