Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ II
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GDT 208 Bahar 1 1 2 3
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Dr.Öğr.Üyesi.Ayşin GÜZEL DEĞER
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına Uygun Olarak Meyve Suyu, Meyve Nektarı, Turşu ve Sirke Üretimini Yapma Yeterliliklerinin Kazandırılması Amaçlanmaktadır
İçeriği Meyve suyu üretimi, meyve nektarı üretimi, turşu üretimi, sirke üretimi

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Meyve Suyu Üretimini açıklar
2 Meyve Nektarıni açıklar
3 Turşu Üretimini açıklar
4 Sirke Üretimini açıklar

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Meyve Suyu Üretimi için Mayşenin Hazırlanması-Presleme Anlatım, Uygulama
2 Presleme-Durultma ve Berraklaştırma Anlatım, Uygulama
3 Filtrasyon-Konsantrasyon Anlatım, Uygulama
4 Geri Sulandırma/Dolum ve Pastörizasyon Anlatım, Uygulama
5 Meyve Nektarı Üretimi için Mayşenin Hazırlanması Anlatım, Uygulama
6 Mayşeye Isıl işlem Uygulamak Anlatım, Uygulama
7 Pulp Elde Etmek-Pulpu Konsantre Etmek Anlatım, Uygulama
8 Ara sınav
9 Geri Sulandırma/Dolum ve Pastörizasyon Anlatım, Uygulama
10 Turşu Üretimi için Ön İşlemler, Salamura Hazırlama Anlatım, Uygulama
11 Salamura Hazırlama ve Dolum/Kapatma Anlatım, Uygulama
12 Turşu Fermantasyonu Anlatım, Uygulama
13 Sirke Üretimi için Ön İşlemler Anlatım, Uygulama
14 Sİrke Fermantasyonu Anlatım, Uygulama
15 Dinlendirme/Durultma ve Pastörizasyon Anlatım, Uygulama
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Ders kitapları ve diğer kaynaklar
2 Meyve ve Sebze Teknolojisi – 2 ( Dr. Engin YARALI ) – Foodelphi.com
3 Meyve ve Sebze İşletme Teknolojisi Cilt 2 F. Us, J. Acar, V. Gökmen Hacettepe Üniversitesi Yayınları

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Meyve Suyu Üretimini açıklar 12 1͵2
2 Meyve Nektarıni açıklar 12 1͵2
3 Turşu Üretimini açıklar 12 1͵2
4 Sirke Üretimini açıklar 12 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 2 28
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 10 10
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 10 10
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 12 12
15 Son Sınav 1 1 1
90