Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

GIDA GÜVENLİĞİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GST204 Bahar 2 0 2 2
Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Yrd. Doç. Dr. Serpil YALIM KAYA
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı; güvenli gıda üretiminde; gıda zehirlenmelerini önlemek ve hijyeni sağlamak için besinlerin satın alınmasından servisine kadar geçen süçteki kural ve ilkelerin öğretilmesidir.
İçeriği Bu ders kapsamında; yiyecek-içecek sektöründe üretimden sunuma tüm süreçlerde mikrobiyal tehlike analizi ve gerekli önleyici faaliyetler, çalışanlar için kişisel hijyenin önemi; mutfak ve araç gerecin sanitasyonu ve HACCP- ISO 22000 kavramları anlatılacaktır.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Yiyecek içecek işletmelerinde gıda güvenliği ve personel hijyeninin önemini kavrar.
2 Gıda güvenliği yönetim sistemlerini hakkında bilgi sahibidir.
3 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları tanımlar.
4 Gıdalara potansiyel olarak bulaşabilecek, fiziksel, biyolojik ve kimyasal tehlikeleri bilir

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Giriş – Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde gıda güvenliginin temelerini öğrenmenin önemi. Anlatım, tartışma
2 Gıda güvenliği ile ilgili temel kavramlar – hijyen ve sanitasyon. Anlatım, tartışma
3 Gıdalara potansiyel olarak bulaşabilecek, fiziksel, biyolojik ve kimyasal tehlikeler. Anlatım, tartışma
4 Gıdalara potansiyel olarak bulaşabilecek, fiziksel, biyolojik ve kimyasal tehlikeler. Anlatım, tartışma
5 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar; gıda zehirlenmeleri; enfeksiyon ve intoksikasyonlar. Anlatım, tartışma
6 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar; gıda zehirlenmeleri; enfeksiyon ve intoksikasyonlar. Anlatım, tartışma
7 Gıdaların satın alınması ve depolanması sırasında hijyen ve sanitasyon. Anlatım, tartışma
8 Yiyecek hazırlama, pişirme ve servis sırasında hijyen ve sanitasyon. Anlatım, tartışma
9 Ara Sınav
10 Gıda güvenliğinde personel hijyeninin önemi. Anlatım, tartışma
11 Mutfak ve araç gereçlerinin sanitasyonu – hijyen ve sanitasyon sağlamada kullanılan deterjan ve dezenfektanlar. Anlatım, tartışma
12 Gıda güvenliği yönetim sistemleri: HACCP temelleri ve uygulamaları. Anlatım, tartışma
13 Gıda güvenliği yönetim sistemleri: HACCP uygulamaları. Anlatım, tartışma
14 Gıda güvenliği yönetim sistemleri: ISO 22000 temelleri ve uygulamaları. Anlatım, tartışma
15 Gıda güvenliği yönetim sistemleri: ISO 22000 uygulamaları. Anlatım, tartışma
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Bulduk, S., Gıda ve Personel Hijyeni, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007.
2 Ünlütürk, A., Turantaş, F., Gıda Mikrobiyolojisi, Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, Bornova İzmir, 2003.
3 Marriott, N.G. and Gravani, R.B., Principles of Food Sanitation. (5th ed.). Springer Publishing, USA, 2006.
4 Cichy, R.F., Food Safety: Managing with the HACCP System. (2nd ed.). The Educational Institute of American Hotel and Lodging Association, USA, 2006.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Yiyecek içecek işletmelerinde gıda güvenliği ve personel hijyeninin önemini kavrar. 1͵3͵5 1͵2
2 Gıda güvenliği yönetim sistemlerini hakkında bilgi sahibidir. 1͵3͵5 1͵2
3 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları tanımlar. 1͵3͵5 1͵2
4 Gıdalara potansiyel olarak bulaşabilecek, fiziksel, biyolojik ve kimyasal tehlikeleri bilir 1͵3͵5 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 2 28
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 2 2
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 1 2 2
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 0 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 2 2
15 Son Sınav 1 1 1
50