Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

MENÜ PLANLAMA
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GST403 Güz 1 2 2 3
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Yrd. Doç. Dr. Hülya Taştan
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı, öğrencilere yiyecek içecek hizmeti sunan işletmelerin temel unsuru olan menülerin önemini kavratabilmek ve işletmeye en çok karı getirecek menülerin nasıl planlanacağı konusunda yol göstermektir.
İçeriği Ders esas itibariyle, genel anlamda beslenme ve menü planlama bilgisini kapsamaktadır. Bu kapsamda, beslenme, besin maddeleri, menü, menü tipleri, planlama süreci, yemek ve içki seçimi fiyatlandırma ve biçimlendirme vb konularda bilgi verilmektedir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 1. Menü kavramı ve önemini bilir.
2 2. Menü planlama sürecini bilir ve uygular.
3 3. İşletme türüne uygun şekilde menü biçimlendirmeyi bilir.
4 4. Menü fiyatlamayı bilir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Yiyecek içecek endüstrisi, gelişimi, yiyecek hizmeti sunulan işletmeler farklı özellikleri Anlatım
2 Dünya mutfakları Anlatım
3 Beslenme, önemi, besin öğeleri Anlatım
4 Besin maddeleri, Günlük alınacak besin maddeleri Anlatım
5 Menü kavramı, önemi Anlatım
6 Menü türleri Anlatım
7 Menüdeki yiyecek maddeleri Anlatım
8 Ara sınav
9 Menü planlama, planlama süreci Anlatım
10 Menü planlamada dikkat edilmesi gereken faktörler Anlatım
11 Yemek seçimi Anlatım
12 İçecekler, menü içki seçimi Anlatım
13 Menü fiyatlandırma Anlatım
14 Menü biçimlendirme Anlatım
15 menü mühendisliği Anlatım
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Menü yönetimi ve planlama, Hüseyin Altınel
2 Menü ve yönetim, Rızaoğlu, Hançer
3 Turizmde Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama, Cemal Türkan

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 1. Menü kavramı ve önemini bilir. 2͵14͵15 1͵2
2 2. Menü planlama sürecini bilir ve uygular. 2͵14͵15 1͵2
3 3. İşletme türüne uygun şekilde menü biçimlendirmeyi bilir. 2͵14͵15 1͵2
4 4. Menü fiyatlamayı bilir. 2͵14͵15 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 8 8
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 9 9
15 Son Sınav 1 1 1
75