Ders Bilgileri
TEMEL YEMEK PİŞİRME TEKNİKLERİ-1 | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GST205 | Güz | 4 | 4 | 6 | 9 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Kemal ENES |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Mutfağın temel bilgi ve tekniklerini öğrenmek |
İçeriği | Temel mutfak eşyalarının tanıtılması, Temel yemek Bilgisi, Bıçak kullanımı ve kullanma teknikleri, Uluslararası doğrama yöntemleri, temel Fondlar, temel çorbalar, sıcak soslar, temel sebze ve meyvelerin tanıtılması. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Mutfak Personelini tanır ve organizasyon yapısını bilir |
2 | Mutfak eşyalarını tanır ve kullanır |
3 | Uluslararası doğrama yöntemlerini uygular |
4 | Temel Fond’ları ve Çorbaları hazırlar. |
5 | Mutfakta kullanılan sıcak sosları hazırlar. |
6 | Mutfakta kullanılan sebze ve meyveleri tanır ve bunları işler |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Mutfağın hiyerarşik yapıya göre yönetim şeması ve mutfak bölümlerindeki çalışanların iş ve görev tanımları | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
2 | Mutfak Eşyalarının tanıtılması | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
3 | Temel bıçak kullanım teknikleri, Jülienne, Brunoise, Jardiniére, Macedoine,Mire poix, Paysanne ,Batonnets, Vichy, ve diğer şekillerde doğramalar | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
4 | Mutfak da kullanılan Sebze ve Meyvelerin Özellikleri ve Hazırlanması | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
5 | Temel sebze ve Balık Fondu | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
6 | Temel Beyaz Fond'un üretilmesi ve saklanması | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
7 | Temel Kahverengi Fond'un üretilmesi ve saklanması | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
8 | Ara Sınav | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
9 | Dömi Glass Sos ve Kullanım alanları | Sınav |
10 | Sıcak Soslar | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
11 | Sıcak Soslar | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
12 | Berrak Çorbalar | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
13 | Koyu kıvamlı Çorbalar | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
14 | Yöresel Çorbalar | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
15 | Uluslararası ve Özel Çorbalar | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
16 | Son Sınav | Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Türkan C. (2009) Yemek Repertuarı, Ankara: Sistem Ofset | ||
2 | Türkan C. (2007) Uygulamalı Yemek Yapma Tekniği, İstanbul : İnkılap Yayınları | ||
3 | Coller M. Colin S.(2004) Success in Principles of Catering, London: John Murray | ||
4 | MSA Profesyonel Aşçılık Reçeteleri(2011), M.S.A. Yayınları | ||
5 | Willams C.(2011) Mutfak Sırları, İstanbul : Ntv Yayınları | ||
6 | Ojugo C. (2009) Practival Food and Bavarege Cost Control, NY:Delmar Ltd. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.2 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.2 | 3 | 1. Ödev |
3 | 0.3 | 13 | Dönem Ödevi |
4 | 0.3 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Mutfak Personelini tanır ve organizasyon yapısını bilir | 5͵6͵7͵8͵13 | 1͵2͵3͵4 |
2 | Mutfak eşyalarını tanır ve kullanır | 2͵5͵7͵8 | 1͵2͵3͵4 |
3 | Uluslararası doğrama yöntemlerini uygular | 2͵5͵6͵7͵8͵13͵14 | 1͵2͵3͵4 |
4 | Temel Fond’ları ve Çorbaları hazırlar. | 2͵5͵6͵7͵8͵14 | 1͵2͵3͵4 |
5 | Mutfakta kullanılan sıcak sosları hazırlar. | 2͵5͵7͵8͵13͵14 | 1͵2͵3͵4 |
6 | Mutfakta kullanılan sebze ve meyveleri tanır ve bunları işler | 2͵5͵7͵8͵13͵14 | 1͵2͵3͵4 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 8 | 112 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 14 | 3 | 42 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 8 | 8 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 1 | 14 | 14 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 8 | 8 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
200 |