15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri Düzenlenen Konferans ile Sona Erdi

Üniversitemiz tarafından “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’’ anma etkinlikleri kapsamında 11 Temmuz Perşembe günü saat 14:00’te konferans düzenlendi.

Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, Mersin İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ercan Elbir, KKTC Eğitim Kültür Ataşesi Yusuf İnanıroğlu, Akdeniz Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Kutlu, Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Ali Erhan Okyay, Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Bahtiyar Aydın,  Mersin Defterdarı Hatice İşcen Ercoşman, Mersin Vergi Dairesi Başkanı Adem Güngör, MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, Ticaret Borsası Genel Sekreteri İsmail Sarı, siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve dernek temsilcileri, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Kaya, Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Prof. Dr. Erol Yaşar, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Murat Yakar, Prof. Dr. Erdal Baykan, Doç. Dr. Esma Kadızade Dumanlı, Üniversitemiz Genel Sekreteri Vedat Güngör ile Üniversitemiz akademik ve idari personeli katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Üniversitemiz İslami İlimler Fakültesi Ar. Gör. Furkan Gan tarafından Kuran-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.

Etkinlik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından, 15 Temmuz darbe ve işgal girişiminin üçüncü yılı için hazırlanan kısa film gösterimi ile devam etti. Ardından 15 Temmuz Şehidi Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir anısına Dursun Ali Erzincanlı tarafından yazılan "30 Kuş" adlı şiir için hazırlanan video klip gösterildi.

Törende konuşan Rektörümüz Prof Dr. Ahmet Çamsarı, "Hain terör örgütü Fetö’ye üye alçaklar, o gece, şanlı Türk ordusunun, emniyet kuvvetlerinin üniformalarını kirleterek, tanklarla, savaş uçaklarıyla kendi milletini hedef almış, masum insanların üzerine kurşun ve bomba yağdırırken gözlerini bile kırpmamıştır." dedi.  

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz silah arkadaşlarının, Seyit onbaşıların, Şerife bacıların, Sütçü İmamların kısaca bütün Türk milletinin kahramanlık hikâyelerini idrak etmiş olsalar, bu işe kalkışmanın ağır bedeli olduğunu anlayacaklardı." diyen Rektörümüz Prof. Dr. Çamsarı, içerideki ve dışarıdaki destekçilerinin de yardımıyla 15 Temmuz  darbe girişimine kalkışma gafletinde bulunan hainlerin karşılarında Çanakkale ruhunun yaşadığı bu toprakların kahraman evlatlarını bulduğunu ifade etti. 

Her yıl 15 Temmuz’da, bir yandan Milletimizin onurlu mücadelesinin gururunun, diğer yandan o gece yitirilen masum canların, dökülen kanların hüznünün bir arada hissedildiğinin altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Çamsarı, Mersin Üniversitesi olarak demokrasi nöbetlerine katılarak, etkinlikler düzenleyerek milli iradeyi hiçe sayan demokrasi düşmanlarına karşı tavır ve kararlığın ilk andan itibaren net bir şekilde gösterildiğini ifade etti. Prof. Dr. Çamsarı, konuşmasını "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade buyurduğu gibi “15 Temmuz, tüm Türkiye'nin, milletimizin tüm fertlerinin zaferidir. 15 Temmuz tarihe bir kayıttır. Unutmayacak, unutturmayacağız.” sözleriyle sonlandırdı. 

Etkinlik daha sonra Üniversitemiz İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Baykan'ın "İbadet-İhanet", Üniversitemiz Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Cemal Altan'ın “15 Temmuz Darbe Girişiminin Sosyolojik Etkileri” başlıklı sunumlarından oluşan konferans ile devam etti. 

Prof. Dr. Erdal Baykan, Fetö'nün dini bir örgüt görünümü altında kirli emellerine dini kullanarak ulaşmaya çalıştığını, Türk milletinin başarma arzusunu, dinine bağlılığını ve devletine olan sadakatini istismar ettiğini belirtti. Prof. Dr. Baykan, "İnşallah ileride tarihçilerimiz aziz milletin ortaya koymuş olduğu bu özgürlük ve demokrasi mücadelesini insanlık tarihinde de bir dönüm noktası olarak da anacaktır." dedi. 

Prof. Dr. Cemal Altan ise konuşmasında 15 Temmuz hain darbe girişiminin Türkiye'deki diğer darbe ve kalkışmalardan yapı, içerik, uygulanış biçimi ve sonuçları bakımından farklılık taşıdığını belirtti. Darbe girişiminin başarısız olmasının nedenleri arasında ilk sırada halkın direnişinin yer aldığını belirten Prof. Dr. Altan, darbeyi planlayanların halkın tepkisini göz ardı ettiğini ancak halkın kendi iradesine ve demokrasisine sahip çıktığını ifade ederek, "Özellikle Cumhurbaşkanımızın bir televizyon kanalına bağlanarak konuşması, halkı sokaklara dökmüş, ardından camilerde selaların okunması ayrı bir etki yaratmış ve bütün bu halk direnişi ile birlikte hain darbe de önlenmiştir." dedi. 

2019-08-06 08:53:41
6108