Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER TEKNOLOJİSİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GST303 Güz 2 0 2 3
Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Yrd. Doç. Dr. S. Belgin Erdoğdu
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı alkollü ve alkolsüz içeceklerin türleri, üretim yöntemleri ve hazırlanışları hakkında bilgi verilmesidir.
İçeriği Bu ders kapsamında; alkollü ve alkolsüz içeceklerin üretim teknolojileri ve servis usulleri anlatılacaktır.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Alkollü ve alkolsüz içecek teknolojisi hakkında bilgi sahibidir.
2 Alkollü ve alkolsüz içecekleri tanır.
3 Alkollü ve alkolsüz içeceklerin servis usullerini bilir ve uygular.
4 Yiyecek üretiminde çeşitli içecekleri kullanır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Giriş – İçecek ve içki kavramları. Anlatım, tartışma
2 Alkolsüz içecekler – Meyve suyu ve meyve aromalı içecekler. Anlatım, tartışma
3 Alkolsüz içecekler – Meyve suyu ve meyve aromalı içecekler. Anlatım, tartışma
4 Alkolsüz içecekler – Gazlı içecekler. Anlatım, tartışma
5 Alkollü içecekler – Alkol fermantasyonu ve destilasyon yöntemleri. Anlatım, tartışma
6 Fermantasyonla üretilen alkollü içkiler; şarap, bira, şampanya. Anlatım, tartışma
7 Şarap üretim teknolojisi. Anlatım, tartışma
8 Bira üretim teknolojisi. Anlatım, tartışma
9 Ara sınav
10 Destilasyon yöntemiyle üretilen alkollü içkiler; rakı, viski, votka. Anlatım, tartışma
11 Rakı üretim teknolojisi. Anlatım, tartışma
12 Kokteyller. Anlatım, tartışma
13 Gıda üretiminde kullanılan alkollü ve alkolsüz içecekler. Anlatım, tartışma
14 Gıda üretiminde kullanılan alkollü ve alkolsüz içecekler. Anlatım, tartışma
15 Standart içki ölçüleri – İçki hazırlanmada dikkat edilecek hususlar ve içki servisi. Anlatım, tartışma
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Cemeroğlu, B., Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt 1, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2011.
2 Aktaş, A. ve Özdemir, B., İçki Teknolojisi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2005
3 Fidan, I. ve. Anlı, R.E., Yüksek Alkollü İçkiler, Kavaklıdere Eğitim Yayınları, Ankara, 2002.
4 Steen, D. P., Ashurst, P.R, Carbonated Soft Drinks: Formulation and Manufacture. Wiley-Blackwell, 2007.
5 Ashurst, P.R., Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, 2nd Edition Wiley-Blackwell, 2004.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Alkollü ve alkolsüz içecek teknolojisi hakkında bilgi sahibidir. 15 1͵2
2 Alkollü ve alkolsüz içecekleri tanır. 15 1͵2
3 Alkollü ve alkolsüz içeceklerin servis usullerini bilir ve uygular. 15 1͵2
4 Yiyecek üretiminde çeşitli içecekleri kullanır. 15 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 2 28
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 1 11 11
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 2 2
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 1 2 2
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 0 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 2 2
15 Son Sınav 1 1 1
75