Ders Bilgileri
YİYECEK İÇECEK SERVİSİ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GST112 | Bahar | 1 | 2 | 2 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Nuray ALTUN |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilerin, yiyecek içecek hizmetlerinin kapsamı, yiyecek içecek birimleri ve servisi hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. |
İçeriği | Ders esas itibariyle, yiyecek içecek servisi ve sunulan hizmetleri kapsar. Dersin kapsadığı bazı konular, yiyecek içecek işletmeleri, menü planlama, servis, bar, ziyafet organizasyonlarıdır. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | 1. Yiyecek-İçecek Endüstrisini ve özelliklerini bilir. |
2 | 2. Yiyecek içecek birimlerindeki iş akışı ve servis sürecini kavrar. |
3 | 3. Servis yöntemlerini bilir ve uygular |
4 | 4. Teorik bilgiyle uygulamayı bağdaştırır. |
5 |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Genel bilgiler ve tanımlar (Yiy. iç. endüstrisi, birimleri, yönetimi, kontrol vb) | Anlatım, Uygulama |
2 | Yiyecek içecek birimlerimde iş akışı ve personel (özellikleri, görev ve sorumlulukları ) | Anlatım, Uygulama |
3 | Restoranda kullanılan malzemeler (servis arabaları, masa sandalye, örtüler vb,) | Anlatım, Uygulama |
4 | Servis hizmetlerinin yürütülmesi, ofis çalışmaları, restoranın hazırlanması | Anlatım, Uygulama |
5 | Servis araç gereçleri, bakımı ve kullanılmaları, servant ve istasyonların hazırlanması kuver vb | Anlatım, Uygulama |
6 | Servis yöntemleri | Anlatım, Uygulama |
7 | Servis süreci, servis takımlarının taşınması, boşların toplanması | Anlatım, Uygulama |
8 | Ara sınav | |
9 | Hijyen ve sanitasyon | Anlatım, Uygulama |
10 | Menü planlama ve dizaynı | Anlatım, Uygulama |
11 | Kafeterya hizmeti ve oda servis hizmeti, kahvaltı servisi | Anlatım, Uygulama |
12 | Ziyafetler, Tesis Dışı Ziyafet Organizasyonları | Anlatım, Uygulama |
13 | İçkiler ve içecek servisi | Anlatım, Uygulama |
14 | Restoran İşletmelerinde Konuk İlişkileri Yönetimi | Anlatım, Uygulama |
15 | Tartışma | |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | 1. Yiyecek İçecek Yönetimi II | Şule Çetin, Mersin,2003 | |
2 | 2. Yiyecek İçecek Servisi | (2005),Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | 1. Yiyecek-İçecek Endüstrisini ve özelliklerini bilir. | 8͵15 | 1͵2 |
2 | 2. Yiyecek içecek birimlerindeki iş akışı ve servis sürecini kavrar. | 8͵15 | 1͵2 |
3 | 3. Servis yöntemlerini bilir ve uygular | 8͵15 | 1͵2 |
4 | 4. Teorik bilgiyle uygulamayı bağdaştırır. | 8͵15 | 1͵2 |
5 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 8 | 8 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 9 | 9 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
75 |