Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GIDA TEKNOLOJİSİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GST211 Güz 3 0 3 3
Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Yrd. Doç. Dr. Serpil YALIM KAYA
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı; gıdaların ham madde özellikleri ve gıda işleme teknolojilerinin öğretilmesidir.
İçeriği Bu ders kapsamında; et, süt, meyve-sebze, hububat ve bitkisel yağ gibi gıda ürünleri işleme teknolojileri ile bu teknolojilerde kullanılan gıda ham madde özellikleri hakkında bilgi verilecektir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Kırmızı ve beyaz et biyokimyasal özelliklerini bilir.
2 Et ve süt ürünleri işleme teknolojileri hakkında bilgi sahibidir.
3 Meyve ve sebzelerin işlenmesi ile ilgili teknolojiler hakkında bilgi sahibidir.
4 Turşu, sirke, zeytin, hububat, bitkisel yağ ve konserve gıda teknolojileri hakkında bilgi sahibidir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda teknolojisine giriş. Anlatım, tartışma
2 Kırmızı-beyaz etlerin fiziksel ve kimyasal yapısal özellikleri. Anlatım, tartışma
3 Et ürünlerinde kullanılan katkı maddeleri. Anlatım, tartışma
4 Et ürünleri işleme teknolojisi. Anlatım, tartışma
5 Süt bileşimi - UHT ve pastörize süt. Anlatım, tartışma
6 Süt ürünleri işleme teknolojisi. Anlatım, tartışma
7 Süt ürünleri işleme teknolojisi. Anlatım, tartışma
8 Meyve ve sebze işleme teknolojisi. Anlatım, tartışma
9 Ara sınav
10 Turşu, sirke ve zeytin teknolojisi. Anlatım, tartışma
11 Konserve gıdalar teknolojisi. Anlatım, tartışma
12 Hububat teknolojisi. Anlatım, tartışma
13 Bitkisel yağ teknolojisi. Anlatım, tartışma
14 İşlemeye hazır ürünler, dondurulmuş gıdalar teknolojisi. Anlatım, tartışma
15 İşlemeye hazır ürünler, dondurulmuş gıdalar teknolojisi. Anlatım, tartışma
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Bulduk, S. Gıda Teknolojisi. (4. baskı). Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
2 Campbell-Platt, G. Food Science and Technology. Wiley-Blackwell Publishing, 2009.
3 Fellows, P. J. Food Processing Technology: Principles and Practice. (3rd Ed.). UK: Woodhead Publishing Ltd, 2009.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Kırmızı ve beyaz et biyokimyasal özelliklerini bilir. 6 1͵2
2 Et ve süt ürünleri işleme teknolojileri hakkında bilgi sahibidir. 2͵6 1͵2
3 Meyve ve sebzelerin işlenmesi ile ilgili teknolojiler hakkında bilgi sahibidir. 6 1͵2
4 Turşu, sirke, zeytin, hububat, bitkisel yağ ve konserve gıda teknolojileri hakkında bilgi sahibidir. 6 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 3 3
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 3 3 9
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 0 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 5 5
15 Son Sınav 1 1 1
75