Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GIDA ANALİZ YÖNTEMLERİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GDT 118 Bahar 3 1 4 3
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) yok
Dili tr
Türü Seçmeli
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Doç.Dr. Sadin ÖZDEMİR
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar yok
Staj Durumu Yok
Amacı Gıda alanında uygulanan temel analizlerin prensipleri ve uygulamaları; bu analizlerin çeşitli gıdalarda uygulamalarının yapılmasını öğretmek.
İçeriği Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması, gıda işletmelerinde kullanılan genel analiz yöntemlerinden; nem (su) ve toplam kuru madde tayini, suda çözünen ve çözünmeyen kuru madde tayini, kül tayini, pH ve titrasyon asitliği tayini, karbonhidrat (şeker tayini), yağ, protein, ve askorbik asit tayini gibi konularda bazı analizlerin prensiplerinin aktarılması ve uygulamaları

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 TSE ye uygun olarak, örnek (numune) alma kuralları ve örnek hazırlama yöntemlerini kavramış olur
2 Gıda alanında uygulanan genel analiz yöntemlerinin prensiplerini açıklar ve uygular
3 Gıda analizlerinin, farklı ürünlerde uygulanma yöntemlerini açıklar ve işlem becerilerini kazanır
4 Analiz sonuçlarını değerlendirerek yorumlarını yapabilir

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda işletmelerinde bulunan Araştırma (Ar-Ge) ve Kontrol laboratuvarlarının işlevleri Anlatım, tartışma
2 Örnek Alma ve Örneklerin Analize Hazırlanması Anlatım, tartışma
3 Nem (Su) ve Toplam Kuru Madde Tayini Anlatım, tartışma
4 Suda Çözünen ve Çözünmeyen Kuru Madde Tayini Anlatım, tartışma
5 Kül Tayini Anlatım, tartışma
6 pH ve Titrasyon Asitliği Tayini Anlatım, tartışma
7 Tuz Tayini Anlatım, tartışma
8 Ara Sınav
9 Askorbik Asit (C vitamini) Tayini Anlatım, tartışma
10 Şeker Tayini (Lane-Eynon Metodu, Luff-Schoorl Metodu) Anlatım, tartışma
11 Yağ Tayini Anlatım, tartışma
12 Yağ Tayini Anlatım, tartışma
13 Protein Tayini Anlatım, tartışma
14 Protein Tayini Anlatım, tartışma
15 Alkol Tayini Anlatım, tartışma
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Ders kitapları ve diğer kaynaklar

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 TSE ye uygun olarak, örnek (numune) alma kuralları ve örnek hazırlama yöntemlerini kavramış olur 4 1͵2
2 Gıda alanında uygulanan genel analiz yöntemlerinin prensiplerini açıklar ve uygular 4 1͵2
3 Gıda analizlerinin, farklı ürünlerde uygulanma yöntemlerini açıklar ve işlem becerilerini kazanır 4 1͵2
4 Analiz sonuçlarını değerlendirerek yorumlarını yapabilir 4 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 4 56
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 1 1
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 2 2
15 Son Sınav 1 1 1
75