Ders Bilgileri
UZAKDOĞU MUTFAK KÜLTÜRÜ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GST414 | Bahar | 1 | 2 | 2 | 2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
Dili | tr |
Türü | Seçmeli |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Kemal ENES |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Uzak doğu mutfaklarına ait yemeklerin öğrenilmesi ve uygulanması |
İçeriği | Uzak doğu mutfağını oluşturan ülkelerin kültürel yapısını bilir. Uzak doğu mutfağına özgü başlangıçlar ve çorba örnekleri( Wonton – Chicken), Uzak doğu mutfağında pirincin önemi ve yemek çeşitleri, aperatifler özel yemek çeşitleri ( Çin mantısı, tatlı ekşi tavuk, soya soslu biftek) tatlı çeşitleri ( Kızartılmış muz, şans kurabiyeleri), Noodle çeşitleri ve yapımı. Japon mutfağında balık kullanımı, |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Uzak doğu Mutfağında çalışan Personelin beceri ve sorumluluklarını bilir. |
2 | Uzak Doğu Mutfağına özgü eşyaları tanır ve kullanır. |
3 | Uzak doğu mutfağını oluşturan ülkelerin kültürel yapısını bilir. |
4 | Uzak doğu mutfağına özgü yemekler yapar. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Uzak doğu mutfağının tanımı | Anlatım, Tartışma |
2 | Uzak doğu mutfağını oluşturan sofra kültürünün öğrenilmesi | Anlatım, Tartışma |
3 | Çin mutfağının tanıtılması ve bu mutfağa özgü başlangıçların öğrenilmesi | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
4 | Çin mutfağına özgü yemek çeşitlerinin öğrenilmesi | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
5 | Çin mutfağına özgü yemek çeşitlerinin öğrenilmesi | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
6 | Çin mutfağına özgü yemek çeşitlerinin öğrenilmesi | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
7 | Çin mutfağında pirincin kullanımı | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
8 | Ara Sınav | Sınav |
9 | Çin mutfağında noddle yapımı | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
10 | Çin Mutfağına özgü Tatlılar | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
11 | Japon mutfak kültürü ve bu mutfağa özgü başlangıçlar | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
12 | Japon mutfak kültürüne yemek çeşitleri ve özgün servisleri | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
13 | Japon mutfak kültürüne özgü balık çeşitleri ve özgün servisleri | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
14 | Japon mutfak kültürüne özgü balık çeşitleri ve özgün servisleri | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
15 | Japon mutfak kültürüne özgü balık çeşitleri ve özgün servisleri | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
16 | Son Sınav | Anlatım, Tartışma, Uygulama |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Whiteman K. (2010) Balık Yemekleri, London: Lorenz Book | ||
2 | Weston R. ( 2002 ) Cooking the Japanese Way,Minneapolis: Learner Pub. | ||
3 | Hanson K. L. (2002) Junior Worldmark Encyclopedia of Foods and Recipes of the World, Detroit: Gale Group | ||
4 | Montagne P. ( 1960) The New Larousse Gastronomique, New York : Crown Pub. | ||
5 | Yu L. (2002) Cooking the Chinese Way, Minneapolis: Learner Pub. | ||
6 | VJJ Publishing (2002) A taste of China ( Elektronik Kitap) |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Uzak doğu Mutfağında çalışan Personelin beceri ve sorumluluklarını bilir. | 2͵7͵8͵13͵14 | 1͵2 |
2 | Uzak Doğu Mutfağına özgü eşyaları tanır ve kullanır. | 2͵5͵6͵7͵8͵14 | 1͵2 |
3 | Uzak doğu mutfağını oluşturan ülkelerin kültürel yapısını bilir. | 2͵5͵7͵8͵14 | 1͵2 |
4 | Uzak doğu mutfağına özgü yemekler yapar. | 2͵5͵7͵8͵14 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 14 | 1 | 14 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 2 | 2 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
75 |