Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

MUTFAK İŞ GÜVENLİĞİ VE İLK YARDIM
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GST106 Bahar 1 2 2 4
Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör.Dr. Gülser YAVUZ
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Öğrencilerin mutfak güvenliği ve ilk yardım gerektiren durumlara müdahaleleri konusunda bilgi sahibi olmalarını amaçlar.
İçeriği İş güvenliğin tanımı ve önemi, güvenli bir ortamın kuralları, mutfak kazaları( yanık ve haşlanmaları, düşmeleri, kesikleri, elektrik çarpmaları) ve güvenlik önlemleri, mutfak personelinin dikkat etmesi gereken hijyen kuralları, İlkyardımın önemi ve ilkyardımda temel ilkeler, ilkyardım malzemeleri ,yaralı taşıma teknikleri,yaşam bulguları, yaralıların değerlendirilmesi,solunum ve dolaşım sisteminde ilk yardım(temel yaşam desteği),kanamalarda, yaralanmalarda ve şokta ilk yardım,kırıklar, burkulmalar ve çıkıklarda ilkyardım,karın, kafa, göğüs yaralanmalarında ilkyardım,tıbbi acil durumlarda[kalp krizi, kan şekeri düşüklüğü(hipoglisemi),kan şekeri yüksekliği( hiperglisemi), karında şiddetli ağrı, bilinç kaybı,sara,havale]ilkyardım,yanık, elektrik çarpmaları, sıcak çarpmaları, donmalarda ilkyardım,gıda zehirlenmeleri, alınacak önlemler ve ilkyardım ,böcek sokmalarında ilkyardım,göz, kulak ve buruna yabancı cisim kaçmasında ve boğulmalarda ilkyardım.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Güvenli iş ortamının kurallarını sıralayabilir.
2 Mutfak kazaları ve güvenlik önlemlerine yönelik bilgilerini kullanabilir.
3 Mutfak personelinin dikkat etmesi gereken hijyen kurallarını uygulayabilir.
4 Hızlı değerlendirme, karar verme ve duruma en uygun malzemeyi temin ederek uygulama yapabilir.
5 İlk yardım gerektiren durumlarda yapılacak uygulamalara ilişkin bilgilerini kullanabilir.
6 Ani hastalanan veya herhangi bir kazaya maruz kalan bireylerin hayatını kurtarmak amacıyla alınacak önlemlere ilişkin bilgilerini kullanabilir.
7 Kazaya maruz kalan bireylerin, sakatlığını önlemek ya da sınırlandırmak amacıyla zamanında ve yerinde alınacak önlemlere ilişkin bilgilerini kullanabilir.
8 Gerektiğinde temel yaşam desteği uygulayabilir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Öğrencilerle tanışma, ders programının ve yararlanılacak kaynakların açıklanması. Anlatım
2 İş güvenliğin tanımı ve önemi, güvenli bir ortamın kuralları, mutfak kazaları( yanık ve haşlanmaları, düşmeleri, kesikleri, elektrik çarpmaları) ve güvenlik önlemleri Anlatım
3 Mutfak personelinin dikkat etmesi gereken hijyen kuralları Anlatım
4 İlkyardımın önemi ve ilkyardımda temel ilkeler, ilkyardım malzemeleri ,yaralı taşıma teknikleri Anlatım
5 Yaşam bulguları ve yaralıların değerlendirilmesi Anlatım
6 Solunum ve dolaşım sisteminde ilk yardım(temel yaşam desteği) Anlatım
7 I.Ara sınav
8 Kanamalarda, yaralanmalarda ve şokta ilk yardım, Anlatım
9 Kırıklar, burkulmalar ve çıkıklarda ilkyardım, Anlatım
10 Karın, kafa, göğüs yaralanmalarında ilkyardım Anlatım
11 Tıbbi acil durumlarda[kalp krizi, kan şekeri düşüklüğü(hipoglisemi),kan şekeri yüksekliği( hiperglisemi), karında şiddetli ağrı, bilinç kaybı,sara,havale]ilkyardım Anlatım
12 Yanık, elektrik çarpmaları, sıcak çarpmaları, donmalarda ilkyardım Anlatım
13 Gıda zehirlenmeleri, alınacak önlemler ve ilkyardım böcek sokmalarında ilk yardım Anlatım
14 Göz, kulak ve buruna yabancı cisim kaçmasında ve boğulmalarda ilkyardım Anlatım
15 Ders değerlendirme Anlatım
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Sözen., C. 2012 ;İlk Yardım, Nobel Akademik yayıncılık Eğitim danışmanlık Tic.Ltd.Şti Mat, Ankara.
2 Süzen.,B . 2008; Temel İlk Yardım, Bedray Basın Yayıncılık Ltd. Şti, İstanbul.
3 Atıcı., A., Atıcı., Ş., Mert., E., ve diğerleri. 2006; İlk Yardım Uygulayıcı Kitabı, Mersin Üniversitesi İlk Yardım Araştırma Ve Uygulama merkezi, Mersin.
4 Amerikan Ortopedik Cerrahlar Akademisi, 1996; Hasta ve Yaralıların Acil Bakımı ve Nakledilmesi, Mısırlı Matbaacılık, İstanbul

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Güvenli iş ortamının kurallarını sıralayabilir. 1 1͵2
2 Mutfak kazaları ve güvenlik önlemlerine yönelik bilgilerini kullanabilir. 1 1͵2
3 Mutfak personelinin dikkat etmesi gereken hijyen kurallarını uygulayabilir. 1 1͵2
4 Hızlı değerlendirme, karar verme ve duruma en uygun malzemeyi temin ederek uygulama yapabilir. 1 1͵2
5 İlk yardım gerektiren durumlarda yapılacak uygulamalara ilişkin bilgilerini kullanabilir. 1 1͵2
6 Ani hastalanan veya herhangi bir kazaya maruz kalan bireylerin hayatını kurtarmak amacıyla alınacak önlemlere ilişkin bilgilerini kullanabilir. 1 1͵2
7 Kazaya maruz kalan bireylerin, sakatlığını önlemek ya da sınırlandırmak amacıyla zamanında ve yerinde alınacak önlemlere ilişkin bilgilerini kullanabilir. 1 1͵2
8 Gerektiğinde temel yaşam desteği uygulayabilir. 1 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 4 4
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 10 10
15 Son Sınav 1 1 1
100