Ders Bilgileri
MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ II | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GDT 208 | Bahar | 1 | 1 | 2 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Dr.Öğr.Üyesi.Ayşin GÜZEL DEĞER |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına Uygun Olarak Meyve Suyu, Meyve Nektarı, Turşu ve Sirke Üretimini Yapma Yeterliliklerinin Kazandırılması Amaçlanmaktadır |
İçeriği | Meyve suyu üretimi, meyve nektarı üretimi, turşu üretimi, sirke üretimi |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Meyve Suyu Üretimini açıklar |
2 | Meyve Nektarıni açıklar |
3 | Turşu Üretimini açıklar |
4 | Sirke Üretimini açıklar |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Meyve Suyu Üretimi için Mayşenin Hazırlanması-Presleme | Anlatım, Uygulama |
2 | Presleme-Durultma ve Berraklaştırma | Anlatım, Uygulama |
3 | Filtrasyon-Konsantrasyon | Anlatım, Uygulama |
4 | Geri Sulandırma/Dolum ve Pastörizasyon | Anlatım, Uygulama |
5 | Meyve Nektarı Üretimi için Mayşenin Hazırlanması | Anlatım, Uygulama |
6 | Mayşeye Isıl işlem Uygulamak | Anlatım, Uygulama |
7 | Pulp Elde Etmek-Pulpu Konsantre Etmek | Anlatım, Uygulama |
8 | Ara sınav | |
9 | Geri Sulandırma/Dolum ve Pastörizasyon | Anlatım, Uygulama |
10 | Turşu Üretimi için Ön İşlemler, Salamura Hazırlama | Anlatım, Uygulama |
11 | Salamura Hazırlama ve Dolum/Kapatma | Anlatım, Uygulama |
12 | Turşu Fermantasyonu | Anlatım, Uygulama |
13 | Sirke Üretimi için Ön İşlemler | Anlatım, Uygulama |
14 | Sİrke Fermantasyonu | Anlatım, Uygulama |
15 | Dinlendirme/Durultma ve Pastörizasyon | Anlatım, Uygulama |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Ders kitapları ve diğer kaynaklar | ||
2 | Meyve ve Sebze Teknolojisi – 2 ( Dr. Engin YARALI ) – Foodelphi.com | ||
3 | Meyve ve Sebze İşletme Teknolojisi Cilt 2 F. Us, J. Acar, V. Gökmen Hacettepe Üniversitesi Yayınları |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Meyve Suyu Üretimini açıklar | 12 | 1͵2 |
2 | Meyve Nektarıni açıklar | 12 | 1͵2 |
3 | Turşu Üretimini açıklar | 12 | 1͵2 |
4 | Sirke Üretimini açıklar | 12 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 10 | 10 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 10 | 10 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 12 | 12 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
90 |