Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

AVRUPA MUTFAK KÜLTÜRÜ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GST422 Bahar 1 2 2 1
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Seçmeli
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Yrd. Doç. Dr. Gürrkan AKDAĞ
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Dersin amacı, Türkiye’ye yönelik turizm talebinde büyük bir paya sahip olan Avrupa ülkelerinin yeme-içme alışkanlıklarını incelenmektedir.
İçeriği Öğrenciler, Avrupa ülkelerinin mutfak kültürlerini; tarihsel gelişim, bölgelere göre gözlenen farklılıklar, pişirme yöntemleri, sofra düzeni ve adabı, yiyecek ve içeceklerin sunumu gibi özellikleri araştırırlar.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Öğrenciler, gastronomi kavramını bilir.
2 Avrupa gastronomisi hakkında yorum yapabilir
3 Gastronomi ile ilgili ulusal ve uluslararası literatürü okuyabilir.
4 Gastronomi turizmi ile ilgili son trendleri yorumlayabilir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Uluslararası Gastronomiye Genel Bakış Anlatım
2 Kuzey Avrupa Yiyecek-İçecek Kültürü
3 İber Yarımadası Yiyecek-İçecek Kültürü
4 Fransa Mutfağı, Yiyecek-İçecek Kültürü
5 İtalya Mutfağı, Yiyecek-İçecek Kültürü
6 Balkan Ülkeleri, Yiyecek-İçecek Kültürü
7 Avrupa’da modern mutfak kültürü
8 Ara Sınav Sınav
9 Gastronomi ve turizm ilişkisi
10 Yunanistan yiyecek-içecek kültürü
11 Doğu Avrupa yiyecek-içecek kültürü
12 Orta Avrupa yiyecek-içecek kültürü
13 Yeni mutfak trendleri
14 Avrupa gastronomisi ile alakalı bilimsel yazın
15 Genel ders değerlendirmesi
16 Son Sınav Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 1. Sarıışık, M. (2013). Uluslararası Gastronomi (Temel Özellikler - Örnek Menüler ve Reçeteler), Ankara: Detay Yayıncılık.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Öğrenciler, gastronomi kavramını bilir. 2͵8͵12 1͵2
2 Avrupa gastronomisi hakkında yorum yapabilir 2͵8͵12 1͵2
3 Gastronomi ile ilgili ulusal ve uluslararası literatürü okuyabilir. 2͵8͵12 1͵2
4 Gastronomi turizmi ile ilgili son trendleri yorumlayabilir. 2͵8 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 0 0
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 14 2 28
6 Ara Sınav için Hazırlık 0 0 0
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 0 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 0 0 0
15 Son Sınav 1 4 4
75