Üniversitemiz 2019-2020 Akademik Açılış Töreni Gerçekleştirildi
Üniversitemiz 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni 30 Ekim Çarşamba günü gerçekleştirildi. Törenin ilk bölümünde Çiftlikköy Kampüsü Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtına, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’nın çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız okundu.
Açılış töreni daha sonra Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde devam etti. Törene Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Kahveci, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünal Ay, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, Aydıncık Kaymakamı Kamil Güzel, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Albay Oğuz Bavbek, Mersin İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Necip Çarıkcıoğlu, ilçe belediye başkan vekil ve temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının il müdürleri ve temsilcileri, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrencilerimiz katıldı.
Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşımız Öğr. Gör. Münif Akalın şefliğinde Üniversitemiz Nevit Kodallı Oda Orkestrası ve Devlet Konservatuvarı Korosu eşliğinde canlı olarak seslendirildi. Daha sonra Nevit Kodallı’nın Telli Turna Suiti icra edildi.
Üniversitemizin tanıtım filminin izlenmesinin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı açılış konuşmalarını yaptı. Cumhuriyetimizin 96. yılını kutlayarak ve başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi anarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, 16 fakülte, 7 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu, 31 araştırma merkezi, 5 bin personel ve 45.000 öğrenci ile Mersin Üniversitesi’nin her geçen gün daha da büyüyen, güçlenen ve geçmişten gelen deneyimini geleceğe başarıyla taşıyan bir eğitim kurumu haline geldiğini ifade etti.
Prof. Dr. Çamsarı, “Her yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerimizle birlikte aslında bizlerin de heyecanı, sorumluluğu artıyor. Çünkü biliyoruz ki ailelerinin bizlere emanet ettiği gençlerimize bizler de ülkemizin geleceğini emanet edeceğiz. İşte bu nedenle öğrencilerimize en iyi imkânları sunmaya, nitelikli bir eğitim vermeye gayret ederken, akademik yönden onları güçlü bir şekilde yarınlara hazırlarken, milli ve manevi duygularla, ülke sevgisiyle ve çalışma azmi ile yetişmelerine de büyük önem veriyoruz.” dedi.
Üniversitemize kazandırılan yeni fiziki mekânların yanı sıra TÜBİTAK ARDEB Ofisi, Yeni Nesil Bilim ve İnovasyon Merkezi, Teknoloji Transfer Ofisi, Teknokent, Mersin Genç Girişimcilik Merkezi gibi projelerin önemine de değinen Prof. Dr. Çamsarı, Avrupa Birliği, SODES ve TÜBİTAK projeleri başvurularında elde edilen başarılara vurgu yaptı.
23 Kasım 2018 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeniden Mersin Üniversitesi Rektörlüğü görevine atanmasının ardından da belirlenen hedeflere aynı kararlılıkla yürümeye devam ettiklerini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Çamsarı, kalite ve akreditasyon çalışmalarına ağırlık verdiklerini, Engelsiz Üniversite olma yolunda da önemli başarılar elde ettiklerini ifade etti.
En zor şartlarda bile yürüttüğü görevin kutsiyetinin gerektirdiği ne varsa fazlasıyla yapmaya çalışan akademik ve idari personele de teşekkür eden Prof. Dr. Çamsarı öğrencilere de seslenerek konuşmasını “Öğrencilerimizden üstlendikleri sorumlulukların bilinci ile hareket etmelerini, kendilerini her daim geliştirmelerini ve vatan sevgisini her türlü çıkardan üstün tutarak ülkemizin güçlü yarınlarında söz sahibi olmalarını rica ediyorum" sözleriyle noktaladı.
TÜBA tanıtım filminin izlenmesi sonrasında kürsüye gelen TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, açılış dersi davetleri için Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’ya teşekkürlerini sundu. Prof. Dr. Şeker, 4 yıl önce kalite sürecini değerlendirmek üzere geldiği Mersin Üniversitesi’nin o günden bu yana bir çok açıdan yaşadığı değişime mutlulukla şahit olduğunu ifade etti.
Bilim diplomasisinin göz ardı edilen ama eksikliği fark edildiğinde çok geç olan bir faaliyet olduğunu belirten Prof. Dr. Şeker, TÜBA şeref üyesi Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın uluslararası alanda yaptığı lobi faaliyetinin eşsiz bir değerde olduğunu vurguladı. Bu bağlamda ülkemizdeki üniversite sayısındaki nicel artışın nitelik bakımından da gelişmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Muzaffer Şeker, bilimi ve bilimsel eğitimi desteklemede TÜBA’nın yapmış olduğu faaliyetler hakkında da bilgi verdi.
Türkiye’de mezun öğrenci sayısı, üniversitelerin sıralaması, bilimsel yayınlar, uluslararası alandaki işbirlikleri gibi konularda sayısal verileri de paylaşan Prof. Dr. Şeker, bütçe kaynaklarının Ar-Ge faaliyetleri için ayrılmasında 2007 yılından bu yana artış olduğunu, bunun ülke ekonomisine de katkı sağladığını, gelecek yıllarda bunun katlanarak büyüyeceğini belirtti.
Konuşmalarının ardından TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’e Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı tarafından plaket ve hediye takdim edildi. Prof. Dr. Şeker de Rektörümüze TÜBA tarafından basılan Uluslararası Hukuk adlı kitabı takdim etti.
Haber vídeos için lütfen tıklayınız!
Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü