Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

YİYECEK İÇECEK SERVİSİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GST112 Bahar 1 2 2 3
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Nuray ALTUN
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin, yiyecek içecek hizmetlerinin kapsamı, yiyecek içecek birimleri ve servisi hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.
İçeriği Ders esas itibariyle, yiyecek içecek servisi ve sunulan hizmetleri kapsar. Dersin kapsadığı bazı konular, yiyecek içecek işletmeleri, menü planlama, servis, bar, ziyafet organizasyonlarıdır.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 1. Yiyecek-İçecek Endüstrisini ve özelliklerini bilir.
2 2. Yiyecek içecek birimlerindeki iş akışı ve servis sürecini kavrar.
3 3. Servis yöntemlerini bilir ve uygular
4 4. Teorik bilgiyle uygulamayı bağdaştırır.
5

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Genel bilgiler ve tanımlar (Yiy. iç. endüstrisi, birimleri, yönetimi, kontrol vb) Anlatım, Uygulama
2 Yiyecek içecek birimlerimde iş akışı ve personel (özellikleri, görev ve sorumlulukları ) Anlatım, Uygulama
3 Restoranda kullanılan malzemeler (servis arabaları, masa sandalye, örtüler vb,) Anlatım, Uygulama
4 Servis hizmetlerinin yürütülmesi, ofis çalışmaları, restoranın hazırlanması Anlatım, Uygulama
5 Servis araç gereçleri, bakımı ve kullanılmaları, servant ve istasyonların hazırlanması kuver vb Anlatım, Uygulama
6 Servis yöntemleri Anlatım, Uygulama
7 Servis süreci, servis takımlarının taşınması, boşların toplanması Anlatım, Uygulama
8 Ara sınav
9 Hijyen ve sanitasyon Anlatım, Uygulama
10 Menü planlama ve dizaynı Anlatım, Uygulama
11 Kafeterya hizmeti ve oda servis hizmeti, kahvaltı servisi Anlatım, Uygulama
12 Ziyafetler, Tesis Dışı Ziyafet Organizasyonları Anlatım, Uygulama
13 İçkiler ve içecek servisi Anlatım, Uygulama
14 Restoran İşletmelerinde Konuk İlişkileri Yönetimi Anlatım, Uygulama
15 Tartışma
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 1. Yiyecek İçecek Yönetimi II Şule Çetin, Mersin,2003
2 2. Yiyecek İçecek Servisi (2005),Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 1. Yiyecek-İçecek Endüstrisini ve özelliklerini bilir. 8͵15 1͵2
2 2. Yiyecek içecek birimlerindeki iş akışı ve servis sürecini kavrar. 8͵15 1͵2
3 3. Servis yöntemlerini bilir ve uygular 8͵15 1͵2
4 4. Teorik bilgiyle uygulamayı bağdaştırır. 8͵15 1͵2
5

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 8 8
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 9 9
15 Son Sınav 1 1 1
75