Ders Bilgileri
AVRUPA MUTFAK KÜLTÜRÜ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GST422 | Bahar | 1 | 2 | 2 | 1 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
Dili | tr |
Türü | Seçmeli |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Yrd. Doç. Dr. Gürrkan AKDAĞ |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Dersin amacı, Türkiye’ye yönelik turizm talebinde büyük bir paya sahip olan Avrupa ülkelerinin yeme-içme alışkanlıklarını incelenmektedir. |
İçeriği | Öğrenciler, Avrupa ülkelerinin mutfak kültürlerini; tarihsel gelişim, bölgelere göre gözlenen farklılıklar, pişirme yöntemleri, sofra düzeni ve adabı, yiyecek ve içeceklerin sunumu gibi özellikleri araştırırlar. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Öğrenciler, gastronomi kavramını bilir. |
2 | Avrupa gastronomisi hakkında yorum yapabilir |
3 | Gastronomi ile ilgili ulusal ve uluslararası literatürü okuyabilir. |
4 | Gastronomi turizmi ile ilgili son trendleri yorumlayabilir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Uluslararası Gastronomiye Genel Bakış | Anlatım |
2 | Kuzey Avrupa Yiyecek-İçecek Kültürü | |
3 | İber Yarımadası Yiyecek-İçecek Kültürü | |
4 | Fransa Mutfağı, Yiyecek-İçecek Kültürü | |
5 | İtalya Mutfağı, Yiyecek-İçecek Kültürü | |
6 | Balkan Ülkeleri, Yiyecek-İçecek Kültürü | |
7 | Avrupa’da modern mutfak kültürü | |
8 | Ara Sınav | Sınav |
9 | Gastronomi ve turizm ilişkisi | |
10 | Yunanistan yiyecek-içecek kültürü | |
11 | Doğu Avrupa yiyecek-içecek kültürü | |
12 | Orta Avrupa yiyecek-içecek kültürü | |
13 | Yeni mutfak trendleri | |
14 | Avrupa gastronomisi ile alakalı bilimsel yazın | |
15 | Genel ders değerlendirmesi | |
16 | Son Sınav | Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | 1. Sarıışık, M. (2013). Uluslararası Gastronomi (Temel Özellikler - Örnek Menüler ve Reçeteler), Ankara: Detay Yayıncılık. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Öğrenciler, gastronomi kavramını bilir. | 2͵8͵12 | 1͵2 |
2 | Avrupa gastronomisi hakkında yorum yapabilir | 2͵8͵12 | 1͵2 |
3 | Gastronomi ile ilgili ulusal ve uluslararası literatürü okuyabilir. | 2͵8͵12 | 1͵2 |
4 | Gastronomi turizmi ile ilgili son trendleri yorumlayabilir. | 2͵8 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 0 | 0 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 14 | 2 | 28 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav | 1 | 4 | 4 |
75 |