Ders Bilgileri
BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GST108 | Bahar | 3 | 0 | 3 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Yrd.Doç.Dr. Serpil YALIM KAYA |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu ders yeterli ve dengeli beslenmenin genel bilimsel ilkelerini öğretmeyi amaçlamaktadır. |
İçeriği | Bu ders kapsamında; beslenme ve sağlık ilişkisi, besleyici ve sağlıklı bir diyetin bileşenleri, kişisel beslenme ilkeleri, enerji gereksinmeleri ve hesaplamaları, karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineraller gibi gıda bileşenlerinin beslenme üzerindeki önemi, dengeli beslenme ve menu planlama gibi konular işlenecektir. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Beslenmenin temel ilkelerini ve sağlıkla ilişkisini kavrar. |
2 | Temel gıda bileşenlerinin (karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler ve mineraller) vücuttaki fonksiyonlarını ve beslenmedeki önemini kavrar. |
3 | Dengesiz ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan sorunları ve hastalıkları kavrar. |
4 | Yemeklerin kalorisini hesaplar. |
5 | Yetişkin bireylerin günlük enerji gereksinimlerini hesaplar. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Giriş. – Gıda Bileşenlerinin beslenme açısından önemi. | Anlatım, tartışma |
2 | Gıdaların vücuttaki fonksiyonları. | Anlatım, tartışma |
3 | Karbonhidratlar ve beslenmedeki önemi. | Anlatım, tartışma |
4 | Yağlar ve beslenmedeki önemi. | Anlatım, tartışma |
5 | Proteinler ve beslenmedeki önemi. | Anlatım, tartışma |
6 | Besin öğelerinin metabolizması. | Anlatım, tartışma |
7 | Yeterli ve dengeli beslenme. | Anlatım, tartışma |
8 | Beslenme ve sağlık ilişkisi. | Anlatım, tartışma |
9 | Ara sınav | |
10 | Günlük enerji ihtiyacının hesaplanması. | Anlatım, tartışma |
11 | Yemek kalorisi hesaplama. | Anlatım, tartışma |
12 | Yemek kalorisi hesaplama. | Anlatım, tartışma |
13 | Bazı gıdaların ortalama besin içerikleri. – Pişirme yöntemleri ve pişme esnasında önemli besin değeri kayıpları. | Anlatım, tartışma |
14 | Bazı hastalıklar için beslenme şekilleri. | Anlatım, tartışma |
15 | Sağlıklı menüler oluşturma ve menülerin besin içeriği değerlerinin hesaplanması. | Anlatım, tartışma |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Erdoğan, S. Beslenme ve Besin Teknolojisi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009. | ||
2 | Bulduk, S. Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama, Detay Yayıncılık, 2005. | ||
3 | Baysal, A. Beslenme, Hatipoğlu, Ankara, Yayıncılık, 2009. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Beslenmenin temel ilkelerini ve sağlıkla ilişkisini kavrar. | 2 | 1͵2 |
2 | Temel gıda bileşenlerinin (karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler ve mineraller) vücuttaki fonksiyonlarını ve beslenmedeki önemini kavrar. | 2 | 1͵2 |
3 | Dengesiz ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan sorunları ve hastalıkları kavrar. | 2͵3 | 1͵2 |
4 | Yemeklerin kalorisini hesaplar. | 2 | 1͵2 |
5 | Yetişkin bireylerin günlük enerji gereksinimlerini hesaplar. | 2 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 3 | 3 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 3 | 3 | 9 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
75 |