Ders Bilgileri
GIDA TEKNOLOJİSİ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GST211 | Güz | 3 | 0 | 3 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Yrd. Doç. Dr. Serpil YALIM KAYA |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu dersin amacı; gıdaların ham madde özellikleri ve gıda işleme teknolojilerinin öğretilmesidir. |
İçeriği | Bu ders kapsamında; et, süt, meyve-sebze, hububat ve bitkisel yağ gibi gıda ürünleri işleme teknolojileri ile bu teknolojilerde kullanılan gıda ham madde özellikleri hakkında bilgi verilecektir. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Kırmızı ve beyaz et biyokimyasal özelliklerini bilir. |
2 | Et ve süt ürünleri işleme teknolojileri hakkında bilgi sahibidir. |
3 | Meyve ve sebzelerin işlenmesi ile ilgili teknolojiler hakkında bilgi sahibidir. |
4 | Turşu, sirke, zeytin, hububat, bitkisel yağ ve konserve gıda teknolojileri hakkında bilgi sahibidir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Gıda teknolojisine giriş. | Anlatım, tartışma |
2 | Kırmızı-beyaz etlerin fiziksel ve kimyasal yapısal özellikleri. | Anlatım, tartışma |
3 | Et ürünlerinde kullanılan katkı maddeleri. | Anlatım, tartışma |
4 | Et ürünleri işleme teknolojisi. | Anlatım, tartışma |
5 | Süt bileşimi - UHT ve pastörize süt. | Anlatım, tartışma |
6 | Süt ürünleri işleme teknolojisi. | Anlatım, tartışma |
7 | Süt ürünleri işleme teknolojisi. | Anlatım, tartışma |
8 | Meyve ve sebze işleme teknolojisi. | Anlatım, tartışma |
9 | Ara sınav | |
10 | Turşu, sirke ve zeytin teknolojisi. | Anlatım, tartışma |
11 | Konserve gıdalar teknolojisi. | Anlatım, tartışma |
12 | Hububat teknolojisi. | Anlatım, tartışma |
13 | Bitkisel yağ teknolojisi. | Anlatım, tartışma |
14 | İşlemeye hazır ürünler, dondurulmuş gıdalar teknolojisi. | Anlatım, tartışma |
15 | İşlemeye hazır ürünler, dondurulmuş gıdalar teknolojisi. | Anlatım, tartışma |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Bulduk, S. Gıda Teknolojisi. (4. baskı). Detay Yayıncılık, Ankara, 2007. | ||
2 | Campbell-Platt, G. Food Science and Technology. Wiley-Blackwell Publishing, 2009. | ||
3 | Fellows, P. J. Food Processing Technology: Principles and Practice. (3rd Ed.). UK: Woodhead Publishing Ltd, 2009. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Kırmızı ve beyaz et biyokimyasal özelliklerini bilir. | 6 | 1͵2 |
2 | Et ve süt ürünleri işleme teknolojileri hakkında bilgi sahibidir. | 2͵6 | 1͵2 |
3 | Meyve ve sebzelerin işlenmesi ile ilgili teknolojiler hakkında bilgi sahibidir. | 6 | 1͵2 |
4 | Turşu, sirke, zeytin, hububat, bitkisel yağ ve konserve gıda teknolojileri hakkında bilgi sahibidir. | 6 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 3 | 3 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 3 | 3 | 9 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
75 |