Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

UZAKDOĞU MUTFAK KÜLTÜRÜ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GST414 Bahar 1 2 2 2
Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili tr
Türü Seçmeli
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Kemal ENES
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Uzak doğu mutfaklarına ait yemeklerin öğrenilmesi ve uygulanması
İçeriği Uzak doğu mutfağını oluşturan ülkelerin kültürel yapısını bilir. Uzak doğu mutfağına özgü başlangıçlar ve çorba örnekleri( Wonton – Chicken), Uzak doğu mutfağında pirincin önemi ve yemek çeşitleri, aperatifler özel yemek çeşitleri ( Çin mantısı, tatlı ekşi tavuk, soya soslu biftek) tatlı çeşitleri ( Kızartılmış muz, şans kurabiyeleri), Noodle çeşitleri ve yapımı. Japon mutfağında balık kullanımı,

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Uzak doğu Mutfağında çalışan Personelin beceri ve sorumluluklarını bilir.
2 Uzak Doğu Mutfağına özgü eşyaları tanır ve kullanır.
3 Uzak doğu mutfağını oluşturan ülkelerin kültürel yapısını bilir.
4 Uzak doğu mutfağına özgü yemekler yapar.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Uzak doğu mutfağının tanımı Anlatım, Tartışma
2 Uzak doğu mutfağını oluşturan sofra kültürünün öğrenilmesi Anlatım, Tartışma
3 Çin mutfağının tanıtılması ve bu mutfağa özgü başlangıçların öğrenilmesi Anlatım, Tartışma, Uygulama
4 Çin mutfağına özgü yemek çeşitlerinin öğrenilmesi Anlatım, Tartışma, Uygulama
5 Çin mutfağına özgü yemek çeşitlerinin öğrenilmesi Anlatım, Tartışma, Uygulama
6 Çin mutfağına özgü yemek çeşitlerinin öğrenilmesi Anlatım, Tartışma, Uygulama
7 Çin mutfağında pirincin kullanımı Anlatım, Tartışma, Uygulama
8 Ara Sınav Sınav
9 Çin mutfağında noddle yapımı Anlatım, Tartışma, Uygulama
10 Çin Mutfağına özgü Tatlılar Anlatım, Tartışma, Uygulama
11 Japon mutfak kültürü ve bu mutfağa özgü başlangıçlar Anlatım, Tartışma, Uygulama
12 Japon mutfak kültürüne yemek çeşitleri ve özgün servisleri Anlatım, Tartışma, Uygulama
13 Japon mutfak kültürüne özgü balık çeşitleri ve özgün servisleri Anlatım, Tartışma, Uygulama
14 Japon mutfak kültürüne özgü balık çeşitleri ve özgün servisleri Anlatım, Tartışma, Uygulama
15 Japon mutfak kültürüne özgü balık çeşitleri ve özgün servisleri Anlatım, Tartışma, Uygulama
16 Son Sınav Anlatım, Tartışma, Uygulama

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Whiteman K. (2010) Balık Yemekleri, London: Lorenz Book
2 Weston R. ( 2002 ) Cooking the Japanese Way,Minneapolis: Learner Pub.
3 Hanson K. L. (2002) Junior Worldmark Encyclopedia of Foods and Recipes of the World, Detroit: Gale Group
4 Montagne P. ( 1960) The New Larousse Gastronomique, New York : Crown Pub.
5 Yu L. (2002) Cooking the Chinese Way, Minneapolis: Learner Pub.
6 VJJ Publishing (2002) A taste of China ( Elektronik Kitap)

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Uzak doğu Mutfağında çalışan Personelin beceri ve sorumluluklarını bilir. 2͵7͵8͵13͵14 1͵2
2 Uzak Doğu Mutfağına özgü eşyaları tanır ve kullanır. 2͵5͵6͵7͵8͵14 1͵2
3 Uzak doğu mutfağını oluşturan ülkelerin kültürel yapısını bilir. 2͵5͵7͵8͵14 1͵2
4 Uzak doğu mutfağına özgü yemekler yapar. 2͵5͵7͵8͵14 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 14 1 14
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 1 1
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 2 2
15 Son Sınav 1 1 1
75