Ders Bilgileri
MENÜ PLANLAMA | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GST403 | Güz | 1 | 2 | 2 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Yrd. Doç. Dr. Hülya Taştan |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere yiyecek içecek hizmeti sunan işletmelerin temel unsuru olan menülerin önemini kavratabilmek ve işletmeye en çok karı getirecek menülerin nasıl planlanacağı konusunda yol göstermektir. |
İçeriği | Ders esas itibariyle, genel anlamda beslenme ve menü planlama bilgisini kapsamaktadır. Bu kapsamda, beslenme, besin maddeleri, menü, menü tipleri, planlama süreci, yemek ve içki seçimi fiyatlandırma ve biçimlendirme vb konularda bilgi verilmektedir. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | 1. Menü kavramı ve önemini bilir. |
2 | 2. Menü planlama sürecini bilir ve uygular. |
3 | 3. İşletme türüne uygun şekilde menü biçimlendirmeyi bilir. |
4 | 4. Menü fiyatlamayı bilir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Yiyecek içecek endüstrisi, gelişimi, yiyecek hizmeti sunulan işletmeler farklı özellikleri | Anlatım |
2 | Dünya mutfakları | Anlatım |
3 | Beslenme, önemi, besin öğeleri | Anlatım |
4 | Besin maddeleri, Günlük alınacak besin maddeleri | Anlatım |
5 | Menü kavramı, önemi | Anlatım |
6 | Menü türleri | Anlatım |
7 | Menüdeki yiyecek maddeleri | Anlatım |
8 | Ara sınav | |
9 | Menü planlama, planlama süreci | Anlatım |
10 | Menü planlamada dikkat edilmesi gereken faktörler | Anlatım |
11 | Yemek seçimi | Anlatım |
12 | İçecekler, menü içki seçimi | Anlatım |
13 | Menü fiyatlandırma | Anlatım |
14 | Menü biçimlendirme | Anlatım |
15 | menü mühendisliği | Anlatım |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Menü yönetimi ve planlama, | Hüseyin Altınel | |
2 | Menü ve yönetim, | Rızaoğlu, Hançer | |
3 | Turizmde Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama, | Cemal Türkan |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | 1. Menü kavramı ve önemini bilir. | 2͵14͵15 | 1͵2 |
2 | 2. Menü planlama sürecini bilir ve uygular. | 2͵14͵15 | 1͵2 |
3 | 3. İşletme türüne uygun şekilde menü biçimlendirmeyi bilir. | 2͵14͵15 | 1͵2 |
4 | 4. Menü fiyatlamayı bilir. | 2͵14͵15 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 8 | 8 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 9 | 9 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
75 |