Ders Bilgileri
SÜT TEKNOLOJİSİ II | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GDT 202 | Bahar | 2 | 2 | 3 | 6 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Dr. Öğr.Üyesi. Elif A. ERDOĞAN ELİUZ |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun yöresel peynir çeşitleri, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı ve dondurma üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır |
İçeriği | Peynir üretimi, sade ve meyveli yoğurt üretimi, prebiyotik yoğurt üretimi, yoğurttan ve sütten ayran üretimi, kefir üretimi, tereyağı üretimi: krema üretimi, kremaya ön işlemler uygulanması, kremanın olgunlaştırılması, kremanın yayıklanması, tereyağının ambalajlanması ve depolanması, dondurma üretimi: dondurma karışımının hazırlanması ve kontrolü, karışıma uygulanan ön işlemlerin kontrolü, karışımın dondurulması |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Yöresel peynir çeşitleri üretimini kontrol etmek, |
2 | Yoğurt üretimini kontrol etmek |
3 | Ayran ve kefir üretimini kontrol etmek |
4 | Tereyağı üretimini kontrol etmek |
5 | Dondurma üretimini kontrol etmek |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Tulum Peyniri Üretimi | Anlatım, Uygulama |
2 | Civil Peyniri Üretimi+Mihaliç Peyniri Üretimi | Anlatım, Uygulama |
3 | Mihaliç Peyniri Üretimi+ Hellim Peyniri Üretimi | Anlatım, Uygulama |
4 | Hellim Peyniri Üretimi+ Van Otlu Peynir Üretimi | Anlatım, Uygulama |
5 | Sade Yoğurt Üretimi | Anlatım, Uygulama |
6 | Sade Yoğurt Üretimi+Meyveli Yoğurt Üretimi | Anlatım, Uygulama |
7 | Probiyotik Yoğurt Üretimi+Yoğurttan Ayran Üretimi | Anlatım, Uygulama |
8 | Ara sınav | |
9 | Yoğurttan Ayran Üretimi+ Sütten Ayran Üretimi | Anlatım, Uygulama |
10 | Sütten Ayran Üretimi+ Kefir Üretimi | Anlatım, Uygulama |
11 | Kefir Üretimi+Krema Üretimi+ Kremaya Ön İşlemler Uygulanması | Anlatım, Uygulama |
12 | Kremaya Ön İşlemler Uygulanması+Kremanın Olgunlaştırılması | Anlatım, Uygulama |
13 | Kremanın Yayıklanması Tereyağının Ambalajlanması ve Depolanması | Anlatım, Uygulama |
14 | Dondurma Karışımının Hazırlanması ve Kontrolü | Anlatım, Uygulama |
15 | Karışıma uygulanan ön işlemlerin kontrolü Karışımın Dondurulması | Anlatım, Uygulama |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Ders kitapları ve diğer kaynaklar |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Yöresel peynir çeşitleri üretimini kontrol etmek, | 9 | 1͵2 |
2 | Yoğurt üretimini kontrol etmek | 9 | 1͵2 |
3 | Ayran ve kefir üretimini kontrol etmek | 9 | 1͵2 |
4 | Tereyağı üretimini kontrol etmek | 9 | 1͵2 |
5 | Dondurma üretimini kontrol etmek | 9 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 4 | 56 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 14 | 2 | 28 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 10 | 10 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 12 | 12 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
150 |