Ders Bilgileri
GIDA KİMYASI | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GDT 102 | Bahar | 3 | 0 | 3 | 4 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | yok |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Dr. Öğr.Üyesi.Ayşin GÜZEL DEĞER |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu dersin amacı temel gıda bileşenleri, gıda bileşenlerinin özellikleri ve işleme ve depolama sırasında gıda bileşenlerindeki değişiklikler ile ilgili bilgilerin kazandırılmasıdır. |
İçeriği | Su ve buz, proteinler, karbonhidratlar, lipidler, vitaminler, mineral maddeler ve bunların gıdalardaki işlevleri. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Gıda maddelerinin temel bileşim öğeleri tanımlayabilme |
2 | Gıda maddelerinin yapısında bulunan suyun önemini ve diğer gıda bileşenleri ile olan ilişkisini tanımlayabilme |
3 | Protein ve aminoasitleri tanımlayabilme |
4 | Monosakkaritler, oligosakkaritler ve polisakkaritleri analiz edebilme |
5 | Enzimatik olmayan esmerleşme tepkimelerini analiz edebilme |
6 | Lipidler ve yağ asitlerini yorumlayabilme |
7 | Gıda maddelerinin işlenmesi sırasında gıdanın temel bileşenlerinde meydana gelen değişimleri ve bu değişimlerin ürün kalitesi açısından önemini yorumlayabilme |
8 | Gıda maddelerinin işlenmesi sırasında oluşan lezzet bileşiklerinin oluşum tepkimelerini analiz edebilme |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Gıdalarda bulunan su, önemi ve fonksiyonlarını kavramak | Anlatım, tartışma |
2 | Gıdalarda bulunan su, önemi ve fonksiyonlarını kavramak + Gıdalarda bulunan karbonhidratları, önemini ve fonksiyonlarını kavramak | Anlatım, tartışma |
3 | Gıdalarda bulunan karbonhidratları, önemini ve fonksiyonlarını kavramak | Anlatım, tartışma |
4 | Gıdalarda bulunan karbonhidratları, önemini ve fonksiyonlarını kavramak + Gıdalarda bulunan proteinleri, önemini ve fonksiyonlarını kavramak | Anlatım, tartışma |
5 | Gıdalarda bulunan proteinleri, önemini ve fonksiyonlarını kavramak | Anlatım, tartışma |
6 | Gıdalarda bulunan lipidleri, önemini ve fonksiyonlarını kavramak | Anlatım, tartışma |
7 | Gıdalarda bulunan lipidleri, önemini ve fonksiyonlarını kavramak + Gıdalarda bulunan enzimleri, önemini ve fonksiyonlarını kavramak | Anlatım, tartışma |
8 | Ara sınav | |
9 | Gıdalarda bulunan enzimleri, önemini ve fonksiyonlarını kavramak | Anlatım, tartışma |
10 | Gıdalarda bulunan mineral maddeleri, önemini ve fonksiyonlarını kavramak + Gıdalarda bulunan vitaminleri, önemini ve fonksiyonlarını kavramak | Anlatım, tartışma |
11 | Gıdalarda bulunan vitaminleri, önemini ve fonksiyonlarını kavramak | Anlatım, tartışma |
12 | Gıdalarda bulunan fenolik maddeleri, önemini ve fonksiyonlarını kavramak | Anlatım, tartışma |
13 | Gıdalarda bulunan doğal lezzet maddelerini, önemini ve fonksiyonlarını kavramak | Anlatım, tartışma |
14 | Gıdalarda bulunan doğal lezzet maddelerini, önemini ve fonksiyonlarını kavramak + Gıdalarda rastlanan toksik ve kontaminant maddeleri, önemini ve fonksiyonlarını kavramak | Anlatım, tartışma |
15 | Gıdalarda rastlanan toksik ve kontaminant maddeleri, önemini ve fonksiyonlarını kavramak | Anlatım, tartışma |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Saldamlı, İlbilge. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara 2007 – 587s | ||
2 | Gıda Kimyası ( Dr. Engin YARALI Ders Notları ) – Foodelphi.com |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Gıda maddelerinin temel bileşim öğeleri tanımlayabilme | 1͵3 | 1͵2 |
2 | Gıda maddelerinin yapısında bulunan suyun önemini ve diğer gıda bileşenleri ile olan ilişkisini tanımlayabilme | 1͵3 | 1͵2 |
3 | Protein ve aminoasitleri tanımlayabilme | 1͵3 | 1͵2 |
4 | Monosakkaritler, oligosakkaritler ve polisakkaritleri analiz edebilme | 1͵3 | 1͵2 |
5 | Enzimatik olmayan esmerleşme tepkimelerini analiz edebilme | 1͵3 | 1͵2 |
6 | Lipidler ve yağ asitlerini yorumlayabilme | 1͵3 | 1͵2 |
7 | Gıda maddelerinin işlenmesi sırasında gıdanın temel bileşenlerinde meydana gelen değişimleri ve bu değişimlerin ürün kalitesi açısından önemini yorumlayabilme | 1͵3 | 1͵2 |
8 | Gıda maddelerinin işlenmesi sırasında oluşan lezzet bileşiklerinin oluşum tepkimelerini analiz edebilme | 1͵3 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
0 | Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 8 | 8 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 10 | 10 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 10 | 10 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
100 |