Gıda Mühendisliği Bölümü

2025-02-05 12:25:29
2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi Tek Ders Sınavları Duyurusu...
2025-01-10 13:20:47
2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi Bütünleme Sınavları...
2025-01-09 14:11:01
2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EK SINAV DUYURUSU...
2024-12-27 14:54:17
2024-2025 Güz Final Sınavları Programı...
2024-10-31 10:22:23
2024-2025 GÜZ ARA SINAV PROGRAMI...
2024-09-06 16:10:38
Gıda Mühendisliği Bölümü 2023-2024 Eğitim-öğretim Yılı Yaz Sonu 1.ve 2. Ek Sınav Prog...
2024-09-05 16:34:18
Ek Sınav Duyurusu (Yaz Okulu Sonrası)...
2024-07-19 15:08:18
2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2. EK SINAV PROGRAMI...
2024-07-12 13:47:22
2023-2024 Eğ. Öğ. Ek sınav Programı...
Gıda Mühendisliği Proğramı, Mühendislik Fakültesi'nin bir bölümü olarak 1993 yılında kurulmuştur. Öğrenimine 1993-1994 yılında 21 öğrenci ile Mersin Metropol binasında başlamıştır. 1994-1995 öğrenim yılında Üniversitenin Çiftlikköy kampüsündeki Mersin Meslek Yüksek Okulu binasının bir kısmına taşınmıştır. 1994-1997 yılları arasında eğitim ve öğretim Mersin Meslek Yüksek Okulu'nun derslik ve laboratuarlarında devam etmiştir. 1996-1997 öğrenim yılı; inşaatı aynı yıl tamamlanan Mühendislik Fakültesi Derslik Bloğunda bölümümüze ayrılan bir sınıfta tamamlanmıştır. Halen aynı binada 3 adet derslikte eğitim-öğretim devam etmektedir. Laboratuar uygulamaları ve araştırma çalışmaları, yapımı 2003 yılında tamamlanmış olan Laboratuar Binasında Bölümümüze ait 18 laboratuarda yürütülmektedir. Bölüm, lisans öğrencilerine fiziksel, kimyasal ve biyolojik bilimlerle birlikte; gıdaların işlenmesi, saklanması, taşınması, yeni gıdaların üretilmesi ve geliştirilmesi konusunda bilgi ve beceri kazanabilecekleri bir program sunmaktadır. Bölümün Mersin Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı altında yüksek lisans ve doktora programları bulunmaktadır. Bölümde kurulduğu yıldan bu yana yüksek lisans öğrenimi verilmektedir, doktora programı açma yetkisi ise 14 Ekim 2002 tarih ve 2147 sayılı YÖK kararı ile alınmıştır. 2011-2012 değerlendirme döneminde MÜDEK Mühendislik Eğitim Programları Akreditasyon (MAK) tarafından genel değerlendirmesi yapılan Gıda Mühendisliği lisans programına 1 Mayıs 2012 tarihinden itibaren, 30 Eylül 2017 tarihine kadar geçerli olmak üzere akreditasyon ve 1 Mayıs 2012 tarihinden itibaren 30 Eylül 2017 tarihine kadar geçerli olmak üzere EUR-ACE etiketi verilmiştir. Gıda Mühendisliği lisans programı 2011-2012 öğrenim döneminde zorunlu hazırlık sınıfı ve %30 İngilizce eğitime geçmiştir.
Gıda Mühendisliği Bölümünün vizyonu; sanayi ile uygulamaya yönelik araştırma projeleri yürüten, uluslar arası düzeyde tanınmış eğitim-öğretim programına sahip olan, yaptığı araştırmalar ile uluslar arası düzeyde ses getiren, uluslar arası kurumlar ile öğrenci, öğretim elemanı değişimini ilerleten ve ortak projeler yürüten; ulusal ve uluslar arası arenada alanında cazibe merkezi haline gelen bir kurum olmaktır. Gıda Mühendisliği Bölümünün misyonu; gelişen gıda teknolojisi ve bilimine paralel eğitim programlarının oluşturulması, kendine güvenen, analitik düşünce yapısına sahip, sorun çözebilen gıda mühendislerinin yetiştirilmesi, daha kaliteli ve güvenli gıda üretimi için teknoloji geliştirilmesi, üretilen bilgi ve teknolojinin bölgeye, ülkeye ve dünyaya aktarılmasının sağlanması ve nitelikli akademisyen yetiştirilmesidir.

Gıda Mühendisliği Programı Eğitim Amaçları aşağıdaki gibi güncellenmiştir:
EA-1) Mezunlarımız sahip oldukları teknik donanım ve becerilerini kullanarak, kamu kurumlarında, endüstride ve özel kuruluşlarda çalışırlar veya girişimci olarak iş gücü yaratırlar.
EA-2) Mezunlarımız lisansüstü çalışmalarda bulunurlar ve akademik alanda çalışırlar.
EA-3) Mezunlarımız sahip oldukları bilgi ve beceriyi arttırmak için profesyonel eğitimlerine mezuniyetten sonra da devam ederek, çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda sorumluluk alırlar.
Gıda Mühendisliği Programı Program Çıktıları:
PÇ-1 | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; Gıda Mühendisliği alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi. |
PÇ-2 | Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. |
PÇ-3 | Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. |
PÇ-4 | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. |
PÇ-5 | Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerinin ve Gıda alanına özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. |
PÇ-6 | Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. |
PÇ-7 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. |
PÇ-8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. |
PÇ-9 | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; Gıda Mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. |
PÇ-10 | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürebilir kalkınma hakkında bilgi |
PÇ-11 | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanlarına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Gıda Mühendisliği Bölümü' nün İntörn Mühendislik uygulamasına 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında başlaması nedeniyle ders programında düzenleme yapılmıştır. 2018-2019 yılı girişli öğrencilerden itibaren uygulanacak olan yeni programa aşağıdaki linkten ulaşılabilir. Ayrıca Bölüm ile ilgili bilgilere bu linkten veya pano dan ulaşabilirsiniz.
Son İki Yılda Uluslararası Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2024
6. Turhan, M. Against the Grain: Consumer’s Purchase Habits and Satisfaction with Gluten-Free Product Offerings in European Food Retail. FOODS, 2024, 13, 1-14.
10.3390/foods13193152
5. Tokbaş, H.; Turhan, M. Preliminary Study On Potential Antimicrobial Activity Of Honey From Egricayir Plateau, Turkey. JOURNAL OF APICULTURAL SCIENCE, 2024, 68, 107-118.
10.2478/jas-2024-0014
2023
4. Altan mete, A.; Yağcı, S. Physicochemical characteristics and structural changes of fermented faba bean extrudates prepared by twin-screw extrusion. FOOD CHEMISTRY, 2023, 411, 135502-.
10.1016/j.foodchem.2023.135502
3. Serin, S.; Sayar, S. In vitro digestibility, glycaemic index and bile acid–binding capacity of foods containing different types of resistant starch in comparison with the commercial resistant starches. QUALITY ASSURANCE AND SAFETY OF CROPS & FOODS, 2023, 15, 68-76.
10.15586/qas.v15i3.1215
2. Atay, E.; Altan mete, A. Nanomaterial interfaces designed with different biorecognition elements for biosensing of key foodborne pathogens. WILEY, 2023, 22, -.
10.1111/1541-4337.13179
1. Altan mete, A.; Yağcı, S. Physicochemical characteristics and structural changes of fermented faba bean extrudates prepared by twin-screw extrusion. ELSEVIER BV, 2023, 411, -.
10.1016/j.foodchem.2023.135502