Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GIDA MEVZUATI
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GST409 Güz 2 0 2 2
Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Yrd. Doç. Dr. Serpil YALIM KAYA
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı, öğrencilere gıda mevzuatı ve gıda düzenlemeleri ile ilgili genel bir bakış açısı kazandırmaktır.
İçeriği Bu ders kapsamında; gıdaların üretimi, tüketimi ve denetlenmesine ilişkin yasal düzenlemeler ile gıda üretim ve satış yerlerinin açılması, çalışması ve denetlenmesine ilişkin mevzuat anlatılacaktır.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Gıda mevzuatı ve gıda düzenlemeleriyle ilgili temel noktaları öğrenir.
2 Gıda hukuku ve gıda mevzuatında yeralan yönetmelik, tüzük ve direktifleri kavrar.
3 Türkiye’deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların kavrar.
4 Gıda üretimi yapan işletmelerin sorumluluklarını kavrar.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Dersin kapsamı, gerekçesi ve önemi. Anlatım, tartışma
2 Hukukun temelleri. Anlatım, tartışma
3 Gıda hukuku ve gıda mevzuatı. Anlatım, tartışma
4 Gıda hukuku ve gıda mevzuatı. Anlatım, tartışma
5 Gıda mevzuatının amacı. Anlatım, tartışma
6 Türkiye’ de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standartların tanıtımı Anlatım, tartışma
7 Türkiye’ de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standartların tanıtımı Anlatım, tartışma
8 Türkiye’ de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standartların tanıtımı Anlatım, tartışma
9 Ara Sınav
10 Uluslararası gıda mevzuatı ve Codex Alimentarius Commission Anlatım, tartışma
11 Uluslararası gıda mevzuatı ve Codex Alimentarius Commission Anlatım, tartışma
12 Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları Anlatım, tartışma
13 Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları Anlatım, tartışma
14 Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları Anlatım, tartışma
15 Güncel tebliğlerin incelenmesi Anlatım, tartışma
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Dinçer, A., Türk Gıda Mevzuatı, Dünya Yayınevi, 2003.
2 Yürürlükteki Mevzuat, Lebib Yalkın Yayınları, TSE Gıda Standartları.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Gıda mevzuatı ve gıda düzenlemeleriyle ilgili temel noktaları öğrenir. 1 1͵2
2 Gıda hukuku ve gıda mevzuatında yeralan yönetmelik, tüzük ve direktifleri kavrar. 1 1͵2
3 Türkiye’deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların kavrar. 1 1͵2
4 Gıda üretimi yapan işletmelerin sorumluluklarını kavrar. 1 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 2 28
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 2 2
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 1 2 2
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 0 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 2 2
15 Son Sınav 1 1 1
50