Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GASTRONOMİ VE GIDA BİLİMİNE GİRİŞ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GST105 Güz 2 2 3 4
Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Yrd. Doç.Dr. Serpil YALIM KAYA
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı temel gıda bileşenleri, gıda bileşenlerinin özellikleri ve işleme ve depolama sırasında gıda bileşenlerindeki değişimler ile ilgili bilgilerin kazandırılmasıdır.
İçeriği Bu ders kapsamında gıdayı oluşturan bileşenlerin fiziksel ve kimyasal yapıları, gıda hazırlamada bu bileşenlerin fiziksel ve işlevsel etkileri ve gıda bileşenlerinde gıdaların hazırlama, depolama ve saklama aşamalarında meydana gelen değişimler anlatılacaktır.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Gıda maddelerinin temel bileşim öğelerini bilir.
2 Gıda maddelerinin işlenmesi sırasında gıdanın temel bileşenlerinde meydana gelen değişimleri ve bu değişimlerin yiyecek-içecek kalitesi üzerindeki etkilerini yorumlar
3 Gıda maddelerinin yapısında bulunan suyun önemini ve diğer gıda bileşenleri ile olan ilişkisini tanımlar.
4 Protein ve aminoasitleri yorumlar.
5 Monosakkaritler, oligosakkaritler ve polisakkaritleri analiz eder.
7 Gıda katkı maddelerini tanımlar.
6 Lipidler ve yağ asitlerini yorumlar.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
3 Gıdalarda bulunan suyun önemi ve fonksiyonları. Anlatım, tartışma
1 Giriş - Gastronomi ile ilgili kavramlar. Anlatım, tartışma
2 Gastronominin bilimsel ve sanatsal yönleri. - Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde gıda biliminin temellerini öğrenmenin amacı. Anlatım, tartışma
4 Gıdalarda bulunan suyun yapısı, miktar ve çeşidinin gıdanın fiziksel ve duyusal özellikleri üzerindeki etkisi. Anlatım, tartışma
5 Gıdalarda bulunan karbonhidratlar; basit şekerler ve kompleks karbonhidratlar. Anlatım, tartışma
6 Gıdalarda bulunan karbonhidratların önemi ve fonksiyonları. Anlatım, tartışma
7 Gıdalarda bulunan proteinler ve aminoasitler. Anlatım, tartışma
8 Gıdalarda bulunan proteinlerin önemini ve fonksiyonları - protein denatürasyonu Anlatım, tartışma
9 Ara sınav
10 Emülsiyon, köpük ve jel oluşumu. Anlatım, tartışma
11 Emülsiyon, köpük ve jel oluşumu. Anlatım, tartışma
12 Gıdalarda bulunan lipidlerin önemini ve fonksiyonları. Anlatım, tartışma
13 Gıdalarda bulunan lipidlerin önemini ve fonksiyonları. Anlatım, tartışma
14 Gıda katkı maddeleri Anlatım, tartışma
15 Gıda katkı maddeleri Anlatım, tartışma
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Saldamlı, İlbilge. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2007.
2 Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema, O.R. Fennema's Food Chemistry, Fourth Edition (Food Science and Technology). CRS Press, 2007.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Gıda maddelerinin temel bileşim öğelerini bilir. 2 1͵2
2 Gıda maddelerinin işlenmesi sırasında gıdanın temel bileşenlerinde meydana gelen değişimleri ve bu değişimlerin yiyecek-içecek kalitesi üzerindeki etkilerini yorumlar 2 1͵2
3 Gıda maddelerinin yapısında bulunan suyun önemini ve diğer gıda bileşenleri ile olan ilişkisini tanımlar. 2 1͵2
4 Protein ve aminoasitleri yorumlar. 2 1͵2
5 Monosakkaritler, oligosakkaritler ve polisakkaritleri analiz eder. 2 1͵2
7 Gıda katkı maddelerini tanımlar. 2 1͵2
6 Lipidler ve yağ asitlerini yorumlar. 2 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 4 56
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 3 3
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 3 2 6
10 Ara Proje 0 0 0
12 Son Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 5 5
15 Son Sınav 1 1 1
100