Ders Bilgileri
GIDA MEVZUATI | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GST409 | Güz | 2 | 0 | 2 | 2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Yrd. Doç. Dr. Serpil YALIM KAYA |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere gıda mevzuatı ve gıda düzenlemeleri ile ilgili genel bir bakış açısı kazandırmaktır. |
İçeriği | Bu ders kapsamında; gıdaların üretimi, tüketimi ve denetlenmesine ilişkin yasal düzenlemeler ile gıda üretim ve satış yerlerinin açılması, çalışması ve denetlenmesine ilişkin mevzuat anlatılacaktır. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Gıda mevzuatı ve gıda düzenlemeleriyle ilgili temel noktaları öğrenir. |
2 | Gıda hukuku ve gıda mevzuatında yeralan yönetmelik, tüzük ve direktifleri kavrar. |
3 | Türkiye’deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların kavrar. |
4 | Gıda üretimi yapan işletmelerin sorumluluklarını kavrar. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Dersin kapsamı, gerekçesi ve önemi. | Anlatım, tartışma |
2 | Hukukun temelleri. | Anlatım, tartışma |
3 | Gıda hukuku ve gıda mevzuatı. | Anlatım, tartışma |
4 | Gıda hukuku ve gıda mevzuatı. | Anlatım, tartışma |
5 | Gıda mevzuatının amacı. | Anlatım, tartışma |
6 | Türkiye’ de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standartların tanıtımı | Anlatım, tartışma |
7 | Türkiye’ de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standartların tanıtımı | Anlatım, tartışma |
8 | Türkiye’ de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standartların tanıtımı | Anlatım, tartışma |
9 | Ara Sınav | |
10 | Uluslararası gıda mevzuatı ve Codex Alimentarius Commission | Anlatım, tartışma |
11 | Uluslararası gıda mevzuatı ve Codex Alimentarius Commission | Anlatım, tartışma |
12 | Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları | Anlatım, tartışma |
13 | Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları | Anlatım, tartışma |
14 | Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları | Anlatım, tartışma |
15 | Güncel tebliğlerin incelenmesi | Anlatım, tartışma |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Dinçer, A., Türk Gıda Mevzuatı, Dünya Yayınevi, 2003. | ||
2 | Yürürlükteki Mevzuat, Lebib Yalkın Yayınları, TSE Gıda Standartları. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Gıda mevzuatı ve gıda düzenlemeleriyle ilgili temel noktaları öğrenir. | 1 | 1͵2 |
2 | Gıda hukuku ve gıda mevzuatında yeralan yönetmelik, tüzük ve direktifleri kavrar. | 1 | 1͵2 |
3 | Türkiye’deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların kavrar. | 1 | 1͵2 |
4 | Gıda üretimi yapan işletmelerin sorumluluklarını kavrar. | 1 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 2 | 2 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 1 | 2 | 2 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 2 | 2 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
50 |