Ders Bilgileri
ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER TEKNOLOJİSİ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GST303 | Güz | 2 | 0 | 2 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Yrd. Doç. Dr. S. Belgin Erdoğdu |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu dersin amacı alkollü ve alkolsüz içeceklerin türleri, üretim yöntemleri ve hazırlanışları hakkında bilgi verilmesidir. |
İçeriği | Bu ders kapsamında; alkollü ve alkolsüz içeceklerin üretim teknolojileri ve servis usulleri anlatılacaktır. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Alkollü ve alkolsüz içecek teknolojisi hakkında bilgi sahibidir. |
2 | Alkollü ve alkolsüz içecekleri tanır. |
3 | Alkollü ve alkolsüz içeceklerin servis usullerini bilir ve uygular. |
4 | Yiyecek üretiminde çeşitli içecekleri kullanır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Giriş – İçecek ve içki kavramları. | Anlatım, tartışma |
2 | Alkolsüz içecekler – Meyve suyu ve meyve aromalı içecekler. | Anlatım, tartışma |
3 | Alkolsüz içecekler – Meyve suyu ve meyve aromalı içecekler. | Anlatım, tartışma |
4 | Alkolsüz içecekler – Gazlı içecekler. | Anlatım, tartışma |
5 | Alkollü içecekler – Alkol fermantasyonu ve destilasyon yöntemleri. | Anlatım, tartışma |
6 | Fermantasyonla üretilen alkollü içkiler; şarap, bira, şampanya. | Anlatım, tartışma |
7 | Şarap üretim teknolojisi. | Anlatım, tartışma |
8 | Bira üretim teknolojisi. | Anlatım, tartışma |
9 | Ara sınav | |
10 | Destilasyon yöntemiyle üretilen alkollü içkiler; rakı, viski, votka. | Anlatım, tartışma |
11 | Rakı üretim teknolojisi. | Anlatım, tartışma |
12 | Kokteyller. | Anlatım, tartışma |
13 | Gıda üretiminde kullanılan alkollü ve alkolsüz içecekler. | Anlatım, tartışma |
14 | Gıda üretiminde kullanılan alkollü ve alkolsüz içecekler. | Anlatım, tartışma |
15 | Standart içki ölçüleri – İçki hazırlanmada dikkat edilecek hususlar ve içki servisi. | Anlatım, tartışma |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Cemeroğlu, B., Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt 1, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2011. | ||
2 | Aktaş, A. ve Özdemir, B., İçki Teknolojisi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2005 | ||
3 | Fidan, I. ve. Anlı, R.E., Yüksek Alkollü İçkiler, Kavaklıdere Eğitim Yayınları, Ankara, 2002. | ||
4 | Steen, D. P., Ashurst, P.R, Carbonated Soft Drinks: Formulation and Manufacture. Wiley-Blackwell, 2007. | ||
5 | Ashurst, P.R., Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, 2nd Edition Wiley-Blackwell, 2004. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Alkollü ve alkolsüz içecek teknolojisi hakkında bilgi sahibidir. | 15 | 1͵2 |
2 | Alkollü ve alkolsüz içecekleri tanır. | 15 | 1͵2 |
3 | Alkollü ve alkolsüz içeceklerin servis usullerini bilir ve uygular. | 15 | 1͵2 |
4 | Yiyecek üretiminde çeşitli içecekleri kullanır. | 15 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 1 | 11 | 11 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 2 | 2 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 1 | 2 | 2 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 2 | 2 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
75 |