Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

YİYECEK İÇECEK MALİYET MUHASEBESİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GST208 Bahar 1 2 2 4
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Dr. Öğrt. Üyesi Ozan GÜLER
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı, Yiyecek içecek işletmelerinde maliyet kontrolünün nasıl uygulanacağının öğretilmesidir.
İçeriği Maliyet kontrolünün tanımı, kapsamı, önemi, amacı ve temel kavramlar, yiyecek, içecek ve işgücü maliyet kontrol süreçleri, fiyatlama yaklaşımları, maliyet ve satışların analizi, maliyetlerin dağıtımı, maliyet-kara geçiş analizleri.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Maliyet kontrolünün önemini açıklayabilir.
2 Maliyet kontrol yöntemlerini uygulayabilir.
3 Maliyet kontrolü ile ilgili analizler yapabilir.
4 Başabaş noktasını hesaplayabilir.
5 Yiyecek içecek işletmelerinde fiyatlama ve fiyatlama yaklaşımlarının planlanmasını açıklayabilir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Maliyet kontrolünün tanımı, kapsamı, önemi, amacı ve temel kavramlar Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası
2 Yiyecek maliyet kontrol süreci: Satın alma, tesellüm, depolama ve dağıtım kontrolü Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası
3 Yiyecek maliyet kontrol süreci: Üretim kontrolü Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası
4 Yiyecek maliyet kontrol süreci: Gelir kontrolü Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası
5 İçecek maliyet kontrol süreci: Satın alma kontrolü Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası
6 İçecek maliyet kontrol süreci: Tesellüm kontrolü Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası
7 İçecek maliyet kontrol süreci: Depolama kontrolü ve dağıtım Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası
8 Ara Sınav Yazılı Sınav
9 İçecek maliyet kontrol süreci: İçecek üretim kontrolü Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası
10 İçecek maliyet kontrol süreci: Gelir kontrolü Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası
11 İşgücü maliyet kontrolü Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası
12 Yiyecek içecek işletmelerinde fiyatlama ve fiyatlama yaklaşımlarının planlanması Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası
13 Yiyecek içecek maliyet kontrol yöntemleri Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası
14 Maliyet ve satışların analizi Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası
15 Maliyetlerin dağıtımı ve maliyet-kara geçiş analizleri Anlatım, soru-cevap, beyin fırtınası
16 Son Sınav Yazılı Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Konaklama İşletmelerinde Yiyecek&İçecek Maliyet Kontrolü, maliyet ve satışların analizi, Yaşar Yılmaz, Detay Yayıncılık, Ankara, 2010.
2 Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Alparslan Usal ve Osman Avşar Kurgun, Detay Yayıncılık, Ankara, Ekim 2003

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.35 1 1. Ara Sınav
2 0.45 5 Son Sınav
3 0.1 3 1. Ödev
4 0.1 3 2. Ödev

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Maliyet kontrolünün önemini açıklayabilir. 1͵2͵3͵9 1͵2͵3͵4
2 Maliyet kontrol yöntemlerini uygulayabilir. 1͵2͵3͵9 1͵2͵3͵4
3 Maliyet kontrolü ile ilgili analizler yapabilir. 1͵2͵3͵9 1͵2͵3͵4
4 Başabaş noktasını hesaplayabilir. 1͵2͵3͵9 1͵2͵3͵4
5 Yiyecek içecek işletmelerinde fiyatlama ve fiyatlama yaklaşımlarının planlanmasını açıklayabilir. 1͵2͵3͵9 1͵2͵3͵4

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 7 7
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 0 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 6 6
15 Son Sınav 1 2 2
100