Ders Bilgileri
SOĞUK MUTFAK UYGULAMALARI | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GST407 | Güz | 1 | 2 | 2 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Cevat ERCİK |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Soğuk Mutfağa ait yemeklerin öğrenilmesi ve uygulanması |
İçeriği | Genel olarak soğuk mutfağın tanıtılması, soğuk sosları, zeytinyağlıları, marinatlar, mezeler, ordövrler ve sandviç çeşitlerini hazırlar. Soğuk çorbaları, soğuk deniz ürünlerini ve soğuk büfe hazırlıkları |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Mutfak Personelini tanır ve organizasyon yapısını bilir |
2 | Mutfak eşyalarını tanır ve kullanır. |
3 | Soğuk Sosları, zeytinyağlıları, marinatları hazırlar. |
4 | Mezeleri, ordövrleri ve sandviç çeşitlerini hazırlar. |
5 | Soğuk çorbaları, soğuk deniz ürünlerini ve soğuk büfeleri hazırlar. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Genel Olarak soğuk Mutfağın Tanıtılması | Anlatım, Tartışma |
2 | Genel Olarak soğuk Mutfağın Tanıtılması | Anlatım, Tartışma |
3 | Soğuk sosların ve türevlerinin tanıtılması | Anlatım, Tartışma |
4 | Zeytinyağlıların ve türlerinin öğrenilmesi ve uygulanması | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
5 | Marinatlar, Mezeler ve Ordövrlerin öğrenilmesi ve uygulanması | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
6 | Marinatlar, Mezeler ve Ordövrlerin öğrenilmesi ve uygulanması | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
7 | Sandviç çeşitleri ve kanepelerin öğrenilmesi ve uygulanması | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
8 | Ara Sınav | Sınav |
9 | Sandviç çeşitleri ve kanepelerin öğrenilmesi ve uygulanması | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
10 | Soğuk çorbaların öğrenilmesi ve uygulanması | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
11 | Soğuk deniz ürünlerinin öğrenilmesi ve uygulanması | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
12 | Soğuk deniz ürünlerinin öğrenilmesi ve uygulanması | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
13 | Soğuk deniz ürünlerinin öğrenilmesi ve uygulanması Çorbalar | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
14 | Soğuk büfe hazırlığının öğrenilmesi | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
15 | Soğuk büfe hazırlığının öğrenilmesi | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
16 | Son Sınav | Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Türkan C. (2009) Yemek Repertuarı, Ankara: Sistem Ofset | ||
2 | Coller M. Colin S.(2004) Success in Principles of Catering, London: John Murray | ||
3 | MSA Profesyonel Aşçılık Reçeteleri(2011), M.S.A. Yayınları | ||
4 | Willams C.(2011) Mutfak Sırları, İstanbul : Ntv Yayınları | ||
5 | Acurol E. Acurol A. (2009) Rakı Balık Ayvalık, İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları | ||
6 | Whiteman K. (2010) Balık Yemekleri, London: Lorenz Book |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.2 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.3 | 5 | Son Sınav |
3 | 0.2 | 3 | 1. Ödev |
4 | 0.3 | 13 | Dönem Ödevi |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Mutfak Personelini tanır ve organizasyon yapısını bilir | 2͵5͵7͵8͵13͵14 | 1͵2 |
2 | Mutfak eşyalarını tanır ve kullanır. | 2͵5͵7͵8͵13͵14 | 1͵2 |
3 | Soğuk Sosları, zeytinyağlıları, marinatları hazırlar. | 2͵5͵6͵7͵8͵14͵17 | 1͵2 |
4 | Mezeleri, ordövrleri ve sandviç çeşitlerini hazırlar. | 2͵5͵6͵7͵8͵13͵17 | 1͵2 |
5 | Soğuk çorbaları, soğuk deniz ürünlerini ve soğuk büfeleri hazırlar. | 2͵5͵7͵8͵13͵14͵17 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 0 | 0 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 1 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 1 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 2 | 2 |
15 | Son Sınav | 1 | 4 | 4 |
50 |