Ders Bilgileri
GIDA ENDÜSTRİSİ MAKİNELERİ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GDT 106 | Bahar | 4 | 0 | 4 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | yok |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Dr.Öğr.Üye.Fatma SÖYLEMEZ |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu ders ile öğrencilere hammadde hazırlık makineleri, ayırma makineleri, karıştırma makineleri, ısıl işlem makine ve ekipmanları, boyut küçültme makineleri, ambalaj ve ambalajlama sistemlerinin yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
İçeriği | Gıdaların temel özellikleri ve üretimde kullanılan ilkeler, hammadde hazırlık makineleri, üretim makineleri. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Hammadde Hazırlık Makinelerini açıklayabilir |
2 | Ayırma Makinelerini açıklayabilir |
3 | Karıştırma Makinelerini açıklayabilir |
4 | Isıl İşlem Makine ve Ekipmanlarını açıklayabilir |
5 | Boyut Küçültme Makinelerinı açıklayabilir |
6 | Ambalajlama ve Paketleme Sistemlerini açıklayabilir |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Tartma ve Ölçme Aletleri- Taşıma ve İletim Düzenleri | Anlatım, tartışma |
2 | Yıkama ve Ayıklama Makineleri | Anlatım, tartışma |
3 | Elekli Sistemler ve Sınıflama Makineleri | Anlatım, tartışma |
4 | Filtrasyon Sistemleri | Anlatım, tartışma |
5 | Santrifügasayon | Anlatım, tartışma |
6 | Karıştırıcılar | Anlatım, tartışma |
7 | Homojenizatörler | Anlatım, tartışma |
8 | Ara sınav | |
9 | Borulu ve Plakalı Isı Değiştiriciler | Anlatım, tartışma |
10 | Evaporatörler | Anlatım, tartışma |
11 | Kurutucu Sistemler | Anlatım, tartışma |
12 | Değirmenler-Presler | Anlatım, tartışma |
13 | Presler-Kesme Makineleri | Anlatım, tartışma |
14 | Ambalaj Çeşitleri-Yıkama, doldurma ve kapama makineleri | Anlatım, tartışma |
15 | Aseptik Ambalajlama Sistemleri | Anlatım, tartışma |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Saldamlı İ, Saldamlı, E., 2004. Gıda Endüstrisi Makineleri, Savaş Kitabevi, Kızılay, Ankara, 547s. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Hammadde Hazırlık Makinelerini açıklayabilir | 2 | 1͵2 |
2 | Ayırma Makinelerini açıklayabilir | 2 | 1͵2 |
3 | Karıştırma Makinelerini açıklayabilir | 2 | 1͵2 |
4 | Isıl İşlem Makine ve Ekipmanlarını açıklayabilir | 2 | 1͵2 |
5 | Boyut Küçültme Makinelerinı açıklayabilir | 2 | 1͵2 |
6 | Ambalajlama ve Paketleme Sistemlerini açıklayabilir | 2 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 4 | 56 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 3 | 3 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 4 | 2 | 8 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 2 | 2 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
85 |