Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GIDA MİKROBİYOLOJİSİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GDT 104 Bahar 4 1 5 4
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Doç.Dr. Sadin Özdemir
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar yok
Staj Durumu Yok
Amacı Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak gıda ve mikroorganizma ilişkilerini incelemek, gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri incelemek, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları incelemek, gıdalarda mikoorganizmaların kontrol altına alınmasını incelemek, gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları incelemek ve bu konularda yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçeriği Gıdalarda mikrobiyal bulaşma kaynakları, gıdalardaki mikroorganizmalar, mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler, gıdalarda indikatör mikroorganizmalar, gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları inceler.
2 Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları inceler.
3 Gıdalarda mikorganizmaların kontrol altına alnmasını inceler
4 Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri inceler.
5 Gıda ve mikroorganizma ilişkilerini inceler.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıdalarda mikrobiyal bulaşma kaynaklarını incelemek- Gıdalardaki mikroorganizmaları incelemek Anlatım, tartışma
2 Gıdalardaki mikroorganizmaları incelemek- Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç faktörleri incelemek Anlatım, tartışma
3 Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç faktörleri incelemek- Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen dış faktörleri incelemek- Gıdalarda indikatör mikroorganizmaları incelemek Anlatım, tartışma
4 Gıdalarda indikatör mikroorganizmaları incelemek- Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları incelemek Anlatım, tartışma
5 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları incelemek- Mikrobiyal kontaminasyon kontrolu yapmak- Mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını incelemek Anlatım, tartışma
6 Mikrobiyal gelişmenin engellenmesini incelemek- Mikrorganizmaların öldürülmesini incelemek Anlatım, tartışma
7 Mikrorganizmaların öldürülmesini incelemek Anlatım, tartışma
8 Ara sınav
9 Et ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Anlatım, tartışma
10 Süt ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Anlatım, tartışma
11 Yumurta ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek- Meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Anlatım, tartışma
12 Meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek - Konservelerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Anlatım, tartışma
13 Konservelerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Anlatım, tartışma
14 Tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Fermente alkollü içeceklerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Anlatım, tartışma
15 Öğrenci Proje sunumları Tartışma
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Ünlütürk, A., Turantaş, F. 2003. “Gıda Mikrobiyolojisi”. Meta Basım Matbaacılık Hiz. Bornova İzmir.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları inceler. 14͵15͵18 1͵2
2 Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları inceler. 9͵10͵11͵12͵13͵14͵15͵18͵19 1͵2
3 Gıdalarda mikorganizmaların kontrol altına alnmasını inceler 9͵10͵11͵12͵13͵14͵15͵18͵19 1͵2
4 Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri inceler. 18 1͵2
5 Gıda ve mikroorganizma ilişkilerini inceler. 18 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 5 70
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 1 6 6
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 4 4
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 4 4
15 Son Sınav 1 1 1
100