Ders Bilgileri
GIDA MİKROBİYOLOJİSİ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GDT 104 | Bahar | 4 | 1 | 5 | 4 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | yok |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Doç.Dr. Sadin Özdemir |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak gıda ve mikroorganizma ilişkilerini incelemek, gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri incelemek, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları incelemek, gıdalarda mikoorganizmaların kontrol altına alınmasını incelemek, gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları incelemek ve bu konularda yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
İçeriği | Gıdalarda mikrobiyal bulaşma kaynakları, gıdalardaki mikroorganizmalar, mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler, gıdalarda indikatör mikroorganizmalar, gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları inceler. |
2 | Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları inceler. |
3 | Gıdalarda mikorganizmaların kontrol altına alnmasını inceler |
4 | Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri inceler. |
5 | Gıda ve mikroorganizma ilişkilerini inceler. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Gıdalarda mikrobiyal bulaşma kaynaklarını incelemek- Gıdalardaki mikroorganizmaları incelemek | Anlatım, tartışma |
2 | Gıdalardaki mikroorganizmaları incelemek- Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç faktörleri incelemek | Anlatım, tartışma |
3 | Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç faktörleri incelemek- Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen dış faktörleri incelemek- Gıdalarda indikatör mikroorganizmaları incelemek | Anlatım, tartışma |
4 | Gıdalarda indikatör mikroorganizmaları incelemek- Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları incelemek | Anlatım, tartışma |
5 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları incelemek- Mikrobiyal kontaminasyon kontrolu yapmak- Mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını incelemek | Anlatım, tartışma |
6 | Mikrobiyal gelişmenin engellenmesini incelemek- Mikrorganizmaların öldürülmesini incelemek | Anlatım, tartışma |
7 | Mikrorganizmaların öldürülmesini incelemek | Anlatım, tartışma |
8 | Ara sınav | |
9 | Et ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek | Anlatım, tartışma |
10 | Süt ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek | Anlatım, tartışma |
11 | Yumurta ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek- Meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek | Anlatım, tartışma |
12 | Meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek - Konservelerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek | Anlatım, tartışma |
13 | Konservelerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek | Anlatım, tartışma |
14 | Tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Fermente alkollü içeceklerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek | Anlatım, tartışma |
15 | Öğrenci Proje sunumları | Tartışma |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Ünlütürk, A., Turantaş, F. 2003. “Gıda Mikrobiyolojisi”. Meta Basım Matbaacılık Hiz. Bornova İzmir. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları inceler. | 14͵15͵18 | 1͵2 |
2 | Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları inceler. | 9͵10͵11͵12͵13͵14͵15͵18͵19 | 1͵2 |
3 | Gıdalarda mikorganizmaların kontrol altına alnmasını inceler | 9͵10͵11͵12͵13͵14͵15͵18͵19 | 1͵2 |
4 | Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri inceler. | 18 | 1͵2 |
5 | Gıda ve mikroorganizma ilişkilerini inceler. | 18 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 5 | 70 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 1 | 6 | 6 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 4 | 4 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 4 | 4 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
100 |